Grupul Stellantis va produce șapte modele pe noua platformă low-cost

Da mai departe!

Încă de la primele detalii despre Citroen e-C3, a devenit limpede că vehiculul va fi un rival pentru Dacia Spring. Ei bine, grupul Stellantis anunță că este doar începutul unei veritabile ofensive de automobile electrice ieftine, după cum reiese din declarațiile reprezentanților companiei.

Odată cu lansarea modelului Citroen e-C3 al mărcii franceze, parte a grupului Stellantis, au ieșit la lumină informații care vizează o întreagă familie de vehicule care țintesc zona în care Dacia își găsește clienții.

În ciuda faptului că oficialii grupului Stellantis susțin că viitoarea gamă de produse accesibile este menită să contracareze ofensiva mărcilor chineze, în special pe piața din Europa, devine limpede că modelul de business al Renault pentru Dacia a fost îndelung discutat în birourile grupului care controlează mărci precum Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, sau Vauxhall.

Până și numele noii platforme pe care este bazat Citroen e-C3 și pe care vor fi asamblate și celelalte șase vehicule amintește de strategia Dacia: „smart car”. Să nu uităm că, de-a lungul ultimilor ani, Dacia a evocat puternic ideea „smart” (inteligent) prin noțiuni precum „smart buy”, „smart price”, „smart equipment”, „smart solutions”, „smart innovation” sau „smart buyers”.

Unde mai pui că, în urmă cu un an, și la doar câteva săptămâni după prezentarea conceptului Manifesto de către Dacia, aceeași marcă Citroen a grupului Stellantis anunța conceptul Oli, un vehicul la fel de radical și cu o caracterizare identică: „laborator de idei”. Mai mult chiar, la prezentarea Citroen Oli, Vincent Cobee, pe atunci CEO al Citroen, ducea mai departe asemănările cu Dacia Manifesto declarând că noul concept este „o declarație legată de mașinile electrice accesibile, responsabile, care emană libertate. Oli este un laborator care demonstrează că nu este complet o nebunie să țintești la asta”.

Dacă acum un an cei de la Citroen aduceau în atenție doar vag intenția de a concura cu modelul de business al Dacia, în iulie 2023, publicația franceză Le Monde scria, în urma unei discuții cu Thierry Koskas, cel care a devenit CEO al Citroen la începutul acestui an, că „scăderea spectaculoasă a vânzărilor a determinat marca franceză să adopte o direcție strategică similară cu cea a mărcii Dacia, de tip low cost”. În același context, Koskas a declarat că Citroen va deveni o „marcă populară capabilă să facă mobilitatea electrică accesibilă”, favorizând „simplitatea și durabilitatea”. O asemănare mai clară cu strategia Dacia nici că se poate.

Ca prim model bazat pe noua platformă e-CMP a Stellantis, noul Citroen e-C3 este un deschizător de drumuri. Asta pentru că, Renaud Tourte, cel care are în administrare noua platformă în cadrul grupului a declarat la prezentarea vehiculului că „aproximativ” șapte noi mașini ar trebui să se bazeze în viitor pe acesta. Nu este clar dacă oficialul s-a referit strict la modele 100% electrice, bazate pe e-CMP sau și la modele cu sisteme hibride de propulsie dezvoltate pe CMP.

Conform lui Tourte, va urma o versiune mai mare a lui e-C3, iar vehiculele de la cel puțin două alte mărci Stellantis vor folosi ca bază, începând din 2024, această platformă. Întrebat și dacă viitorul Fiat Panda, așteptat pe la jumătatea anului 2024, va fi unul dintre ele, oficialul a răspuns glumeț că o astfel de idee „n-ar fi complet prostească”. Pe lângă mărcile Citroen sau Fiat, și Opel ar putea avea cel puțin un model bazat pe „smart car”. Cu ceva timp în urmă, oficialii mărcii germane, acum și ea parte a grupului Stellantis, menționau că în viitor vor avea în portofoliu un model electric cu un preț în zona a 25.000 de euro.

Dar ce este platforma „smart car”? În baza celor anunțate de șefii Stellantis, întregul grup, cu toate mărcile sale, își va grupa în viitor producția pe patru platforme – Mic, Mediu, Mare și Cadru.

Related posts