Kia EV5: conceput și proiectat pentru o generație mai tânără

Da mai departe!

Kia prezintă EV5: un SUV compact electric, care intră deja în producție, conceput pentru a satisface nevoile familiilor din Generația Y (milenialii). Modelul a fost prezentat în cadrul unui eveniment prin care au fost promovate trei noigame electrice din clasa medie și mică.

Kia EV5, al treilea model electric dedicat din gama sa, este construit pe platforma dedicată EV a mărcii, E-GMP. Acesta introduce o nouă eră a mobilității electrice și un design SUV distinctiv. Având o formă modelată de filozofia de design unică a mărcii „Opposites United”, EV5 combină versatilitatea excepțională și confortul remarcabil cu tehnologia avansată, performanța dinamică și sisteme de siguranța de avangardă pentru a oferi un automobil armonios echilibrat.

EV5 are un interior care reimaginează complet spațiul interior al automobilului. Inspirându-se din designul SUV-ului mai mare EV9, lansat recent, oferă un spațiu interior extins, care este mai aproape ca și concept și execuție de conceptul de „home lounge” decât de un habitaclu tradițional de mașină.

Modelul EV5 va fi oferit pe platforma EV dedicată a companiei, E-GMP, oferind o bază solidă pentru performanța automobiluliu și contribuind la dinamica sa de condus generală excelentă. Producția modelului EV5 va avea loc atât în China, cât și în Coreea de Sud, iar piața chineză va avea acces la trei variante: standard, cu autonomie extinsă și AWD cu autonomie extinsă.

Modelul standard, echipat cu un pachet de baterii de 64 kWh și un motor de 160 kW, este de așteptat să aibă o autonomie de rulare de 530 km per încărcare, conform standardelor CLTC – China Light Duty Vehicle Test Cycle (China). Modelul cu autonomie extinsă, cu o baterie de 88 kWh și același motor de 160 kW, își propune să atingă o autonomie de 720 km per încărcare. Modelul AWD cu autonomie extinsă va avea un pachet de baterii de 88 kWh și o putere combinată de 230 kW, cu un motor pentru axa față de 160 kW și un motor pentru axa spate de 70 kW. Cu modelul AWD, Kia vizează o autonomie de rulare de 650 km pe baza standardelor CLTC. În plus, modelul oferă capacitatea de încărcare rapidă, permițând încărcarea bateriei de la 30% la 80% din capacitate în 27 de minute.

Pentru Coreea de Sud, toate variantele modelelor EV5, inclusiv versiunile standard, cu autonomie extinsă și AWD cu autonomie extinsă, sunt în curs de dezvoltare, potențialele ajustări fiind luate în considerare. Modelul standard va avea o baterie de 58 kWh și un motor pentru axa față de 160 kW. Modelul cu autonomie extinsă va avea o baterie de 81 kWh și același motor pentru axa față de 160 kW. Modelul AWD cu autonomie extinsă va include un motor suplimentar pentru axa spate de 70 kW, rezultând o putere combinată de până la 225 kW. Autonomia de rulare a fiecărui model va fi adaptată pentru a răspunde cerințelor pieței.
Bateria modelului EV5 a fost proiectată pentru a funcționa eficient în toate cele patru sezoane, chiar și în condiții de vreme extrem de caldă și rece. Un sistem avansat al pompei de căldură, o caracteristică deja populară a modelului EV6, a fost încorporat pentru modelul EV5 pentru a gestiona temperatura bateriei, asigurând o performanță constantă indiferent de condițiile externe.

Va oferi un sistem de frânare regenerativă și un sistem „i-Pedal” care le permite șoferilor să încetinească și să accelereze folosind o singură pedală, reducând astfel oboseala și sporind confortul condusului.

„Piața de automobile electrice se extinde de la un sistem de „catering” pentru un grup inițial mai mic de clienți la o majoritate mai largă de clienți. În calitate de lider în marea tranziție EV, ne-am extins rapid gama de modele electrice dincolo de modelele EV6 și EV9 pentru a include o varietate de modele din clasa medie și mică, cum ar fi EV5. Gama noastră competitivă și în creștere de automobile EV va accelera popularizarea automobilelor electrice și va oferi consumatorilor mai multe opțiuni din care să aleagă”, a declarat Spencer Cho, Head of Global Business Planning Sub-Division.

