Graham Jarvis castiga al cincelea titlu Red Bull Romaniacs

Da mai departe!

Britanicul Graham Jarvis supranumit ”Regele Carpatilor” a castigat editia 2016 a celui mai dificil raliu hard enduro din lume. Alfredo Gomez (Spania) a terminat pe doi, iar Wade Young (Africa de Sud) s-a clasat pe trei dupa o lupta stransa cu Mario Roman (Spania). AutoReport.ro a fost prezent în cele 5 zile de raliu enduro și a strâns o mulțime de povești moto, dar și multe experiențe.

A patra si ultima zi de off-road a fost pentru riderii ramasi in raliu ca o vizita fortata la spa. Dupa ploile cazute in ziua si noaptea care au precedat etapa desfasurata in apropiere de Marginimea Sibiului, traseul a fost unul cu destul de mult noroi. Ultimele ore din raliu au insemnat pentru toti o lupta cu epuizarea si crampele, erau atat de aproape de finisul de pe dealul Gusteritei.
Cel mai rapid rider inca de dimineata a fost Wade Young, care a dat totul pentru a se asigura ca va termina pe podium. Graham Jarvis a avut o strategie de lup batran si s-a lasat depasit de Young si Gomez, cei doi ”deschizandu-i practic drumul”. In punctul numit ”Long Walk Junior”, o urcare aproape verticala chiar s-a oprit in spatele sud-africanului si l-a incurajat.
Multi rideri il privesc pe Jarvis ca pe un endurist cu abilitati tehnice, rezistenta si viteza care il fac sa aiba propria liga.
Graham Jarvis #2: ”Este incredibil sa obtin a cincea victorie. In ultimii ani am fost un pic ghinionist asa ca sunt fericit sa obtin un nou titlu. Nu pot sa cred ca mai pot sa fac asta, chiar si la 41 de ani! Mi-a fost un pic greu sa ma concentrez, fiind ultima zi si gandindu-ma la ce ar putea merge rau, dar mi-am pastrat optimismul si m-am focusat pe traseu. Wade zbura, m-a prins devreme si l-a adus si pe Gomez cu el, asa ca o perioada am mers impreuna. Am izbutit sa ma distantez insa dupa punctul de service am facut cateva greseli si Wade m-a prins. Ma bucur sa vad rideri tineri iesind la rampa, sunt atat de rapizi unii dintrei ei, dar la Red Bull Romaniacs experienta conteaza. Ei vor fi mai degraba problema lui Jonny, nu a mea!”

Alfredo Gomez a terminat ziua a patra de off-road cu al treilea timp si raliul pe locul doi. De-a lungul tuturor celor cinci zile madrilenul a dovedit ca isi are un bine meritat loc in topul enduroului extrem mondial. ”Ploaia de noaptea trecuta a adus multa apa si chiar nu stiam la ce sa ne asteptam azi. Primii 30 de km au fost rapizi si fluenti dar bucla de Gold dinainte de service point a fost poate cea mai dura din intregul raliu.” Cand Gomez a ajuns la service point i-a spus track managerului: ”Nu puteti sa ne dati asa ceva in a patra zi …!” Printre mentiunile facute la final a fost si aceea ca acesta a fost cel mai dur Red Bull Romaniacs din cariera sa.
Wade Young a incheiat ziua in fata lui Gomez si a reusit sa ii smulga lui Mario Roman locul trei la general. Sud-africanul a rulat ca in motocros pe aproape toata durata zilei si a redus ritmul doar intr-o sectiune dura dinainte de service point. Wade Young #5: ”Am avut un start bun si apoi am dat tot ce am putut de-a lungul zilei. Mi-a cedat mooseul chiar inainte de finis dar sunt multumim cu ziua de azi. A fost o cursa foarte dura dar m-am bucurat de ea. Sunt forate multumit cu victoria de astazi si cu locul trei la general.” La cei 20 de ani, Young are deja doua podiumuri la Red Bull Romaniacs. Primul l-a obtinut in 2014 cand datorita locului trei a devenit cel mai tanar rider care urca pe podiumul clasei Gold.
Dintre debutantii din acest an, Mario Roman (Spania) a fost riderul care a impresionat izbutind sa se claseze pe patru la prima sa cursa cu navigatie pe GPS.
Top tenul clasamentului general este completat de Scott Bouverie (Africa de Sud), David Cyprian (Cehia), Travis Teasdale (Africa de Sud), Xavi Leon (Spania), Keith Curtis (SUA), Ervin Kovacs (Romania).
Clasa Silver a fost castigata de britanicul Andy Noakley, un fost rider de la clasa Gold, iar fratii neeozelandezi Angus si Hamish Macdonald completeaza podiumul.
Sud-africanca Kirsten Landman si-a indeplinit obiectivul si a ajuns pentru prima data la finisul celui mai dificil raliu hard enduro din lume. Kirsten este prima femeie care izbuteste sa termine traseul clasei Silver.
Emanuel Gyenes a continuat si in ziua a patra sa recupereze timpul pierdut in ziua a doua din pricina schimbarii aprinderii si a incheiat raliul pe 12 la clasa Silver. Satmareanul este singurul rider din lume care a terminat toate cele 13 editii ale Red Bull Romaniacs desfasurate pana in prezent.
Podiumul clasei Bronze a fost adjudecat de Miroslav Culka (Cehia), Tönu Kallast (Estonia), Toomas Triisa (Estonia).
La Iron, podiumul la finalul celor 455 de km a fost ocupat de Oscar Hernandez (Spania), Marcel Vogel (Cehia), Fernando Hernandez (Spania).

Martin Freinademetz (fondatorul Red Bull Romaniacs): “Oooops, am facut-o iarasi! Au existat comentarii ca a fost prea dur. Dar nivelul din enduro extreme este in continua crestere si incercam sa tinem pasul. Bine ca am avut conditii meteo cat de cat moderate: micilor furtuni din ziua a treia ne-am adaptat facand cateva ajustari de traseu si de regulament. Sunt multumit de rezultat si vreau sa le multumesc familiei si echipei mele minunate pentru munca depusa. Celor care s-au accidentat le dorim recuperare rapida!”

Credit foto galerie:
Predrag Vuckovick Red Bull Content Pool
Mihai Stetcu Red Bull Content Pool,
Andrei Mosloc,
Cristina Voinea

Related posts