‘Prima mașină’, plafon de 50 de milioane lei în 2017

Da mai departe!

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vrea să stabilească un plafon de 50 milioane lei pentru continuitatea programului ‘Prima mașină’ în 2017, din banii neutilizați anul trecut, în condițiile în care, în 2016, s-a cheltuit doar 1,41% din alocarea de 100 milioane lei, conform unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul instituției.

‘Pentru a asigura continuitatea Programului în cadrul a cel puțin trei etape anuale de garantare, se propune completarea art. 1 din Normele de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 66/2014, cu modificările și completările ulterioare, prin stabilirea plafonului pentru anul 2017 la nivelul sumei de 50 milioane lei din diferența neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2016’, se arată în nota de fundamentare.

În 2016, a fost alocat un plafon de 100 milioane lei, provenind din diferența neutilizată aferentă plafonului alocat pentru anul 2015. A fost utilizat în proporție de aproximativ 1,41%, reprezentând un număr total de 75 de garanții acordate, însumând o valoare de garantare de 1,411 milioane lei. Până la data de 31 decembrie 2016, nu a fost solicitată nicio executare a garanțiilor acordate de finanțatori.

‘Prin Hotărârea Guvernului nr. 233 din 30 martie 2016 pentru completarea Normelor de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, cu modificările și completările ulterioare, s-au adus îmbunătățiri condițiilor programului, în sensul posibilității includerii primei de casare acordate în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național pentru justificarea achitării avansului minim obligatoriu de 5% din prețul de achiziție prevăzut în legislația Programului Prima Mașină. Această facilitate a devenit operațională în momentul în care a demarat Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național, respectiv la data de 14 iunie 2016’, menționează sursa citată.

În decembrie 2014, a fost emisă Hotărârea Guvernului nr. 1053/2014 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, cu modificările și completările ulterioare, prin care se reglementează modul de acordare a garanțiilor în numele și în contul statului de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) aferente finanțărilor acordate persoanelor fizice care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru achiziția de autoturisme noi în cadrul Programului, de către instituțiile de credit sau instituțiile financiare nebancare eligibile, plafonul anual al garanțiilor, modalitatea și condițiile de acordare, condițiile de eligibilitate ale finanțatorilor, regulile de gestionare ale garanțiilor.

„Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi a demarat începând cu luna aprilie a anului 2015, pentru anul 2015 fiind alocat un plafon total al garanțiilor de 350 de milioane de lei. Perioada scurtă avută la dispoziție de finanțatorii parteneri pentru promovarea facilităților oferite în cadrul Programului, precum și condițiile de creditare foarte apropiate de cele ale pieței financiare, au determinat o utilizare foarte redusă a plafonului pe anul 2015. Astfel, până la data de 31.12.2015, au fost acordate un număr de 193 garanții, în valoare totală de 3,257 milioane de lei”, se mai arată în document.

Related posts