Divorțul dintre mărcile Volvo și Polestar este iminent, după renunțarea la un pachet mare de acțiuni

Da mai departe!

Volvo a anunțat că va distribui 62,7% din acțiunile sale în Polestar către alți acționari, reducând astfel cota sa în producătorul de vehicule electrice la 18%. Volvo Cars nu va mai furniza niciun alt sprijin financiar către Polestar, dar cele două companii vor menține o „puternică colaborare operațională în domeniul cercetării și dezvoltării, fabricației, post-vânzării și comercializării”.

Volvo a declarat că distribuția cotei deținute în Polestar va fi făcută printr-o divizare a acțiunilor în raportul de 2:1, urmată de un proces automat de răscumpărare a acțiunilor. Cota are o valoare de 9,5 miliarde de coroane suedeze, echivalentul a aproximativ 920,67 de milioane de dolari la cursul actual.

Majoritatea acțiunilor vor ajunge în posesia Geely Holding – principalul proprietar al Volvo Cars – care va fi acum responsabil pentru furnizarea de sprijin operațional și financiar pentru Polestar. Pe de altă parte, Volvo va putea să redirecționeze fondurile către următoarea fază a transformării sale, în cursul de a deveni un producător de vehicule exclusiv electrice până în 2030.

Volvo și-a comunicat intenția de a renunța la acțiunile Polestar mai devreme în acest an, după criticile privind consumul său de resurse. Colaborările operaționale semnificative dintre cele două mărci și împrumutul de 1 miliard de dolari al Polestar către Volvo sunt citate ca motive pentru care producătorul auto suedez a ales să păstreze o cotă de 18% în Polestar.

Polestar consideră că o „structură deținută mai clară” cu Geely Sweden Holding ca nou și important acționar va ajuta la continuarea drumului său de a deveni o marcă independentă. În același timp, Polestar asigură clienții și acționarii că colaborarea cu Volvo va continua, deoarece termenii împrumutului existent între acționari au fost prelungiți până la sfârșitul anului 2028.

În urma anunțului, Thomas Ingenlath, CEO-ul Polestar, a făcut următoarea declarație: „În același timp, această tranzacție ne permite să primim noi acționari, relația noastră cu Volvo Cars rămâne. Clienții noștri vor continua să beneficieze de colaborarea noastră existentă, inclusiv în domeniul comercial și post-vânzare – oferind liniște și consistență. Sprijinul crescut din partea Geely vine într-un moment crucial pentru Polestar, pe măsură ce lansăm cele două SUV-uri performante, Polestar 3 și Polestar 4 – un pas major în dezvoltarea noastră.”

Related posts