MINI 100 years concept

Da mai departe!

În prezent, MINI este automobil compact premium perfect pentru oraşul modern. Digitalizarea şi conectivitatea au schimbat din ce în ce mai mult modul în care ne deplasăm în fiecare zi – această schimbare are loc cel mai rapid şi substanţial în zonele urbane.

MINI VISION NEXT 100 este răspunsul MINI la câteva întrebări-cheie privind mobilitatea urbană din anii următori. În oraşele viitorului, va fi spaţiu pentru un automobil care se implică la un nivel emoţional? Cum va fi principiul „utilizării inteligente a spaţiului” care stă la baza MINI? Şi cum poate răspunde MINI unei lumi care devine tot mai digitalizată şi interconectată?

Filosofia principală din spatele MINI VISION NEXT 100 este utilizarea cu grijă a resurselor planetei pentru oferirea mobilităţii personale. Moto-ul „Every MINI is my MINI” (Fiecare MINI este MINI-ul meu) descrie o abordare particulară a car-sharing. În viitor, fanii mărcii vor putea apela la un MINI personalizat după cerinţele personale – oriunde ar fi, zi şi noapte. MINI al viitorului va fi disponibil non-stop, va putea să-şi ia conducătorul din locaţia dorită într-un mod de condus complet automat şi se va adapta la gusturile, interesele şi preferinţele individuale ale conducătorului. În centrul acestui concept este inteligenţa digitală complet conectată.

Adrian van Hooydonk, vicepreşedinte executiv al BMW Group Design, descrie viziunea MINI pentru viitor: „MINI caută să ofere o mobilitate inteligentă şi personalizată în oraşe care implică toate simţurile. Şi, în viitor, s-ar putea să nu fi nevoit să deţii un automobil pentru a te bucura de beneficii”.

Abordări inteligente pentru mobilitatea viitoare cu MINI:

„Digitally Mine” – unde fiecare MINI devine MINI-ul meu
„Cooperizer”: o legătură între conducător şi inteligenţa digitală
„Urban go-kart”: mic, inteligent, agil. Plăcerea condusului tradiţională pentru MINI va rămâne intactă în anii următori
Noua utilizare a materialelor sustenabile pentru interior
Împărtăşirea experienţei – utilizatorii devin parte a comunităţii MINI
„Digitally mine” – unde fiecare MINI devine MINI-ul meu

În viitor, ca şi acum, oamenii vor fi atraşi în număr mare de automobilele MINI şi de atitudinea faţă de viaţă asociată cu acestea. Dar, în realitate, nu va fi nevoie să deţii un MINI pentru a lua parte la acţiune. Provocarea echipei de design: cum ar putea un MINI să fie adaptabil pe scară largă şi instantaneu – făcând conducătorii să simtă cum sunt automobilele lor, personalizate cu precizie în funcţie de gusturile lor -, disponibil oricând şi oriunde au nevoie?

MINI VISION NEXT 100 are un înveliş argintiu, discret. Designerii MINI se referă la el ca la ” o pânză neagră”. Modul în care este utilizată pânza variază în funcţie de utilizatorul individual, starea acestuia şi situaţia cu care se confruntă. Chiar şi culoarea acoperişului şi lumina ambientală din interior variază în mod corespunzător. MINI utilizează proiecţii adaptate la conducător în ceea ce priveşte culoarea, grafica şi conţinutul pentru a crea o experienţă personalizată şi un pachet personalizat de informaţii la bord.

Cooperizer formează o legătură între conducător şi inteligenţa digitală

Cooperizer este numele pe care MINI VISION NEXT 100 îl dă instrumentului circular poziţionat central, care a devenit o particularitate a cockpiturilor MINI. La MINI VISION NEXT 100, acesta luminează asemenea unui caleidoscop. Culorile şi modelele pe care le generează simbolizează inteligenţa digitală multifaţetată a automobilului, care permite alegerea unei setări personalizată pentru fiecare conducător, ce cuprinde opţiuni de entertainment, comunicare şi condus autonom. În mişcare, conducătorul poate influenţa luarea deciziilor de către Cooperizer, întrucât comenzile rotative permit ajustarea ambianţei interioare şi a modului de condus. Astfel automobilul poate fi adaptat pentru a oferi o experienţă de condus personalizată perfect, indiferent că este un condus convenţional sau unul autonom. Apăsarea butonului „Inspire Me” (Inspiră-mă) introduce o altă facilitate specială a Cooperizer. Aici, MINI verifică datele de utilizator descărcate pentru a selecta informaţii de interes pentru conducător şi pentru a-i oferi potenţiale surse de inspiraţie. De exemplu, MINI VISION NEXT 100 ar putea sugera setarea MINI configurată pentru un artist pe care conducătorul îl admiră şi ale cărui expoziţii le-a vizitat recent. Sau ar putea recomanda un traseu virajat, provocator pe la periferie şi să comute în modul de performanţă John Cooper Works.

„Urban go-kart”: mic, inteligent, agil. MINI va continua să ofere şi în viitor plăcerea condusului tradiţională

În viitor, condusul unui MINI trebuie să rămână distractiv, în măsura în care conducătorii prefer să îl conducă ei – cât mai des posibil. Experienţa mecanică a vitezei şi sentimentul parcurgerii virajelor strânse fac parte din ADN-ul MINI. Dar nu se opreşte aici. Într-o lume viitoare a automobilelor autonome, acest aspect al automobilismului poate avea un rol chiar mai important şi mai special. Aspecte variate ale MINI VISION NEXT 100 vor duce sentimentul go-kart la un nivel nou. Fără mult butoane de control şi ecrane, interiorul are o înfăţişare pură, neaglomerată. Iar partea frontală din sticlă deschide o imagine dinamică a drumului. Aici, afişajele de realitate augmentată arată drumul sau trasa ideală, intensificând senzaţia condusului.

