Skoda Octavia – best seller în România

Da mai departe!

Cea mai vândută mașină de import din România a sosit într-un final la testele AutoReport.ro de la Porsche București Nord. Skoda Octavia a trecut prin multiple schimbări, dar și printr-un downsizing pentru a ne întâmpina acum într-o versiune cu motor de 1 litru.
Octavia este unul dintre cele mai vechi nume de pe piața europeană și românească. Sedanul mediu din Cehia are o carieră de succes, fiind foarte popular printre clienți.
La generația a treia, faceliftul a adus o parte față controversată, cu blocuri optice cu o formă ciudată, dar care vin în completarea grilei și care au primit lumini de zi de tip LED. Putem spune că îmbunătățirile au spart ceva din aspectul unitar al mașinii. Partea laterală și cea spate sunt fix parte din ceea ce ne-a arătat Skoda până acum pe Rapid sau Superb: linii drepte, unghiuri ascuțite și un design destul de cuminte.
Sub capotă avem un motor de un litru, pe benzină, supraalimentat. Vedem motorul ăsta și pe la concurență, îl vedem și la VAG. Propulsorul oferă 115 CP și cuplat la o transmisie DSG cu 7 trepte. Mașina este destul de sprintenă, mai ales în oraș și stă destul de bine pe asfalt și în curbe. Direcția este și ea destul de precisă.
În interior regăsim tot un design marca Skoda: eficient, dar parcă lipsit de emoție. Bordul este construit tot din linii drepte, dar este dominat de un ecran de 9.2 inch, aparținând sistemului multimedia Columbus. Am apreciat în mod deosebit forma scaunelor, cu susținere laterală foarte bună, dar și sistemul audio Canton. Sistemul multimedia oferă conectivitate Apple CarPlay, Mirror Link și Android Auto.
În Skoda Octavia pot călători 5 persoane cu tot cu bagajele aferent, fiind una dintre cele mai încăpătoare mașini din segment. Portbagajul se află din punct de vedere al dimensiunilor peste media segmentui.
În ceea ce privește siguranța, pe lista sistemelor prezente la bord regăsim un sistem de frânare automată de urgență cu posibilitate de detectare a pietonilor, asistent pentru menținerea benzii de mers, recunoașterea semnelor din trafic (are o oarecare întârziere), monitorizarea unghiului mort și avertizare la ieșirea cu spatele din parcare.

Skoda Octavia facelift 1.0 TSi
0-100 km/h: 10 s
Viteză maximă: 202 km/h
L/l/î: 4.67/1.814/1.461
Masă proprie: 1.247 kg
Volum portbagaj (l): 590
Cilindree (cmc): 999
Putere (CP): 115 la 5.000 rpm
Cuplu maxim (Nm): 200 la 1.500 rpm
Consum mediu: 6,5 l/100 km (mixt)
Cutie de viteze: automată, 7 trepte

Related posts