Supersport în ediție limitată: BMW M5 Edition 35 Years

Da mai departe!

De trei decenii şi jumătate, BMW M5 este simbolul sedanului sport de înaltă performanţă – ediţia specială produsă de BMW M GmbH pentru a marca aniversarea va fi limitată la 350 de unităţi. Preţul pachetului pentru ediţia specială este de 20.413 Euro cu TVA inclus.

Acum 35 de ani, BMW Motorsport GmbH a creat o nouă categorie de automobile. Primul sedan de înaltă performanţă a combinat dinamica unui automobil sport cu confortul şi funcţionalitatea unui automobil cu patru uşi din vârful gamei. Purtând numele BMW M5 şi fiind propulsat de un motor cu şase cilindri dispuşi în linie, provenit de la automobilul sport BMW M1 cu motor central, noul model a început o carieră impresionantă în care, în prezent, ritmul este impus de BMW M5 Competition. Astăzi, BMW M5 este cel mai de succes sedan sport de înaltă performanţă din lume, continuând să fascineze prin experienţa în motorsport a companiei care acum este cunoscută drept BMW M GmbH. Pentru a marca această aniversare, BMW M GmbH prezintă o ediţie specială a BMW M5, care are cel mai puternic motor din istoria modelului – 460 kW/625 CP -, dar şi o gamă de dotări atractive de design şi echipare. BMW M5 Edition 35 Years va fi produs într-o serie limitată de 350 de unităţi şi va fi disponibil pe mapamond din iulie 2019.

De-a lungul a şase generaţii, potenţialul dinamic al BMW M5 a crescut continuu, dar, în mod constant, sedanul de înaltă performanţă a rămas credincios caracterului său. Ca model independent bazat pe BMW Seria 5, oferă un plus crucial în ceea ce priveşte performanţele care exprimă în mod autentic pasiunea pentru curse. Motorul capabil să urce în turaţii, tehnologia distinctivă a suspensiei armonizată perfect cu nivelul ridicat al puterii motorului şi dotările de design specifice M pentru optimizarea admisiei aerului de răcire şi a calităţilor aerodinamice garantează proprietăţi de condus care sunt definite de performanţe dinamice, agilitate şi precizie maxime – aşa cum este tipic pentru BMW M5.

Ediţie aniversară cu dotări exclusive BMW Individual
Sentimentul M rezultat şi caracterul exclusiv al sedanului sport de înaltă performanţă prind viaţă cu o intensitate deosebită odată cu BMW M5 Edition 35 Years. Punctul de plecare pentru configurarea modelului Edition este oferit de BMW M5 Competition. Punctul central este motorul V8 cu tehnologie M TwinPower Turbo, o putere maximă de 460 kW/625 Cp şi un cuplu maxim de 750 Nm, alături de tehnologia suspensiei configurată distinctiv, sistemul de tracţiune integrală M xDrive şi diferenţialul M activ din transmisia punţii spate. Experienţa de condus oferită de BMW M5 Competition este definită de acceleraţia puternică, tracţiunea optimă, stabilitatea remarcabilă a călătoriei şi manevrabilitatea care poate fi controlată mereu. Sprintul 0-100 km/h este realizat în 3,3 secunde, iar pragul de 200 km/h este atins după 10,8 secunde.

Exteriorul şi interiorul modelului BMW M5 Edition 35 Years sunt la fel de impresionante ca şi datele de performanţă. Dotările de design M dezvoltate pentru modelul Edition şi dotările BMW Individual oferă automobilului statutul de piesă exclusivă de colecţie. Aspectul atractiv este asigurat în special de finisarea specială BMW Individual în Frozen Dark Grey II metalizat, care are o pigmentare specială. Nou dezvoltate, jantele M de 20 de ţoli, din aliaj uşor, cu design Y-spoke şi culoare Graphite Grey, au fost create exclusiv pentru modelul Edition. În plus, etrierele sistemului de frânare M Compound disponibil standard sunt finisate în negru lucios. Sistemul de frânare M din carbon ceramic este disponibil opţional, cu etriere finisate în auriu.

