Renault obţine 765 milioane de euro în urma vânzării unei participaţii la Nissan

Da mai departe!

Renault SA vinde aproximativ 5% din participaţia deţinută la partenerul de alianţă Nissan Motor, ca parte a programului companiei nipone de răscumpărare de acţiuni, transmit Reuters şi Bloomberg.

Decizia face parte din planul de reducere a participaţiei deţinută de Renault la Nissan, valoarea tranzacţiei fiind evaluată la aproximativ 765 milioane de euro (824 milioane de dolari). În urma tranzacţiei, Renault va înregistra o pierdere de capital de 1,5 miliarde de euro, ceea ce va afecta rezultatele nete anuale dar nu şi profitul operaţional, a informat marţi compania franceză.

Producătorii auto anunţaseră în noiembrie crearea unui trust francez, căruia Renault îi transferă 28,4% din acţiunile pe care le deţine la Nissan. Astfel, Renault şi-a redus de la aproximativ 43% la 15% participaţia sa la Nissan, ceea ce le situează pe picior de egalitate.

Marţi dimineaţa, acţiunile Renault înregistrau un declin de 0,2% la Bursa de la Paris.

Într-un comunicat separat, Nissan a anunţat că achiziţionează toate acţiunile vândute de Renault folosind dreptul de primă ofertă. Costul de achiziţie se va ridica la la un nivel estimat la 119,95 miliarde yen (824 milioane de dolari), a informat producătorul auto nipon.

După cum a fost anunţat pe 6 februarie 2023, Renault şi Nissan vor păstra o participaţie încrucişată de 15%, cu o obligaţie de reţinere, precum şi o obligaţie de a-şi limita participaţiile. Renault va continua să beneficieze pe deplin de drepturile economice (dividendele şi veniturile din vânzarea de acţiuni) aferente acţiunilor deţinute de trust până la vânzarea acestor acţiuni.

În urma transferului a 28,4% din acţiunile sale către trust, Nissan va putea exercita drepturile de vot aferente pachetului său de acţiuni în cadrul Renault. Drepturile de vot ale Renault şi Nissan vor fi limitate la 15% din drepturile de vot exercitabile, cu posibilitatea celor două companii de a-şi exercita liber drepturile de vot în această limită. 

Related posts