Kia Concept EV9 – Prototipul SUV 100% electric, în prim plan la expoziția AutoMobility LA

Da mai departe!

După lansarea recentă a modelul EV6, Kia Corporation a adus în cadrul expoziției AutoMobility LA conceptul său SUV 100% electric, Concept EV9. Văzut drept cel mai clar semnal de până acum din partea Kia cu privire la ceea ce ar putea fi următorul model din noua sa generație de automobile electrice, Concept EV9 reprezintă noul avânt al mărcii în proiectarea și dezvoltarea de automobile dezirabile, cu înaltă tehnologie și cu emisii zero.

La fel ca și EV6, prototipul Concept EV9 este un automobil electric dedicat Kia, dezvoltat și optimizat cu atenție pe platforma avansată E-GMP (Electric Global Modular Platform) a companiei.

Concept EV9 întruchipează angajamentul Kia față de soluțiile de mobilitate sustenabilă, după ce compania a prezentat recent viziunea sa pentru viitor la prezentarea digitală „Kia Sustainability Movement”. Designul automobilului a fost inspirat din natură și folosește materiale reciclate, produse din deșeuri extrase din fragilul ecosistem marin.

De asemenea, SUV-ul are un impact vizual uimitor datorită filozofiei de design „Opposites United” de la Kia. Echipa de design Kia a fost influențată în special de pilonul „Bold for Nature” (Îndrăzneala de a fi naturali) al filosofiei Opposites United. Acest lucru a ajutat conceptul SUV-ului 100% electric să capete o formă reprezentativă și îndrăzneață, îmbinând calități logice și emoționale cu caracteristici jucăușe, robuste și elemente de stil.

Capacitățile tehnologice extinse ale Concept EV9 și flexibilitatea completă fac ca SUV-ul să se simtă ca acasă atunci când abordează traficul în zonele urbane dens populate; în același timp, oferă familiilor libertatea de a experimenta activități de agrement departe de centrele orașului.

„Kia Concept EV9 este încă un reper important pentru noi în ceea ce a fost o călătorie incredibilă de la începutul anului. După ce ne-am clarificat intențiile – să devenim un lider global în soluții de mobilitate sustenabilă – astăzi suntem mândri să arătăm lumii conceptul nostru SUV 100% electric, care combină un sistem de propulsie avansat cu emisii zero, un design exterior contemporan de ultimă oră și spațiu interior inovator bazat pe tehnologie”, a declarat Karim Habib, Senior Vice President și șeful Kia Global Design Center.

Forma lucrurilor viitoare

Concept EV9 reprezintă o următoare posibilă iterație pentru domeniul SUV. Dezvoltat pe arhitectura avansată E-GMP – Concept EV9 este un automobil de înaltă tehnologie, potrivit pentru familii, cu un sistem de propulsie 100% electric cu emisii zero.

Acesta îmbină un profil exterior uimitor cu un spațiu interior modern și elegant, care este influențat de tehnologia de ultimă oră. Aspectul incredibil al conceptului EV9 – atât în interior, cât și în exterior – a fost perfecționat cu atenție din noua filosofie de design Kia, Opposites United.

Inspirându-se din pilonul de design „Bold for Nature” al filosofiei Opposites United, Concept EV9 întruchipează o formă îndrăzneață și recreativă prin prezența sa robustă și impunătoare. Din exterior, astfel de proporții ajută la conturarea unei caroserii SUV cu trei rânduri de scaune, ceea ce înseamnă un automobil care este foarte capabil, practic și gata de acțiune. Din lateral, acest profil angular modernist oferă SUV-ului 100% electric un aspect simplu, dar distinct, care este adânc înrădăcinat în pilonul „Bold for Nature” al filosofiei Opposites United.

Din lateral, caroseria cu centrul de greutate coborât creează instant un impact maxim cu volumele ascuțite ale aripilor cu aspect de cristal, care urcă pe caroseria automobilului. Acest efect al profilului lateral coborât al caroseriei face ca volumul aripilor prototipului Concept EV9 să iasă în evidență, rezultând o prezență puternică a SUV-ului.

În contrast cu prezența sa musculară pe șosea, suprafețele fine și calde de pe caroseria Concept EV9 sunt compensate cu elemente ascuțite și cu marginile precise. Geometria rocii solide este exprimată printr-un design sofisticat, în timp ce volumul habitaclului a fost făcut să ofere un sentiment primitor și plăcut.

