Elon Musk: Tesla şi SpaceX suportă presiuni inflaţioniste semnificative legate de materii prime şi logistică

Da mai departe!

Directorul general al Tesla, Elon Musk, a declarat că producătorul american de maşini electrice şi compania sa de rachete SpaceX se confruntă cu presiuni inflaţioniste semnificative legate de materiile prime şi logistică, transmite Reuters.

Musk a ridicat pe Twitter problema perspectivelor inflaţiei şi a spus că firmele sale ”nu sunt singure”, distribuind un articol care afirmă că războiul dintre Ucraina şi Rusia a adus preţurile mărfurilor la cele mai ridicate niveluri după 2008.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la o creştere a preţurilor metalelor utilizate în maşini – de la aluminiul folosit pentru caroserie la paladiul care intră în componenţa convertoarelor catalitice şi până la nichelul de înaltă calitate din bateriile vehiculelor electrice – fiind posibil ca clienţii să plătească preţuri mai mari.

Tesla şi SpaceX nu au fost disponibile pentru comentarii suplimentare.

Creşterea preţurilor materiilor prime a stârnit îngrijorări cu privire la economia vehiculelor electrice, deoarece producătorii auto tradiţionali şi startup-urile se pregătesc să lanseze maşini noi în acest an, după ce au depăşit problemele legate de deficitul de cipuri.

În plus, problemele geopolitice apărute în urma invaziei Ucrainei au afectat operaţiunile fabricii din Statele Unite şi au făcut dificil pentru furnizorii de materii prime să stabilească preţurile.

Chiar când speram că deficitul de semiconductori se diminuează… invazia a generat noi întreruperi în aprovizionarea cu materiale esenţiale şi o creştere îngrijorătoare a preţurilor”, a declarat Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown.

Analiştii Wells Fargo au remarcat că preţurile nichelului, un material cheie folosit în baterii, au crescut cu 130%, în timp ce preţurile cobaltului, litiului şi al aluminiului au crescut cu 16% până la 88% în acest an.

Tesla a majorat săptămâna trecută preţurile la popularele SUV-uri şi sedanuri din China şi Statele Unite cu 1.000 de dolari.

Rivian Automotive a avertizat că îşi va reduce producţia planificată la jumătate, în timp ce Toyota Motor a spus că va reduce producţia din cauza problemelor legate de lanţul de aprovizionare.

Related posts