Marii producători auto europeni critică noile tarife vamale impuse de UE

Da mai departe!

Noile tarife vamale impuse de Uniunea Europeană, de până la 38%, pentru vehiculele electrice exportate în Europa din China au fost puternic criticate de producătorii auto germani scrie Automotive News Europe.

Mercedes-Benz, BMW și Volkswagen s-ar putea confrunta cu contramăsuri din partea guvernului chinez, care le vor afecta operațiunile din China, care este un centru cheie de profit pentru companii.

CEO-ul BMW, Oliver Zipse, a declarat că tarifele vamale ale UE vor dăuna companiilor europene și intereselor europene. „Protecționismul riscă să declanșeze o spirală: tarifele vor duce la noi tarife, la izolare, mai degrabă decât la cooperare”, a spus el.

„Din punctul de vedere al BMW Group, măsurile protecționiste, cum ar fi introducerea taxelor de import, nu contribuie la concurența cu succes pe piețele internaționale”, a declarat Zipse într-un comunicat.

Pentru a combate ceea ce a numit subvenții excesive disponibile producătorilor auto chinezi în China, directorul executiv al Mercedes, Ola Kallenius, a declarat: „Nu avem nevoie de creșterea barierelor comerciale. Ar trebui să lucrăm la eliminarea barierelor comerciale în spiritul Organizației Mondiale a Comerțului.”

Volkswagen a declarat că tarifele nu vor atinge obiectivul UE de a consolida competitivitatea industriei auto europene.

„Momentul deciziei Comisiei UE este în detrimentul cererii actuale slabe de vehicule BEV în Germania și Europa. Efectele negative ale acestei decizii depășesc orice beneficii potențiale pentru industria auto europeană și în special pentru cea germană”, a declarat VW.

Organismul industrial german VDA a declarat că tarifele cresc riscul unui război comercial și nu vor consolida competitivitatea sectorului auto din Europa.

„Potențialele daune care ar putea rezulta din aceste măsuri ar putea fi mai mari decât potențialele beneficii pentru industria auto europeană și în special pentru cea germană”, a declarat Hildegard Mueller, președinta VDA, într-un comunicat.

Comisia a declarat că va aplica tarife suplimentare cuprinse între 17,4% pentru BYD și 38,1% pentru SAIC, proprietarul MG, începând din iulie, pe lângă taxa standard de 10% pe automobile.

Producătorii occidentali, inclusiv Tesla, BMW, Volvo și Dacia de la Renault, se vor confrunta, de asemenea, cu tarife la exporturile lor către Europa din China. Tesla exportă Modelul 3 în Europa din China, în timp ce BMW exportă SUV-uri electrice iX3 și mașini electrice Mini construite în China. Mașinile electrice Smart de la Mercedes sunt construite în China într-o societate mixtă cu Zhejiang Geely Holding Group.

Tarifele mai mari echivalează cu costuri suplimentare de miliarde de euro pentru producătorii auto, într-un moment în care aceștia se confruntă cu încetinirea cererii și scăderea prețurilor pe plan intern, conform calculelor Reuters bazate pe datele comerciale ale UE din 2023.

Directorul general adjunct al Volvo, Bjorn Annwall, a declarat că clienții vor ajunge să plătească mai mult pentru a cumpăra vehicule electrice.

Volvo susține comerțul deschis și echitabil, a spus Annwall. „Orice lucru care stă în calea acestui lucru nu este un lucru bun”, a declarat el la Congresul Automotive News Europe de la Frankfurt pe 12 iunie.

Volvo, care are sediul în Suedia, este deținută de Zhejiang Geely Holding din China. Modelul EX30 complet electric al producătorului auto este construit în China și exportat în Europa. Micul SUV va fi, de asemenea, construit la uzina Volvo din Ghent, Belgia, începând de anul viitor.

Producătorii auto europeni se confruntă cu provocări din cauza unui aflux de vehicule electrice mai ieftine de la rivalii chinezi. Comisia Europeană estimează că cota lor de piață din UE a crescut la 8% de la sub 1% în 2019 și ar putea ajunge la 15% în 2025. Aceasta spune că prețurile sunt de obicei cu 20% mai mici decât cele ale modelelor fabricate în UE.

Unii economiști au spus că efectul imediat al taxelor suplimentare ar fi foarte mic din punct de vedere economic. UE a importat aproximativ 440.000 de vehicule electrice din China în cele 12 luni încheiate în aprilie, în valoare de 9 miliarde de euro (9,7 miliarde de dolari), sau aproximativ 4% din cheltuielile gospodăriilor pentru vehicule.

Institutul Kiel pentru Economia Mondială a prognozat că un tarif de 20%, în jurul mediei suplimentare impuse de UE, ar reduce importurile de vehicule electrice chinezești cu 25%, compensat în mare parte de o producție mai mare în Europa, deși producătorii auto europeni nu ar acoperi neapărat golul.

Related posts