Concept EV9 măsoară 4.930 mm în lungime, 2.055 mm în lățime, 1.790 mm în înălțime și are un ampatament de 3.100 mm. De asemenea, conceptul combină forma sa uimitoare de SUV cu tehnologie de ultimă generație. SUV-ul 100% electric oferă o autonomie de până la 300 de mile. Dispune, de asemenea, de tehnologie de încărcare ultra-rapidă de ultimă generație, cu un încărcător de 350 kW, care permite sistemului său avansat de propulsie electric să încarce energie de la 10% la 80% în 20-30 de minute.

Aspectul frontal „Tiger Face” devine digital

Aspectul frontal emblematic „Tiger Face” dezvoltat de Kia a fost reinterpretat pentru era automobilelor electrice și este prezentat acum pentru prototipul Concept EV9.

Noul aspect frontal digital „Tiger Face” profită de faptul că automobilele 100% electrice nu au nevoie de grila tradițională pe care se bazează automobilele cu combustie internă, rezultând un aspect complet colorat al caroseriei prototipului Concept EV9, care transmite în mod clar valorile de sustenabilitate.

Noua grilă specifică automobilelor electrice găzduiește o structură complexă în formă de nor de stele care este complet ascuns în spatele panoului caroseriei atunci când nu este utilizat. Acest spectacol de lumini elegant evidențiază și mai mult natura high-tech a SUV-ului 100% electric, în timp ce aduce un omagiu naturii. Structura secvențială creează o „lumină de bun venit” pentru șofer și, de asemenea, funcționează ca blocuri de lumini în timpul condusului. Modelul ”nor de stele” a inspirat echipa de design Kia să creeze lămpi de zi (DRL – Daytime Running Lamps) verticale remarcabile atât pentru partea din față, cât și pentru spatele mașinii, creând, la rândul său, o semnătură luminoasă unică din față până în spate.

Oportunitățile oferite de o grilă re-stilizată și de aspectul „Digital Tiger Face” au rezultat într-un nou design al gurilor de ventilație, design care reduce masa frontală a automobilului și îmbunătățește foarte mult aerodinamica.

Zona grilei de aerisire a capotei este un panou solar care ajută la recuperarea unei părți din energia electrică pe care o folosește Concept EV9. Acest lucru le oferă proprietarilor de automobile electrice o sursă alternativă de energie atunci când nu sunt aproape de o stație de încărcare.

Șinele de pe acoperiș retractabile,  care se ascund în interiorul plafonului atunci când nu sunt utilizate, îmbunătățesc și mai mult eficiența aerodinamică, creând un flux de aer fluid peste automobil. Atunci când este necesar, șinele de pe plafon pot fi ridicate printr-o simplă apăsare a unui buton, subliniind și mai mult caracterul de acțiune al prototipului Concept EV9. Un sistem de monitorizare cu cameră video de ultimă generație, care înlocuiește oglinzile exterioare convenționale, îmbunătățește și mai mult proprietățile aerodinamice, sporind în același timp conștientizarea spațială pentru șofer.

Lumină naturală

În partea posterioară a prototipului Concept EV9 se află un montant D robust, dar elegant și delicat în același timp, care acționează ca un punct focal vizual și rezonează cu elementele de design angular ale SUV-ului. Designul inovator al stâlpului D creează, de asemenea, o semnătură unică „Daylight Opening” (DLO).

Jantele de 22 inci contribuie și mai mult la aspectul geometric și la natura robustă a prototipului Concept EV9. O piesă aerodinamică triunghiulară controlează fluxul de aer din jurul roții și creează un contrast vizual cu natura circulară a roții, pentru a exprima pe deplin filozofia de design Opposites United, asigurând un echilibru armonios ce se extinde în fiecare element și secțiune.

Pentru a rămâne în armonie cu mediul înconjurător – și pentru a reveni la pilonul de design „Bold for Nature” – Concept EV9 are un plafon panoramic DLO extins. Acest lucru nu numai că oferă pasagerilor o vedere relaxantă, dar deschide și potențialul unui impact pozitiv asupra stării de bine și a dispoziției.

Structura elegantă de sticlă creează o conexiune directă cu mediul exterior, fie că soarele inundă cabina într-o zi cu cer senin, fie că poți auzi sunetul liniştitor al ploii în timpul unei călătorii de weekend toamna, sau senzaţia liniştitoare a strălucirii luminii lunii şi a stelelor într-o seară fără nori.

Spațiu interior transformator

Cu scopul de a crea o atmosferă de bună dispoziție și liniște interioară, Concept EV9 a fost dezvoltat cu atenție pentru a oferi șoferului și pasagerilor un spațiu interior transformator pe măsură ce experiența călătoriei evoluează.

