Studiu: UE trebuie să elimine decalajul dintre producția de mașini electrice și cea de baterii

Da mai departe!

Un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers arată că în Europa a apărut un decalaj enorm între numărul de mașini electrice prognozat a fi asamblat și producția de baterii.

Potrivit companiei de consultanță PricewaterhouseCoopers (PwC), statele europene trebuie să închidă rapid breșa creată între prognozele privind numărul de mașini electrice care vor fi asamblate local până în 2030 și cea care vizează producția de baterii pentru acestea.

În opinia analiștilor PwC, statele europene trebuie să investească circa 74 de miliarde de euro în producția de celule pentru baterii și în asigurarea de materii prime până în 2030.

Jörn Neuhausen, director de strategie și consultanță al PwC, consideră că, în urma deciziei politice de a implementa planul „Fit for 55” care prevede inclusiv interzicerea comercializării mașinilor cu motoare termice până în 2035, cererea de baterii a constructorilor auto europeni se va majora cu 35% în fiecare an.

În prezent, chiar dacă uzinele din Europa produc deja multe mașini electrice, lanțul valoric este dominat de China.

Datele PwC arată că, acum, circa 30% dintre mașinile electrice vândute în lume sunt asamblate în Europa. Cu toate acestea, „doar 10% dintre bateriile utilizate la acestea sunt fabricate pe continent și mai puțin de 1% dintre materiile prime necesare (grafit, nichel, litiu, mangan și cobalt) sunt extrase și procesate în UE”, arată studiul PwC.

Același studiu arată și că, în 2030, se estimează comercializarea la nivel mondial a 42 de milioane de mașini electrice, dintre acre 19 milioane în China și 12 milioane în Europa. În aceste condiții, necesarul global de baterii ar putea crește de la 0,5 terawați-oră la 3,6 TWh. Un sfert acest total este atribuit Europei.

PwC a stabilit investițiile necesare în Europa până în 2030 la 18 miliarde de euro pentru achiziționarea și prelucrarea de materii prime și la 56 de miliarde de euro pentru producția de baterii.

Jörn Neuhausen consideră că „pentru a consolida lanțul european de aprovizionare pentru producția de baterii, pe lângă construcția de gigauzine se recomandă instalarea unor capacități mari pentru pregătirea materialelor necesare acestei producții”.

Pentru că deocamdată pe piața europeană există mulți jucători cu cote mici de piață analiștii PwC se așteaptă „pe termen mediu, la consolidări și fuziuni”.

Related posts