„Kia EV5 nu este doar următoarea completare a gamei noastre de automobile electrice care se extinde rapid, ci și întruchiparea modului în care vom accelera revoluția EV. Pentru noi, este reprezentarea perfectă atât a viitoarei noastre strategii privind automobilele electrice, cât și a angajamentului nostru de a accelera tranziția la nivel mondial către automobilele electrice.”

Modelul EV5 va fi disponibil și într-o versiune GT, oferind opțiuni suplimentare de performanță și experiență de condus captivantă. Mai multe informații despre versiunile de echipare ale modelului EV5 GT vor fi dezvăluite mai târziu.

Cabina spațioasă, ușoară și bine ventilată a modelului EV5 este echipată cu tehnologie de infotainment și conectivitate de ultimă oră, care îmbunătățește eficiența și confortul în fiecare călătorie, permițând în același timp ocupanților să rămână implicați în siguranță în lumea digitală în timp ce călătoresc.

Interiorul este echipat cu sistemul de infotainment „Navigation Cockpit” (ccNC) și permite actualizări software prin satelit. Acesta încorporează un afișaj panoramic extins, care combină un panou de bord de 12,3 inch și un sistem infotainment de 12,3 inchi, împreună cu un display pentru controlul climatizării de 5 inch. Aceste caracteristici oferă șoferului informații și conținut cuprinzător pentru o experiență de condus confortabilă și captivantă.

Noua interfață grafică „Unified Graphical User Interface” (GUI) a mărcii este aplicată între ecranele audiovizuale, de navigare și telematică (AVNT), iar sistemul „Control Display Unit” (CDU) asigură o consistență îmbunătățită a afișajului informațiilor. Meniurile, cu navigare simplă, oferă o utilizare îmbunătățită a funcțiilor specifice automobilelor electrice și permit șoferilor să monitorizeze dintr-o singură privire aspecte precum autonomia și încărcarea automobilului electric. Fluxul continuu de informații este sporit și mai mult de un sistem HUD (Head Up Display) oferit opțional pentru parbriz.

În întreaga cabină, butoanele fizice sunt reduse la minimum. Sub ecranul central AVNT, patru taste ascunse asigură o funcție de pornire/oprire împreună cu sistemul AVNT și sistemul de control al încălzirii, ventilației și aerului condiționat (HVAC); anterior, aceste sisteme ar fi avut nevoie de 17 butoane pentru a fi operate.

Sistemul de climatizare cu trei zone permite controlul individual pentru șofer, pasagerul din față și ocupanții din al doilea rând de scaune, în timp ce o funcție „after-blow” reduce mirosurile provenite de la aerul condiționat, asigurând un mediu plăcut în cabină pentru toți ocupanții.

Clienții își pot menține modelul lor EV5 actualizat în mod constant prin îmbunătățirea funcțiilor și serviciilor digitale ale SUV-ului, fără a fi nevoie să ducă automobilul la o reprezentanță. Dincolo de caracteristicile standard, Kia Connect Store oferă o gamă largă de opțiuni pentru a spori performanța automobilului și plăcerea de utilizare.

Caracteristici de siguranță și confort
EV5 este echipat în total cu șapte airbag-uri. Pe lângă tehnologia de ultimă generație a centurii de siguranță, structura sa este proiectată pentru o rezistență optimă. Desigur, aceasta este oferită alături de cele mai recente sisteme avansate de asistență pentru șofer (ADAS) ale mărcii și o gamă de tehnologii siguranță activă.

Modelul vine echipat cu sistemele „Highway Driving Assist 2 (HDA2)”, care ajută șoferii să mențină distanța, să rămână centrați pe bandă și să ajusteze poziționarea laterală.