Oglindind designul exterior, interiorul prototipului Concept EV9 a fost, de asemenea, influențat de pilonul de design „Bold for Nature” al filosofiei Opposites United.

În interiorul SUV-ului 100% electric se află o structură de design care integrează atributele naturii, mișcării și liniștii ca parte a unui spațiu pitoresc, de primă clasă. Plafonul panoramic, cu priveliștile către cer, contribuie și mai mult la crearea unui sentiment de relaxare și de contact cu mediul.

Un display interactiv extins de 27 de inci conectează lumea reală a Concept EV9 cu cea virtuală, servind în același timp drept centru nervos pentru toate cerințele șoferului și pasagerilor, inclusiv media, controlul climatizării și funcțiile de confort.

Acest sentiment de „viitor” se extinde de la designul interior vizionar și până la volan. Industria auto tratează astăzi volanul ca pe un produs separat – un subsistem total de sine stătător; totuși, Conceptul EV9 adoptă o abordare radical diferită, în care coloana de direcție este o extensie – integrată și armonizată – a spațiului interior.

Moduri ambientale inovatoare atunci când automobilul nu este în mișcare

Interiorul Concept EV9 explorează noi perspective pe măsură ce experiența călătoriei evoluează. SUV-ul 100% electric are trei moduri interioare avansate care surprind diferite situații și cerințe de călătorie. Modul activ este disponibil atunci când Concept EV9 este în mișcare, asigurându-se că șoferul și pasagerii au o experiență optimă de condus în interiorul SUV-ului 100% electric. Celelalte două moduri se referă la momentul în care Concept EV9 nu se află în mișcare.

Modul „Pause Mode” modifică aspectul interior pentru a se asemăna mai mult cu un spațiu de relaxare de primă clasă, oferind ocupanților posibilitatea de a interacționa direct între ei, beneficiind în același timp de lumina care intră prin plafonul panoramic larg. În acest mod, scaunele se pot roti pentru a permite ocupanților așezați în primul rând și în al treilea rând să se poată privi unul cu celălalt. Scaunele din al doilea rând se pliază și devin o masă, completând amenajarea lounge-ului de primă clasă.

Al doilea mod staționar este „Enjoy Mode”, care transformă interiorul într-un spațiu de detensionare pentru perioada în care automobilul nu funcționează, prin întoarcerea 360 grade a configurației celor trei rânduri de scaune. În acest mod, hayonul se deschide, oferind tuturor ocupanților posibilitatea de a se conecta cu mediul exterior și de a privi înainte și dincolo de automobil în timp ce stau confortabil în interiorul SUV-ului 100% electric.

Inspirat de apă

Conceptul EV9 are un design inspirat din conștientizarea simplității și perfecțiunii naturii și a modului în care natura are contraste care lucrează împreună într-o armonie perfectă. În acest sens, Concept EV9 s-a inspirat și mai mult din „Elementul apă” al filosofiei Opposites United, adoptând caracteristici aducătoare de liniște sufletească, calm și bunăstare. De exemplu, culoarea exterioară imită adâncimea nesfârșită a oceanului; acest lucru este apoi echilibrat de un cer albastru liniștitor și senin care radiază în interior.

De asemenea, simbolul „Elementului apă” a apărut în prim-plan atunci când echipa de design Kia a căutat materiale sustenabile și ecologice pentru Concept EV9. Au fost folosite plase de pescuit recuperate din ocean, reciclate pentru a ajuta la crearea podelei automobilului, iar țesătura pentru scaune este fabricată din sticle de plastic reciclate și fibre de lână reciclate. De asemenea, pielea vegană, care este mult mai etică și sustenabilă în comparație cu pielea de animale convențională, a fost folosită în spațiul interior. Kia intenționează să reducă treptat utilizarea de piele animală în toate automobilele sale.

Furnizor de soluții de mobilitate sustenabilă

Kia a anunțat recent viziunea companiei de a deveni un „furnizor de soluții de mobilitate sustenabilă”, împreună cu intenția de a atinge neutralitatea amprentei de carbon în întregul lanț al activităților companiei până în 2045, la evenimentul „Kia Sustainability Movement” din 11 noiembrie. Obiectivul de neutralitate a amprentei de carbon pe trei piloni constă în angajamente privind „mobilitatea durabilă”, „planeta durabilă” și „energie durabilă”. Strategia cuprinde procese de la logistică, producția de automobile, utilizarea automobilelor și eliminarea deșeurilor. Concept EV9 întruchipează o parte importantă a acestei strategii ca următoarea completare posibilă la gama de modele electrice de înaltă tehnologie a mărcii Kia.

Related posts