Toate autovehiculele care sunt livrate în Europa conţin cel puţin o piesă realizată în România

Da mai departe!

Peste 25% din PIB-ul României este generat de industria auto şi ştim că toate autoturismele sau autovehiculele care sunt livrate în Europa conţin cel puţin o piesă realizată în România, a declarat, joi, ministrul Economiei, Florin Spătaru, într-o intervenţie online la deschiderea Salonului Auto Bucureşti (SAB) & Accesorii 2022, de la Romexpo.

„După cum ştiţi, este o industrie strategică pentru România. Peste 25% din PIB-ul României este generat de industria auto şi tocmai de aceea astfel de evenimente care vor promova atât produsele din acest sector, cât şi produsele româneşti care se produc în România reprezintă un element de referinţă pentru economia românească. Cred că ştiţi sau o parte din dumneavoastră ştiţi că toate autoturismele sau autovehiculele care sunt livrate în Europa conţin cel puţin o piesă, un reper care este realizat în România, ceea ce e un lucru îmbucurător pentru România, dar şi pentru industria auto. Asta înseamnă că România e competitivă. Ce trebuie să facem în perioada următoare? Trebuie să ne asigurăm că această competitivitate românească, dar şi europeană va rămâne la acelaşi nivel ca şi până acum. Va trebui să investim în Cercetare – Dezvoltare – Inovare, să discutăm şi să găsim soluţii pentru lanţurile de aprovizionare, să asigurăm independenţa materiilor prime critice, dar şi a reperelor critice din industria auto în Europa”, a spus Spătaru.

Ministrul de resort a punctat, totodată, că la nivelul instituţiei pe care o conduce există un program cu un buget de 500 de milioane de euro destinat proiectelor de Cercetare-Dezvoltare-Inovare, iar de la 1 noiembrie va fi lansată o nouă schemă de ajutor de stat care se adresează industriei prelucrătoare.

„După cum ştiţi, avem un program care vizează un reper foarte important în mobilitate, în industria auto, acel program de 500 milioane de euro pentru Cercetare – Dezvoltare – Inovare şi producţie de prototip pentru semiconductori. De asemenea, avem această schemă de ajutor de stat, care a fost lansată de Ministerul Economiei, ce va începe la 1 noiembrie, pentru industria prelucrătoare din care face parte o bună parte din sectorul automotive şi aici mă refer la producţia de echipament, la cablaje electrice, la alte elemente care practic fac parte din lanţul de aprovizionare. De asemenea, discutăm de un ecosistem în producţia de baterii şi sper ca, în perioada următoare, să avem rezultate clare, investiţii în producţia de baterii în România pentru a asigura e-mobilitatea de care avem atâta nevoie şi să asigurăm retenţia sectorului automotive în România”, a subliniat oficialul.

Peste 25 de branduri auto, alături de mai mult de 12 maşini unicat de peste 5 milioane de euro, dar şi de 600 de firme din domeniul echipamentelor, spălătoriilor self-service, pieselor şi accesoriilor, expun în perioada 6 – 16 octombrie, la ediţia din acest an a Salonului Auto Bucureşti (SAB) & Accesorii, organizată la Romexpo.

Standurile de prezentare ale expozanţilor sunt amplasate în Pavilionul B2, precum şi în zona exterioară adiacentă, pe o suprafaţă totală ce depăşeşte 25.000 mp.

Programul de vizitare al Salonului Auto Bucureşti (SAB) & Accesorii 2022 este următorul: pe 6 octombrie, între orele 12:00 – 20:00; între 7 şi 15 octombrie, în intervalul orar 10:00 – 20;00; pe 16 octombrie, între orele 10:00 – 18:00.

Preţul unui bilet de intrare este de 50 de lei. Accesul copiilor sub 7 ani şi al persoanelor cu dizabilităţi este gratuit, această din urmă categorie fiind nevoită să facă dovada cu un document aferent.

Related posts