Renault analizează varianta reducerii participaţiei la Nissan via un trust

Da mai departe!

Grupul auto francez Renault SA ar putea transfera peste jumătate din participaţia pe care o deţine la Nissan Motor către un trust, în ideea de a ajunge la o participaţie similară cu cea deţinută de producătorul auto nipon la Renault, a anunţat joi cotidianul financiar japonez Nikkei.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.

Potrivit Nikkei, Renault ar urma să transfere un pachet de 28% din acţiunile Nissan către o entitate juridică de tip trust, astfel că grupul francez ar rămâne cu o participaţie de doar 15% la constructorul japonez, echivalentă cu participaţia deţinută de Nissan la Renault.

Un trust este o entitate juridică formată atunci când cineva transferă active către un mandatar sau o companie fiduciară, a cărei funcţie principală este deţinerea activelor şi păstrarea sau, în unele cazuri, creşterea valorii acestora până când un astfel de fond fiduciar parţial sau întreg este distribuit unuia sau tuturor beneficiarilor numiţi.

Discuţiile care se derulează în prezent între Renault şi Nissan cu privire la alianţa lor ar putea se se finalizeze prin cea mai mare restructurare a alianţei de după 2018, când a fost arestat fostul director general al alianţei Carlos Ghosn, acuzat de nereguli financiare.

Renault Group se bazează pe complementaritatea celor 5 mărci ale sale – Renault – Dacia – Lada – Alpine şi Mobilize – şi propune clienţilor săi soluţii de mobilitate durabile şi inovatoare. Prezent în peste 130 de ţări şi având peste 170.000 de salariaţi, Grupul a vândut 2,9 milioane de vehicule în 2020.

Related posts