Pe lângă aceste elemente dinamice, imaginarea unor detalii inteligente şi crearea unui spaţiu interior maxim cu cea mai mică amprentă posibilă sunt alte elemente esenţiale MINI. Sistemul de propulsie, cu emisii zero şi împachetat eficient, şi nevoia redusă în viitor pentru zone de impact permit dimensiuni compacte ale caroseriei care nu sunt departe de cele ale primului MINI, din 1959. Sentimentul generos de spaţiu interior este îmbunătăţit prin bancheta cu lăţime maximă şi pedalele care glisează cu volanul pentru a-şi ajusta poziţia. Volanul este mereu prezent, chiar dacă există posibilitatea unui condus autonom; de exemplu, atunci când vrei să faci altceva în timpul călătoriei sau mediul de condus este plictisitor.

Condusul autonom joacă un rol important la MINI VISION NEXT 100, permiţându-i să se deplaseze fără pasageri la o staţie de încărcare, serviciu de curăţenie, spaţiu de parcare sau următorul utilizator. Pentru comutarea din modul de condus convenţional în cel de condus autonom, conducătorul nu trebuie decât să mute volanul în zona centrală, între el şi pasagerul din faţă. Prin aceasta, cei de la bord se bucură de o mai mare libertate de mişcare, iar accesul în automobil este mai uşor în centrele urbane aglomerate. La aceasta contribuie şi Bancheta unitară şi spaţiul pentru picioare integrat, fără consolă centrală, ceea ce permite acces rapid al pasagerilor pe ambele părţi ale automobilului – fără să aleagă dinainte unde ar prefera să stea. Când se optează pentru condus dinamic, elementele active din scaun oferă suport lateral pentru conducător şi pasagerul din faţă. La parcarea într-un loc îngust, uşile se deschid cât mai larg posibil în spaţiul restrâns.

Utilizare inovatoare a materialelor sustenabile

Utilizarea responsabilă a resurselor este cheia în alegerea materialelor pentru MINI VISION NEXT 100. Aceste materiale ar trebui să-şi păstreze nivelul ridicat de calitate percepută pe parcursul anilor, „să îmbătrânească” elegant şi să ofere o experienţă tactilă specială. Pe măsură ce digitizarea creşte, calităţile şi experienţele analogice vor deveni mai importante. Prin utilizarea tot mai intensivă a car sharing-ului, interioarele vor trebui să fie cât mai rezistente la uzură. Pe lângă materialele moderne făcute din plastic şi aluminiu reciclate în zona podelei, a tapiţeriei acoperişului şi a decoraţiunilor panourilor laterale, de exemplu, designeri de interior MINI au utilizat materiale mai puţin obişnuite pentru habitaclul automobilelor, precum alamă, bazalt şi celuloză. Banda de susţinere şi informaţii, cu punctul de fixare a volanului glisant, şi Cooperizer cu structura subţire de alamă sunt cele mai bune exemple.

Designerii au făcut plasa de depozitare din spatele volanului din bazalt uşor, în timp ce secţiunea inferioară a scaunului este căptuşită cu un celuloză reciclată similară hârtiei. Această utilizare nouă a materialelor include patina dezvoltată intenţionat prin folosire şi asigurarea faptului că-şi păstrează un aspect sofisticat de durată. Când vine vorba de aspectul natural al suprafeţelor şi senzaţia oferită de acestea, designerii au adoptat neregulile inerente în materialele alese şi metodele de prelucrare. Aceasta se aplică şi pentru husele scaunelor din Alcantara tricotată – un material robust, oarecum irizat. Designerii s-au dezis de materialele tradiţionale pentru interior precum lemnul şi pielea. Un alt exemplu de design analog la MINI Vision Vehicle îl reprezintă roţile, a căror rotire generează un efect „Ombro Cinema”: aceasta înseamnă că suprafaţa exterioară a jantei nu se mişcă şi doar un disc din spate se roteşte cu anvelopa. Mişcarea uniformă a graficii strălucitoare – din nou alamă colorată – poate fi observată prin fantele din exteriorul roţii. Ideea este ca fiecare roată să arate ca o piesă a unei bijuterii mecanice.

Împărtăşirea experienţei – utilizatorul devine parte a comunităţii MINI

Utilizarea în comun a automobilelor, caselor şi bunurilor este tot mai comună – datorită digitalizării, a conectivităţii şi a inteligenţei artificiale, procesele devin tot mai simple şi mai automatizate. MINI VISION NEXT 100 poate reuni o comunitate de oameni cu acelaşi idei, cu un stil de viaţă MINI comun. Toată lumea beneficiază de toată lumea. Iar mobilitatea deschide simultan experienţe inspiraţionale prin abordarea sa sustenabilă şi utilizarea cu grijă a resurselor.

De exemplu, un utilizator MINI din viitor este interesat de un anumit tip de artă, iar un prieten face rost în ultimul moment de bilete la avanpremiera unei expoziţii pe care vor să o vadă. Vision Vehicle identifică părţile implicate, coordonează şi organizează întreaga deplasare. Conducătorul însuşi devine parte a unui serviciu aranjat perfect. Conform MINI, aceasta viziune a viitorului reprezintă partajarea experienţei.

Directorul MINI Design, Anders Warming, rezumă cele mai importante aspecte ale automobilului: „MINI VISION NEXT 100 prezintă cum va arăta abordarea unică a MINI asupra lumii din viitor. Experienţa condusului rămâne piesa centrală din punct de vedere emoţional, cu servicii uşor accesibile şi perfecte grupate în jurul său”.

Related posts