Gelly cumpără Lotus și o participație de 49,9% din Proton

Da mai departe!

Constructorul auto chinez Zhejiang Geely Holding Group, care deţine printre altele marca suedeză Volvo şi London Taxi Company, a semnat miercuri un acord cu conglomeratul malaezian DRB-HICOM pentru preluarea unei participaţii de 49,9% la constructorul malaezian Proton, informează Reuters.

Compania chineză va prelua şi un pachet de 51% din acţiunile producătorului britanic de automobile sportive Lotus Cars, care a fost achiziţionat de Proton în 1996.

‘Acest acord pune bazele pentru ca Geely Holding, Proton şi Lotus să exploreze sinergii comune în domenii precum cercetare&dezvoltare, producţie şi prezenţă pe piaţă’, a informat Geely într-un comunicat de presă.

Preţul achiziţiei nu a fost dezvăluit însă cele două părţi speră să semneze un acord definitiv până la finele lunii iulie.

Malaezia încearcă de mai mulţi ani să relanseze fostul constructor auto naţional Proton. Compania înfiinţată în 1983 a fost privatizată în 2012 dar cota sa de piaţă a scăzut constant ajungând la 12% anul trecut. Printre companiile care şi-au manifestat interesul pentru Proton se numără PSA Peugeot Citroen, Suzuki Motor Corp şi Renault SA.

Graţie investiţiei făcute de Geely, Proton speră să îşi majoreze vânzările peste hotare şi să recupereze o parte din prezenţa globală pe care a pierdut-o în ultimii ani. Pentru Geely, preluarea unei participaţii la Proton îi va oferi acces pe o piaţă cheie din ASEAN precum şi o prezenţă în domeniile de cercetare&dezvoltare şi producţie în regiune.

Geely Holdings este unul din cei mai mari producători de autoturisme din China. Compania are facilităţi în întreaga lume, inclusiv 16 uzine de producţie, şapte studiouri de design şi cinci centre de cercetare&dezvoltare.

În 2010, firma chineză Zhejiang Geely Holding Group a preluat un pachet de 51% din acţiunile Volvo de la grupul auto american Ford.

Related posts