Rolls Royce a prezentat primul său automobil electric de lux – Spectre

Da mai departe!

Primul model de lux Rolls Royce echipat exclusiv cu motor electric a fost lansată de marca britanică deținută de BMW Group, pregătind astfel intrarea britanicilor în era electrificării.

Caracterizate de motoare foarte mari, cu puteri care să ofere proprietarilor înstăriți sentimentul de siguranță și de confort, mărcile de lux au întârziat dezvoltarea și lansarea de automobile electrice, dintr-un motiv care ține mai degrabă de lipsa de preocupare a milionarilor pentru costurile generate de carburant, dar și de faptul că motoarele cu combustie cu capacități mari reprezintă ele însele o declarație de statut. Legislația europeană este deja pe cale să introducă obligativitatea eliminării motoarelor cu emisii de CO2, astfel că mărcile de lux sunt acum obligate să treacă la propulsia electrică, indiferent de ce și-ar dori clienții. Rolls Royce a început dezvoltarea primei platforme electrice încă de acum 5-6 ani, iar rezultatul se numește Spectre, un automobil care „demonstrează cât de bine este pregătită Rolls Royce pentru electrificare”.

Construit pe o platformă de aluminiu, care să reducă simțitor greutatea mașinii, Spectre duce mai departe spiritul lui Phantom Coupe și readuce în actualitate un nume care a mai fost folosit de Rolls Royce. În același timp oferă viitorilor clienți toate condițiile pentru a se simți cel puțin la fel cum se simțeau în limuzinele clasice. Cu o lungime de 5,45 metri și o lățime de 2,08 metri, la un ampatament de lux, de 3,21 metri, Specter va fi o veritabilă limuzină, chiar dacă are câțiva centimetri în minus comparativ cu Phantom Coupe, dar cu o greutate de aproape 3 tone, cu 500 kg peste modelul amintit. În același timp, datele tehnice ale grupului motopropulsor sunt suficiente pentru a da încredere oricărui proprietar care vrea să ajungă cu limuzina sa oriunde. Rolls Royce spune că mașina este în faza de testare finală, iar cifrele finale de putere, accelerație și autonomie sunt încă „în curs de rafinare”.

Dar în acest moment se vorbește despre 520 de kilometri autonomie și un motor care asigură 430 KW (aproximativ 576 CP) și un cuplu maxim de 900 Nm. Toate cifrele sunt mult peste Phantom Coupe, de aceea ne așteptăm ca dinamica acestui model să fie de-a dreptul spectaculoasă.

De altfel, marca a dat publicității o accelerație de 4,5 secunde, de la 0 la 100 de km/h, date ce ar putea fi ajustate ulterior.

„Spectre posedă toate calitățile care au asigurat legenda Rolls-Royce. Această mașină incredibilă, concepută de la bun început ca primul nostru model complet electric, este silentioasă, puternică și demonstrează cât de perfect este pregătit Rolls-Royce pentru electrificare.

Sistemul de propulsie complet electric al lui Spectre va asigura succesul și relevanța susținute ale mărcii, în timp ce crește dramatic definiția fiecărei caracteristici care face ca un Rolls-Royce să fie un Rolls-Royce. Prezintă direcția pentru viitorul mărcii noastre și răspunde perfect cerințelor celor mai exigente persoane din lume de a îmbunătăți experiența mașinii electrice, deoarece Spectre este mai întâi un Rolls-Royce și abia după aceea o mașină electrică”, a declarat Torsten Müller-Ötvös, director executiv Rolls-Royce Motor Cars.

Pentru a-i întări imaginea de limuzină de lux, Rolls Royce compară Spectre cu un yacht, cu ajutorul elementelor de design ale unei ambarcațiuni, introduse în designul limuzinei. Cu o grilă mare și iluminată, cu o sculptură Spirit of Ecstasy modelată aerodinamic pe capotă, Spectre este și cel mai aerodinamic Rolls Royce construit vreodată.

Și la interior atmosfera este la fel de opulentă, cu ajutorul ușilor pline de „stele” (5.876 de beculețe LED care dau senzația de cer înstelat) și a inserțiilor de lemn și a altor 5.500 de steluțe care acoperă aproape toate suprafețele din habitaclu. În același timp, Spectre este și cel mai conectat și tehnologizat model al mărcii, cu ajutorul unei „inteligențe descentralizate”, cum este numită în descrierea oficială. Aceasta preia și controlează semnale de la mașină și din alte surse pentru a asigura funcționarea aproape perfectă a mașinii.

Rolls Royce Spectre poate fi deja comandat iar livrările vor începe anul viitor, în ultimul trimestru al anului. Tot atunci, mașina va fi disponibilă în rețeaua dealerilor mărcii. Compania spune că prețul acestui model va fi poziționat între Cullinan și Phantom, asta însemnând că se va situa în jurul sumei de 400.000 de euro.

Related posts