Conducerea Volkswagen va discuta luni listarea Porsche

Da mai departe!

Organismele de conducere şi supraveghere de la Volkswagen AG vor discuta la reuniunea de luni dacă îndelung anticipata listare a producătorului de maşini sport de lux Porsche, la finalul acestei luni sau la începutul lunii viitoare, ar trebui să aibă loc, a anunţat sâmbătă grupul auto german, transmite Reuters.

De asemenea, se va decide dacă Volkswagen aprobă vânzarea unei participaţii de 25% plus o acţiune din acţiunile ordinare ale Porsche AG către Porsche SE, aşa cum s-a stabilit în documentul convenit de cele două părţi în februarie.

„Încă nu s-a luat o decizie finală”, se arată în comunicatul Volkswagen.

Într-un comunicat separat, Porsche SE, care deţine 53,3% din drepturile de vot şi o participaţie de 31,4% în Volkswagen, a confirmat reuniunea de luni şi a precizat că este în „negocieri avansate” cu Volkswagen AG privind structura contractului de cumpărare de acţiuni.

Chiar dacă luni se ajunge la un acord, lansarea Ofertei Publice Iniţiale (IPO) va depinde condiţiile de pe piaţă şi de noi negocieri în cadrul grupului auto german, a precizat Porsche.

Conform unor surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul, Fondurile Mubadala Investment Co. şi ADQ din Abu Dhabi se numără printre cele care se gândesc să investească fonduri cu prilejul ofertei publice iniţiale derulate de Porsche. De asemenea, o serie de fonduri de stat din alte ţări din Golf, inclusiv din Arabia Saudită, analizează şi ele o posibilă investiţie în Porsche.

În paralel, consilierii care se ocupă de IPO-ul de la Porsche au contactat o serie de mari fonduri de investiţii din Canada şi Malaezia, precum şi fondul suveran de investiţii din Norvegia, cel mai mare din lume. Potrivit surselor, grupul german Volkswagen analizează posibilitatea de a oferi peste 5% din acţiunile preferenţiale Porsche unor investitori de tip ancoră.

Fondul Qatar Investment Authority, care este acţionar la Volkswagen, a decis deja că va deveni investitor strategic la Porsche. Volkswagen vrea să strângă angajamente ferme de la alte fonduri până la finele acestei luni au adăugat sursele.

Asigurarea sprijinului unor mari fonduri de investiţii ar fi un vot de încredere în condiţiile în care Volkswagen vrea să obţină o evaluare superioară pentru Porsche. Sursele susţin că landul german Saxonia Inferioară, un alt acţionar important la Volkswagen precum şi familia Porsche-Piech, care deţine pachetul de control, mizează pe o evaluare de cel puţin 60 de miliarde de euro pentru Porsche.

Fondurile suverane din Orientul Mijociu controlează mii de miliarde de dolari şi în acest an au văzut cum activele lor au fost impulsionat de explozia preţurilor la energie. În acest context, fondurile respective au făcut investiţii pe pieţele globale pentru a profita de scăderea evaluărilor, cumpărând totul de la cluburi de fotbal la statr-up-uri în domeniul vehiculelor electrice de lux. 

Related posts