Partenerul rus al Renault, Avtovaz, anunţă că se va descurca singur

Da mai departe!

Partenerul rus al Renault – Avtovaz – a anunţat joi că va lucra singur, fără componente auto fabricate în străinătate, după ce producătorul auto francez a informat că suspendă operaţiunile în Rusia, transmite Reuters.

Acţiunile Renault înregistrau joi la prânz un declin de 2%, după ce compania a avertizat că ar putea înregistra în primul semestru cheltuieli nemonetare de 2,2 miliarde de euro pentru restructurarea activelor din Rusia.

Joi, Avtovaz a informat că va produce noi modele fără a mai depinde de componente importate şi va lua măsuri pentru reconstruirea lanţurilor sale de aprovizionare.

În urmă cu un deceniu, producătorii auto importanţi vedeau piaţa rusă în creştere, cu potenţialul de a ajunge printre cele mai mari zece pieţe globale. Cele mai recente sancţiuni, şi măsurile anterioare impuse în urma anexării Crimeei de către Rusia în 2014, au spulberat acel vis.

Şi producătorul german de maşini premium Mercedes-Benz a anunţat luna aceasta că are active de două miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) care ar putea fi periclitate de propunerile Rusiei de a naţionaliza proprietăţile firmelor străine care părăsesc ţara în urma invadării Ucrainei.

Renault a informat acum că îşi va evalua opţiunile privind participaţia majoritară pe care o deţine în Avtovaz, cel mai mare producător auto din Rusia.

„Credem că această decizie strategică va atrage atenţia investitorilor la operaţiunile de bază ale Renault, care s-a restructurat semnificativ în ultimii ani”, apreciază analiştii de la JP Morgan.

Şi analiştii de la Credit Suisse cred că ieşirea din Rusia a Renault ar fi o opţiune mai bună decât o abordare de timpul: „să aşteptăm şi să vedem ce se întâmplă”, chiar dacă va veni cu un cost pentru producătorul auto francez.

Joi, un purtător de cuvânt al Guvernului de la Paris a anunţat că statul francez, care deţine o participaţie de 15% în Renault, nu se află în spatele deciziei companiei de a suspenda operaţiunile din Rusia.

Companiile franceze, inclusiv producătorul auto Renault şi retailerul Auchan, trebuie să iasă de pe piaţa rusă, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Renault, Auchan, Leroy Merlin trebuie să înceteze să mai fie sponsori ai maşinii ruse de război, să oprească finanţarea uciderii copiilor şi a femeilor şi a violurilor. Companiile franceze trebuie să iasă de pe piaţa rusă”, le-a spus Zelenski parlamentarilor francezi.

Related posts