Schimbări radicale aduse de guvern programului Rabla în acest an

Da mai departe!

Prima de casare din programul Rabla Clasic va crește la 9.000 lei în cazul predării unui autovehicul uzat și la 10.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate, conform modificărilor discutate la nivelul Guvernului în privința programele Rabla Clasic și Rabla Plus. De asemenea, va fi eliminată subvenția pentru autoturismele electrice care au un preț mai mare de 75.000 de euro, după modelul altor state din Europa, dar este pregătit un nou program, Rabla pentru Flote, prin care se dorește încurajarea achiziției de autovehicule electrice noi, cu o valoare de peste 200.000 euro, de către firme.

Conform propunerii Bugetului de venituri și cheltuieli al Administrației Fondului pentru Mediu, au fost alocate sume mai mari decât în anii precedenți, respectiv 560 milioane lei pentru Rabla Clasic și 780 milioane lei pentru Rabla Plus.

Administrația Fondului pentru Mediu are în elaborare acum modificarea ghidurilor de finanțare pentru Rabla Clasic și Rabla Plus, iar printre cele mai importante modificări propuse se numără: – reducerea emisiilor pentru acordarea primei de casare la maximum 155 g; – creșterea primei de casare la 9.000 lei în cazul predării unui autovehicul uzat și la 10.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate; – eliminarea condiției de a casa o rablă în schimbul achiziționării unui autovehicul nou, pentru instituții publice (modificare valabilă pentru ambele programe); – eliminarea posibilității de a anula Notele de înscriere; – stabilirea cuantumului maxim de 75.000 Euro (TVA inclus) pentru achiziționarea unui autovehicul electric; – majorarea valorii ecotichetului pentru instituții publice la 120.000 lei pentru Rabla Plus.

Administrația Fondului pentru Mediu va demara totodată Programul Rabla local, cu un buget în valoare de 240 milioane lei. Obiectul Programului constă în finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu pentru autovehiculul uzat având o vechime egală sau mai mare de 15 ani de la anul fabricației, în schimbul predării acestuia spre casare. Implementarea Programului se derulează în baza contractelor de delegare încheiate de Administrația Fondului pentru Mediu cu unitățile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraşe, municipii. Prin derularea acestui program se preconizează casarea unui număr de 100.000 autovehicule uzate.

Pentru prima dată în acest an, Administrația Fondului pentru Mediu, face demersuri pentru lansarea unui program prin care să încurajeze achiziția de autovehicule electrice noi pentru companiile care dețin flote de mașini – Rabla pentru flote. În acest sens, Administrația Fondului pentru Mediu are în elaborare o schemă de ajutor de stat prin care se dorește încurajarea achiziției de autovehicule electrice noi, cu o valoare de peste 200.000 euro, de către operatorii economici. Ulterior aprobării schemei, Administrația Fondului pentru Mediu va redacta un proiect de ghid, iar în vederea derulării acestui program, este propus un buget de 250 milioane lei.

Related posts