Polonia atacă în justiţie decizia UE de interzicere a maşinilor cu motoare pe combustie

Da mai departe!

Polonia va face apel la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) împotriva interdicţiei UE de vânzare a vehiculelor noi cu motoare pe combustie din 2035, în următoarele zile, a anunţat luni ministrul polonez al Mediului, Anna Moskwa, transmite Reuters.

Planurile de reducere cu 100% a emisiilor de CO2 provenite de la noile camionete şi maşini până în 2035 fac parte dintr-un pachet mai amplu de combatere a schimbărilor climatice – aşa-numitul pachet „Pregătiţi pentru 55” (Fit for 55), care, la rândul său, face parte din Pactul Verde European (European Green Deal). UE vrea să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030, faţă de nivelul din 1990, şi să atingă neutralitatea climatică până în 2050.

Polonia a fost singura ţară care s-a opus în mod consecvent propunerii şi a cotat contra reglementării, deoarece nu ar exista o analiză adecvată a pieţei şi a consecinţelor sociale ale interdicţiei.

„Nu suntem de acord cu această reglementare şi cu alte documente din pachetul de combatere a schimbărilor climatice (Fit for 55) şi le vom contesta la Curtea Europeană de Justiţie, în următoarele zile. Sperăm că ni se vor alătura şi alte ţări”, a declarat Moskwa la postul de radio Zet.

Related posts