Michelin şi Nokian Tyres sunt primii producători occidentali de anvelope care se retrag din Rusia

Da mai departe!

Michelin intenţionează să predea activităţile sale ruseşti unei noi entităţi aflate sub conducere locală, până la sfârşitul anului, iar compania concurentă Nokian Tyres a anunţat că va părăsi Rusia, aceştia fiind primii producători de anvelope occidentali care renunţă să mai facă afaceri în această ţară, transmite Reuters.

Compania franceză, între ai cărei rivali occidentali în Rusia se află Pirelli, din Italia, şi Continental, din Germania, a declarat că a devenit imposibilă reluarea producţiei din cauza problemelor lanţului de aprovizionare, legate de sancţiunile împotriva Moscovei.

Companiile străine care doresc să părăsească Rusia din cauza războiului din Ucraina se confruntă, de asemenea, cu perspectiva adoptării unei noi legi, în săptămânile următoare, care va permite Moscovei să sechestreze bunurile şi să impună sancţiuni penale. Acest lucru a încurajat unele companii să-şi accelereze plecarea.

Diageo, cel mai mare producător de băuturi spirtoase din lume, producătorul finlandez de lifturi Kone  şi producătorul finlandez de maşini forestiere Ponsse au anunţat, de asemenea, marţi, că intenţionează să părăsească Rusia.

Michelin, primul producător occidental de anvelope care a intrat în Rusia, în 2004, şi-a suspendat activităţile de producţie acolo la mijlocul lunii martie, din cauza dificultăţilor din lanţul de aprovizionare după invadarea Ucrainei şi sancţiunile care au rezultat împotriva Moscovei.

”Este imposibil din punct de vedere tehnic să se reia producţia, în special din cauza problemelor de aprovizionare, pe fondul unui context de incertitudine generală”, a spus Michelin, care produce anvelope pentru maşini, avioane şi camioane.

Mai târziu în cursul zilei, Nokian a anunţat planuri pentru ”o ieşire controlată” din Rusia, unde se află cea mai mare fabrică a sa de producţie.

Compania a declarat că va evalua diferite opţiuni şi va suporta deprecieri de aproximativ 300 de milioane de euro în al doilea trimestru. Nu a dat mai multe detalii. Are peste 1.600 de angajaţi acolo.

Industria anvelopelor a fost puternic lovită de sancţiunile occidentale asupra Rusiei, care au întrerupt aprovizionarea cu materii prime critice şi au închis fabricile care furnizează clienţii din afara Rusiei.

Related posts