Chinezii de la Geely cumpără 7,6% din acțiunile producătorului de mașini de lux Aston Martin

Da mai departe!

După Volvo, Lotus și Mercedes, holdingul chinez Geely reușește să își extindă expunerea pe încă o companie istorică din Europa, Aston Martin. Grupul chinez Zhejiang Geely Holding a anunțat că a cumpărat un pachet de acțiuni care reprezintă 7,6% din Aston Martin. Tranzacția a avut loc în cadrul unei runde de finanțare derulată de constructorul britanic, aflat în căutare de investitori. Anterior, intențiile celor de la Geely de achiziție de acțiuni Aston Martin s-au lovit de refuzul acționarilor companiei britanice. Fondatorul Geely, Shufu Li, direct sau prin firmele sale, a reușit o serie de tranzacții similare în urmă cu trei ani, când a cumpărat de pe bursă un pachet de aproape 10 procente în cadrul Daimler AG, după ce conducerea și acționarii de la acel moment ai companiei germane refuzaseră să negocieze o achiziție directă de acțiuni.

Geely deține compania suedeză Volvo, pe care a cumpărat-o de la Ford și pe care a listat-o pe bursă la finalul anului trecut. De asemenea, desprinsă din Volvo, Geely mai deține Polestar, o marcă electrică de lux. „Suntem preocupați să explorăm oportunitățile potențiale pentru a ne angaja și a colabora cu Aston Martin, astfel încât să continue să-și pună în practică strategia pe termen lung de obținere a unei creșteri sustenabile și a unei profitabilități crescute”, a declarat CEO-ul Geely, Donghui Li, nimeni altul decât unul dintre fiii fondatorului Shufu Li.

În același timp, Aston Martin a anunțat că a finalizat cu succes operațiunea de majorare de capital, prin intermediul căreia intenționează să-și finanțeze proiectele de dezvoltare și datoriile. Suma pe care a reușit să o atragă se ridică la 654 milioane de lire. Aston Martin anunțase anterior că va atrage circa 78 de milioane de lire de la fondul suveran saudit care deține deja acțiuni în cadrul companiei, printr-o emisiune de acțiuni, precum și alte 575 de milioane de lire, prin subscrierea drepturilor. La finalul operațiunii, consorțiul Yew, condus de Lawrence Stroll, și-a majorat deținerea la 19%, în timp ce fodul suveran saudit PIF a ajuns la 18,7%. Geely devine al treilea cel mai mare acționar al Aston Martin. Aston Martin a fost preluată de miliardarul Lawrence Stroll într-un moment dificil al companiei și a revenit cu ajutorul acestuia în Formula 1. Cu toate acestea, celebra marcă britanică de mașini sport de lux, un rival al celor de la Porsche, nu a reușit să-și găsească echilibrul financiar și a continuat să piardă bani, având datorii de peste 900 de milioane de lire.

Related posts