Șoferii vor putea contesta amenzile de circulație și în localitățile de domiciliu

Da mai departe!

Conform unui nou proiect de lege adoptat de Parlamentul României, șoferii amendați vor putea contesta contravențiile în localitățile de domiciliu. Inițiativa legislativă a fost votată de Camera Deputaților în ședința din 13 aprilie cu 203 voturi pentru, 102 împotrivă și 2 abțineri.

În fapt, inițiativa are la bază un fundament solid, mai exact șoferii nu trebuie să fie obligați să conteste procesul-verbal al contravenției exclusiv la judecătoriile de pe raza localităților în care s-a petrecut contravenția, deoarece de multe ori este limitat accesul lor la justiție.
Un șofer din Constanța care folosea mașina pentru a merge în vacanță în Bihor și lua o amendă, pe care o considera incorectă, o putea contesta doar la Bihor. Însă era improbabil ca șoferul să facă toate diligențele necesare pentru a contesta la Judecătoria din Bihor amenda.
Am considerat necesară aplicarea unei jurisdicții alternative, astfel încât șoferul să poată contesta amenda și la Judecătoria din Constanța, dovezile privind constatarea contavențiilor putând fi trimise de Poliție și colegilor lor din Constanța.
Ministerul de Interne s-a opus constant acestei soluții, dar din data de 23 aprilie a intrat în vigoare Legea nr.107/2022, care face posibilă contestarea amenzilor și în localitățile de domiciliu ale șoferilor.

Related posts