Geometria direcției. De ce să o faci, cât de des și unde?

Da mai departe!

Efectuarea geometriei direcției este o parte foarte importantă pentru întreținerea și buna funcționare a mașinii tale deoarece asigură un șofat mult mai sigur, manevrabilitate și control maxim asupra roților autovehiculului.

Geometria roților este esențială pentru șofat
Ținuta de drum a mașinii este extrem de importantă pentru un condus în condiții confortabile. Este necesar ca starea mașinii să fie mereu în conformitate cu recomandările producătorului, altfel nu va rula liniar pe carosabil, anvelopele se vor uza, iar întreaga experiență de șofat va fi afectată.
O reglare a geometriei direcției realizată în mod profesionist, cu aparatura de specialitate necesară, va face ca mașina ta să frâneze și să accelereze perfect, asigurând 100% manevrabilitate în orice condiții de drum. În plus, vei evita uzura neuniformă care se creează inevitabil pe anvelope în momentul rulării fără ca geometria direcției să fie reglată atunci când este nevoie.

Ce este geometria direcției?
Geometria direcției este alinierea corectă a roților față de direcția de mers și a unei roți față de cealaltă pentru o rulare confortabilă, controlată, fără probleme a mașinii.
Pentru acest lucru este necesar ca o dată la 10.000 km parcurși sau la fiecare schimb sezonier de anvelope să verifici geometria roților într-un service auto specializat în acest sens.

Ce se verifică la geometria roților?
Unghiul de cădere


Unghiul de cădere este înclinația roții pe verticală în raport cu solul. Este exprimată în grade și afectează foarte mult dinamica de manipulare a mașinii. Aceasta poate fi măsurată ca pozitivă sau negativă. În cazul înclinării pozitive, partea superioară a roții se va ridica înspre mașină, în timp ce în cazul înclinării negative partea superioară se va retrage din partea de sus a mașinii.

Unghiul de cădere poate schimba drastic felul în care se conduce o mașină. Din cauza gropilor, denivelărilor și a drumurilor accidentate roțile mașinii se pot dezechilibra creând dificultate la virare și la stabilitatea per total a mașinii.

Unghiul de fugă


Unghiul de fugă este înclinația înapoi sau înainte a suspensiei. Practic, măsoară înclinația dintre axa pivotului și perpendiculara pe sol atunci când vehiculul este privit din lateral.
La fel ca și predecesoara sa, se măsoară în grade, fiind pozitivă când axa pivotului este înclinată în spate și negativ când axa pivotului este înclinată în față.
Dacă unghiul de fugă nu este reglat corect direcția va fi greoaie, iar uzura anvelopelor vizibil crescută.

Unghiul de convergență

Unghiul de convergență este direcția în care se îndreaptă spre interior sau exterior marginea anterioară a anvelopei atunci când este privită de sus. Este măsurată în grade, având un efect mare asupra modului în care mașina reacționează la intrările de direcție, precum și asupra nivelului de uzură al anvelopei.
Când trebuie efectuată geometria directiei?
– Volanul este oprit când vehiculul se deplasează în linie dreaptă
– Vehiculul trage stânga/dreapta în deplasare
– Anvelopele din față au semne de uzură inegală pe fiecare margine
În plus, la fiecare 10.000 de kilometri parcurși este indicată o verificare a geometriei roților.
Diagnosticarea se realizează eficient, într-un timp scurt, doar cu aparatură de specialitata cu tehnologie 3D astfel încât procesul să fie precis și ușor de realizat. În orice din cele 4 puncte de service roți AUTO SOFT vei avea parte de un reglaj al geometriei direcției performant.
După constatarea diferențelor de direcție și manevrabilitate, specialiștii AUTO SOFT reglează eficient unghiul de fugă, unghiul de cădere și unghiul de convergență, în funcție de necesitățile particulare a fiecarui tip de mașină.
Odată cu rezolvarea problemelor cauzate de dezechilibrarea roților vei soluționa de asemenea și:
– problemele de direcție
– uzura neregulată a anvelopei
Îți recomandăm ca atunci când achiziționezi anvelope noi să te asiguri că autovehiculul este în stare perfectă, verificând și geometria roților pentru a maximiza durata de viață a anvelopelor.
Îți dorim drumuri perfecte și fără incidente, pe orice tip de vreme!

Related posts