Reguli pentru conducătorii de trotinete electrice

Da mai departe!

În urmă cu câteva zile, respectiv pe data de 6 octombrie 2021., a intrat în vigoare H.G. nr. 1075 /2021 prin care se modifică şi se completează Regulamentul de aplicarea al O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Principalele modificări legislative au avut drept scop crearea cadrului legal care reglementează circulaţia trotinetelor electrice pe drumurile publice.

Principala completare a Regulamentul de aplicarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prevede la art. 110 alin. (4) faptul că ,,Trotinetele electrice se conduc numai în aliniament pe drumurile publice. Schimbarea direcţiei de mers în cazul trotinetelor electrice se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea, cu respectarea regulilor privind circulaţia vehiculelor trase sau împinse cu mâna.”

În acest context, conducătorii de trotinete electrice, atunci când intenţionează să schimbe direcţia de mers (cu excepţia cazului când circula pe o pista pentru biciclete), trebuie să coboare de pe acestea şi să respecte prevederile articolului 117 din cuprinsul aceluiaşi act normativ modificat, respectiv „[] să efectueze următoarele semnale:

a) braţul stâng întins orizontal atunci când intenţionează să schimbe direcţia de mers spre stânga sau de a depăşi;

b) braţul drept întins orizontal atunci când intenţionează să schimbe direcţia de mers spre dreapta;

c) braţul drept întins orizontal balansat în plan vertical atunci când intenţionează să oprească.

(2) Semnalele prevăzute la alin. (1) trebuie efectuate cu cel puţin 25 m înainte de efectuarea manevrelor.”
Pentru desfăşurarea fluentă şi în siguranţă a traficului rutier, recomandarea poliţiştilor rutieri adresată conducătorilor de trotinete electrice este ca atunci când intenţionează să schimbe direcţia de mers să respecte regulile care intră în sarcina pietonilor, astfel după coborârea de pe trotinetă să circule pe trotuar pe lângă aceasta şi să traverseze strada pe trecerile pentru pietoni sau în lipsa acestora, pe la colţul străzii.

Principalele reguli pe care trebuie să le respectaţi atunci când conduceţi o trotinetă electrică:

– este interzisă conducerea unei trotinete electrice de către persoanele cu vârsta mai mică de 14 ani;

– minorii cu vârsta cuprinsă între 14 şi 16 ani sunt obligaţi să poarte casca de protecţie, însă sfatul poliţiştilor rutieri este de a fi purtată de toate categoriile de vârstă;

– pe timpul conducerii unei trotinete electrice este obligatoriu ca ambele mâini sa se afle pe ghidon;

– se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice;

– este interzisă conducerea pe drumurile publice a unui astfel de vehicul de către persoane care se afla sub influenţa băuturilor alcoolice;

– este interzisă circulaţia pe trotuar, cu excepţia cazului în care sunt amenajate piste pentru biciclete;

– folosiţi pista pentru biciclete – subdiviziunea părţii carosabile, a trotuarului ori a acostamentului sau pistă separată de drum, special amenajată, semnalizată şi marcată corespunzător destinată numai circulaţiei bicicletelor şi trotinetelor electrice;

– bicicletele, mopedele şi trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulaţia acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare;

– dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, bicicletele şi trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulaţia trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h.

Nerespectarea normelor anterior menţionate constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 580 – 725 lei, respectiv 870 – 1.160 lei.

*** În altă ordine de idei, la doar 3 zile de la intrarea în vigoare a noilor modificări legislative, în municipiul Sibiu s-au produs 2 accidente rutiere în care au fost implicaţi conducători de trotinete electrice, accidente soldate cu rănirea a două persoane. Cauzele care au contribuit la producerea acestor accidente rutiere fiind necunoaşterea noilor prevederi legale, mai precis cele privind schimbarea direcţiei de mers şi coborârea de pe trotinetă şi deplasarea pe lângă aceasta.

De la începutul anului şi până în prezent, la nivelul judeţului Sibiu s-au înregistrat 14 accidente rutiere în care au fost implicaţi, cu sau fără vinovăţie, conducători de trotinete electrice. Accidentele s-au soldat cu rănirea gravă a 3 persoane şi uşoară a altor 12.

Related posts