Cu o simplă atingere a cheii inteligente „Kia Digital Key 2”, clienții pot activa sistemul „Remote Smart Parking Assist 2 (RSPA 2)” al automobilului. Această tehnologie permite SUV-ului să fie parcat singur fără a fi nevoie de intervenția șoferului, fie că acesta se află în interiorul sau în afara automobilului. De asemenea, funcția de ieșire inteligentă și o funcție de manevrare de la distranță a mașinii oferă șoferilor o liniște suplimentară atunci când navighează în spațiile de parcare înguste. Aceste caracteristici contribuie la o experiență de condus și parcare mai relaxată și plăcută.

Folosind senzori cu ultrasunete pentru a detecta obstacolele, sistemul „RSPA 2” manevrează automat automobilul în spațiul de parcare desemnat, controlând accelerația, frânele și schimbarea vitezelor. De asemenea, sistemul acționează automat frânele dacă un obiect reprezentând un obstacol este detectat în calea acestuia. De asemenea, dispune de sistemul „Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA)” pentru a preveni coliziunile cu automobilele care se apropie în timpul deplasării înapoi.

Au fost făcute eforturi pentru a îmbunătăți utilizarea energiei în modelul EV5 prin încorporarea funcțiilor „Vehicle-to-Load (V2L)” și „Vehicle-to-Grid (V2G)”. Cu ajutorul sistemului V2L, bateria de înaltă tensiune poate furniza energie dispozitivelor electronice externe. Kia se va concentra pe lansarea sistemului V2G în regiunile în care există infrastructura necesară, permițând partajarea surplusului de energie a bateriei cu rețeaua de încărcare.

Multiple opțiuni de configurare a scaunelor
EV5 este disponibil cu o gamă de scaune cu material textil eco-friendly din PET reciclat și huse din piele Bio-PU. Această abordare inovatoare transformă cabina spațioasă a modelului EV5 dintr-un loc în care ocupanții stau în timpul călătoriei, într-un mediu ultra-confortabil, extrem de practic și inspirant, care răspunde nevoilor familiilor din Generația Y și asigură o experiență plăcută de fiecare dată când aceștia intră în automobil.

În partea din față a automobilului, scaunele de tip bancă (numai pentru piața chineză), combinate cu iluminarea ambientală, oferă un spațiu confortabil pentru ocupanți. Cotiera consolei centrale încorporează, de asemenea, o masă și un spațiu de depozitare, sporind gradul de utilizare al automobilului.

Scaunele rabatabile sunt proiectate pentru a preveni disconfortul spatelui și al coloanei vertebrale, cu unghiul pentru spate reglabil continuu. Scaunele relaxante au o funcție de masaj cu patru moduri, cu trei niveluri de intensitate, permițând ocupanților să aleagă setarea individuală favorabilă în timpul încărcării, lăsându-i să se simtă complet odihniți atunci când își reiau călătoria. Scaunele oferă niveluri excepționale de confort sporit, datorită masajului oferit de cele șase celule de aer, suportului lombar în patru direcții, funcției de încălzire și ventilație în trei trepte și suportului pentru picioare. Scaunele sigure ale modelului, echipate cu trei airbag-uri și o tetieră reglabilă în patru direcții, asigură o protecție optimă a pasagerilor.

Când ajung la destinație, familiile pot transforma în mod eficient partea din spate a automobilului într-un dormitor datorită banchetei de tip ”camping”, pliabilă la 0 grade din al doilea rând de scaune care oferă o suprafață plană. Acestea se pot bucura de alimentele depozitate in frigiderul/încălzitorul din consola din spate. Unitatea oferă funcții de încălzire a alimentelor și de răcire a băuturilor într-un un interval de temperatură de la 5 la 55 de grade Celsius și o capacitate de 4,0 litri. Poate fi folosit în numeroase moduri, cum ar fi menținerea caldă a micului dejun în timpul călătoriei, încălzirea băuturilor precum ceaiul și cafeaua și depozitarea băuturilor reci și a apei în timpul excursiilor de vară.

Desigur, designerii de interior ai modelului EV5 s-au gândit și la o caracteristică care să le permită ocupanților să se bucure de mâncarea lor, indiferent dacă aleg să ia masa în aer liber sau în habitaclu. Ei au proiectat un panou de portbagaj „Multi Table”, extrem de versatil, care poate fi transformat instantaneu într-o masă.

Related posts