Pe lângă scaunele M multifuncţionale şi tapiţeria BMW Individual integrală cu piele Merino de culoare neagră şi cu cusături bej contrastante, interiorul exclusiv este marcat de finisajele decoraţiunilor cu aur anodizat pe structură de aluminium şi carbon – prezentată aici în premieră. Aceste suprafeţe strălucitoare, fin structurate şi exclusive, se regăsesc în zona panoului de instrumente, decoraţiunile uşilor şi consola centrală. Finisajele pragurilor uşilor, care poartă inscripţia „M5 Edition 35 Jahre”, o gravură laser cu inscripţia „M5 Edition 35 Jahre 1/350” de pe capacul suportului de pahare din consola centrală sunt alte puncte distinctive ale automobilelor Edition.

BMW M5: în vârful segmentului de 35 de ani
Prin tehnologia şi designul său, BMW M5 Edition 35 Years reprezintă o întruchipare autentică a filosofiei pe care se bazează conceptul de sedan de înaltă performanţă. Motorul, transmisia puterii, suspensia şi designul BMW M5 au format dintotdeauna un pachet armonizat cu grijă. Livrarea constantă a puterii motorului de-a lungul unui interval larg de turaţii este o caracteristică a proprietăţilor de manevrabilitate sigură şi agilă pe şosea ale automobilului, a dinamicii captivante pe circuit şi a apariţiei elegante şi discrete.

Chiar şi prima generaţie BMW M5 a fost remarcabil de discretă, cu o apariţie care părea aproape identică cu cea a modelului de bază pentru un ochi neavizat. Acest lucru a făcut ca proprietăţile motorului să fie şi mai spectaculoase. Motorul cu şase cilindri dispuşi în linie, preluat de la BMW M1 şi modificat uşor, a oferit 210 kW/286 CP – cu nouă cai-putere mai mult decât la legendarul automobil sport cu motor central, datorită electronicii digitale optimizate a motorului. „Suspensia trebuie să fie mereu mai rapidă decât motorul” – acesta a fost principiul după care se ghidau automobilele BMW M de la acea vreme, fiind motivul pe care BMW M5 a primit o suspensie sport fermă şi un sistem de frânare de înaltă performanţă alături de transmisia cu cinci trepte şi diferenţialul blocant de pe transmisia punţii spate, cu un efect de blocare de 25%.

Şi a doua generaţie BMW M5 a avut un aspect elegant: iniţial a ieşit pe şosea cu o putere de 232 kW/315 CP, pentru ca din 1992 să ofere 250 kW/340 CP. Acum includea dotări precum suspensie cu autonivelare standard pe puntea spate pentru a asigura echilibrul caracteristic între performanţele pe circuit şi confortul suprem zi de zi. La a treia generaţie BMW M5, lansată în 1998, cele două ţevi de eşapament – devenite un element emblematic – au oferit în premieră un indiciu discret al performanţelor remarcabile ale motorului. Propulsorul V8 ce oferea 294 kW/400 CP necesita prize de aer de răcire mai mari în faţă. A patra generaţie BMW M5 a dispus de un motor impresionant, care a fost chiar mai spectaculos decât cele anterioare: un propulsor cu 10 cilindri, derivat din Formula 1, a dezvoltat o putere maximă de 373 kW/507 CP. În plus, acest V10 a dus conceptul turaţiilor ridicate al motoarelor M la o nouă extremă – cu peste 8.000 rpm şi o acustică foarte impresionantă.

Odată cu revenirea la motorul V8 pentru a cincea generaţie BMW M5, 2011 a adus şi introducerea tehnologiei turbo. Două turbocompresoare dispuse în spaţiul V dintre bancurile de cilindri şi o galerie de evacuare dispusă transversal între rândurile de cilindri au fost puncte de atracţie ale motorului capabil să urce în turaţii, ce oferea 412 kW/560 CP şi a cărui putere era transferată prin transmisia cu şapte trepte, cu dublu ambreiaj, şi diferenţialul blocant activ de pe puntea spate. Al şaselea şi ultimul capitol al poveştii de succes a BMW M5 este definit tot de motorul V8. Cu noul propulsor, puterea a crescut la 441 kW/600 CP – la BMW M5 Competition se ajunge la 460 kW/625 CP. În premieră, sistemul inteligent de tracţiune integrală M xDrive asigură transferul puterii motorului la drum cu supremaţie maximă. Sistemul introduce un nivel complet nou de dinamică şi asigură faptul că cel mai nou şi mai puternic BMW M5 poate fi controlat uşor de către conducător – chiar şi când este condus într-un stil sportiv şi la niveluri mari de putere.

Related posts