O mașină electrică Mercedes-Benz a depășit 1.000 km de autonomie

Da mai departe!

Mercedes-Benz anunță că a reușit să treacă de pragul de 1.000 kilometri parcurși cu o singură încărcare de o mașină electrică. Prototipul Mercedes Vision EQXX a parcurs distanța dintre sediul producătorului auto german și riviera franceză încheind călătoria cu 15% din energia din baterii încă intactă.

Conform producătorului german, mașina a călătorit de la Sindelfingen, lângă Stuttgart, trecând prin Elveția și Italia, până în orașul mediteranean de coastă Cassis din Franța.

Considerat „cel mai eficient și aerodinamic vehicul”, EQXX a fost prezentat la CES 2022 din Las Vegas, pe atunci fiind estimată o autonomie de circa 1.000 km.

De altfel, conform lui Ola Kallenius, CEO al Mercedes-Benz, „programul tehnologic din spatele acestui prototip marchează o piatră de hotar în dezvoltarea vehiculelor electrice.”

Mercedes-Benz intenționează să cheltuiască 60 de miliarde de euro până în 2026 pentru a depăși Tesla îmn domeniul mașinilor electrice și a recâștiga titlul de cea mai bine vândută marcă de mașini premium din lume de la rivalul BMW.

După ani de critici pentru că a întârziat să adopte mașinile electrice, producătorul german și-a intensificat transformarea prin lansarea Mercedes EQS, vehicul de lux cu o autonomie de circa la 560 km.

Mai recent, marca a lansat și modelele electrice EQB și EQE, însă rămâne în spatele Tesla în domeniul vânzărilor de vehicule cu emisii zero.

Cu EQXX, Mercedes încearcă să demonstreze că poate depăși Tesla chiar la capitolul forte al acestei companii, autonomia electrică. Prototipul a făcut călătoria dintre Sindelfingen și Cassis la viteze de până la 140 km/h și a ajuns la destinație cu 15% din baterie încă încărcată.

Copnform producătorului german, Mercedes EQXX are în dotare un pachet de baterii care poate stoca aproape 100 kWh și are o nouă compoziție chimică dezvoltată cu ajutorul experților de la echipa de Formula 1 Mercedes-AMG împreună cu divizia Mercedes-AMG High Performance Powertrains din Marea Britanie.

Același pachet de baterii ocupă cu 50% mai puțin volum și este cu 30% mai ușor decât cel existent în vedeta Mercedes EQS, vehiculul electric emblematic actual al mărcii premium germane. Mai mult chiar, acesta este suficient de mic pentru a putea fi amplasat inclusiv în vehicule compacte.

Pentru a obține o eficiență sporită fără a crește volumul bateriei inginerii au majorat conținutul de siliciu din anozii bateriei.

Conform Bloomberg, care a agregat date ale producătorilor auto, prototipul Mercedes EQXX are un consum de energie de doar 8,7 kWh, în timp ce Tesla Model 3 consumă 14,9 kWh, iar BMW i4 16,1 kWh.

Related posts