Noua lege RCA – Limitele minime de despăgubire în caz de accident auto vor fi modificate, obligația de asigurare va fi impusă inclusiv pentru trotinete electrice și biciclete electrice

Da mai departe!

Limitele minime de despăgubire în caz de accident auto vor fi modificate, iar obligația de asigurare va fi impusă inclusiv pentru trotinete electrice și biciclete electrice, prevede noua lege a RCA pregătită de Guvern.

Valentin Ionescu, director general în cadrul sectorului de Asigurări și Reasigurări din cadrul ASF, a transmis recent că polițele RCA ar putea fi suspendate doar dacă proprietarul mașinii poate demonstra că autovehiculului nu va circula pe drumurile publice. În plus, Ionescu susține că trotinetele sau bicicletele electrice care prind o viteză mai mare de 25 km/h ar trebui să aibă asigurare obligatorie.

”Aș vrea să punctez câteva dintre cele mai importante cum ar fi posibilitatea suspendării poliței RCA, dar numai în anumite condiții, ca să nu ne trezim cu abuzuri din partea unor persoane, în sensul că această suspendare se va putea face printr-o dovadă a suspendării sau suspendarea circulației autovehiculului care are această poliță RCA pe perioada care solicită, urmând ca după această perioadă polița să reintre în vigoare, dar prelungit cu perioada suspendată. (…) Vorbim în general de posibilitatea suspendării care a fi utilă pentru transportatori, pentru persoane juridice. În orice situație trebuie dovedit că acel autovehicul e într-un spațiu privat și că nu mai poate fi pus în circulație. Poate fi și într-o parcare, dar nu va putea circula pe drumurile publice”, ”, a spus Valentin Ionescu, la Prima News.

Potrivit acestuia, în plus, propunerile ASF prevăd o monitorizare a mașinilor RCA prin camere de supraveghere fixe, deja existente.

”Monitorizare prin mijloace electronice similare cu monitorizarea rovinietei pe drumurile naționale. E o practică întâlnită în țările europene. (…) Se vor folosi camere deja existente. E în interesul tuturor”, a mai spus Ionescu.

Pe de altă parte, ASF vrea ca trotinetele și bicicletele electrice să fie asigurate, având în vedere că în ultima perioadă tot mai multe astfel vehicule sunt implicate în accidente rutiere.

”Încercăm cumva prin aceste măsuri și prin alte proiecte (…) să promovăm această conduită preventivă la volan, dar să venim și cu măsuri. Unele sunt aceste schimbări pe care le-am propus, am mai vorbit și de alte măsuri în trecut cum ar fi obligativitatea asigurării trotinetelor sau a bicicletelor cu motor cu o viteză mai mare de 25km/h. (…) Așa cum e asigurare pe vehicul, trebuie să fie asigurare și pe trotinetă. Proprietarul trotinetei că este o firmă sau o persoană fizică, va fi obligat să facă asigurare”, a mai precizat Valentin Ionescu.

DOCUMENTUL POATE FI VĂZUT AICI ȘI AICI

Related posts