Mașinile din Rusia se scumpesc în mod accelerat din cauza căderii rublei

Da mai departe!

Pe fondul sancțiunilor internaționale care au dus la deprecierea puternică a rublei, mulți comercianți de mașini din Rusia au majorat prețurile sau chiar au oprit livrările. Producătorii auto din Rusia caută soluții la volatilitatea rublei.

Potrivit unui articol din publicația rusă Vedomosti citat de agenția Interfax, unii comercianți de mașini din Rusia au decis încă de pe 1 martie să majoreze prețurile vehiculelor.

Dealeri ai companiei AvtoVAZ, parte a grupului francez Renault din care face parte și Dacia, au declarat că de la 1 martie prețurile vor crește, în medie, cu 10% pentru întreaga gamă de modele.

Conform cataloagelor de prețuri actualizate modelele Lada Vesta și Lada Largus costă deja mai mult. În varianta sedan modelul Lada Vesta produs de AvtoVAZ a devenit mai scump cu 170.000 de ruble (cca 1.500 de euro), în timp ce în varianta SW Cross cu 289.000 de ruble (cca. 2700 de euro). Prețul pentru modelul Largus a crescut cu 247.000 de ruble (cca 2.300 de euro). Agenția rusă notează că reprezentanții AvtoVAZ au refuzat să comenteze pe această temă.

Jurnaliștii ruși scriu că AvtoVAZ nu este singura companie care a majorat prețurile. De exemplu, marca japoneză Suzuki a anunțat și ea creșteri de prețuri de la 1 martie pentru modelele Jimny și Vitara. Acestea sunt, de astăzi, mai scumpe cu aproximativ 20.000 de ruble.

Audi, Mercedes-Benz și Hyundai plănuiesc, de asemenea, să își actualizeze cataloagele de prețuri în următoarele zile, susține o sursă a celor de la Vedomosti.

Totodată, aceeași sursă a menționat că Hyundai a suspendat temporar livrările de mașini către dealeri, însă compania nu a confirmat această informație.

Totuși, mai mulți dealeri au confirmat că și alți mari producători auto, printre care Nissan, BMW, Renault, Peugeot, Citroen, Opel, Jeep sau Fiat au amânat livrările.

Motivele acestor stopări temporare ale livrărilor nu sunt însă legate, așa cum s-ar putea crede, de criza semiconductorilor sau de intenția producătorilor de a penaliza Rusia, ci de dificultatea cu care pot fi calculate prețurile în ruble. Sancțiunile internaționale au dus la o volatilitate foarte mare a monedei ruse, astfel încât de la o oră la alta se înregistrează diferențe mari ale cursului de schimb.

E drept însă că există și producători care au refuzat, în baza sancțiunilor internaționale, să exporte mașini către Rusia. Este vorba atât despre mărci care nu au uzine în marele stat de la răsărit cât și despre branduri cu activitate industrială importantă în zonă. Printre acestea se numără Volvo, General Motors și Jaguar Land Rover.

Unii dealeri ai grupului Volkswagen susțin că nici ei nu au mai primit mașini în ultimele zile, însă un reprezentant al diviziei locale a producătorului german a explicat pentru Vedomosti că nu se confirmă o suspendare a importurilor, ci doar o oprire a expedițiilor de la uzinele ruse din Kaluga și Nijni Novgorod. Acolo sunt asamblate pentru piața din Rusia modelele Volkswagen Polo, Tiguan și Taos, precum și Skoda Rapid, Karoq, Kodiaq și Octavia.

Scumpirea din martie 2022 vine după ce și în 2021 prețurile mașinilor noi vândute în Rusia s-au majorat cu circa 14,4%.

Related posts