Gama de electrice Porsche Taycan a primit un facelift consistent

Da mai departe!

Porsche a oferit modelului Taycan o actualizare deosebit de amplă. Noile versiuni au mai multă putere, mai multă autonomie, accelerează mai repede și se încarcă mai repede, cu o stabilitate mai mare. De asemenea, Style Porsche a rafinat designul și a diferențiat mai puternic modelele Turbo. Toate versiunile Taycan dispun de o listă de echipamente standard încă și mai extinsă, și sunt dotate cu cea mai recentă generație a Porsche Driver Experience, cu un concept îmbunătățit de afișaj și control.

Toate cele trei variante de caroserie vor prezenta numeroasele modificări încă de la data lansării – berlina sport Taycan, versatilul Taycan Cross Turismo, care este disponibil cu un pachet off-road, și Taycan Sport Turismo, un model sportiv și totuși practic. În fiecare caz, sunt disponibile patru opțiuni de grup motopropulsor, cu variante de tracțiune spate și integrală. Versiunile revizuite vor ajunge la centrele Porsche începând cu primăvara anului 2024.

Înainte de demararea producției de serie, inginerii de dezvoltare și piloții de teste din mașinile de testare camuflate au parcurs peste 3,6 milioane de kilometri în întreaga lume pentru a continua să îmbunătățească prima mașină sport complet electrică de la Porsche. Producătorul de mașini sport a produs aproape 150.000 de exemplare ale modelului Taycan. Cele mai importante piețe individuale pentru Taycan sunt, în prezent, SUA, Marea Britanie, Germania și China.

„Am inaugurat noua eră a e-mobilității, cu Taycan, la sfârșitul anului 2019. Acesta s-a dovedit imediat a fi un deschizător de drumuri și un pionier inovator în segmentul mașinilor electrice”, spune șeful liniei de modele, Kevin Giek. „Acum, continuăm această poveste de succes cu o versiune Taycan actualizată în detaliu. Linia de modele a atins noi culmi în ceea ce privește performanța, cu o dinamică și o plăcere de condus excepționale. În același timp, am reușit să îmbunătățim semnificativ eficiența, autonomia, gradul de utilizare zilnică și confortul.”

Performanțe și mai remarcabile
Toate modelele actualizate accelerează mult mai rapid decât predecesoarele lor. Două exemple – din ambele capete ale gamei: ca berline sportive, Taycan și Taycan Turbo S ating 100 km/h de pe loc în doar 4,8, respectiv 2,4 secunde. Acest lucru le face cu 0,6 și respectiv 0,4 secunde mai rapide decât versiunile anterioare.

Cu noua funcție „push-to-pass”* din pachetul Sport Chrono, se poate apela la un impuls de până la 70 kW, în funcție de model, timp de 10 secunde, prin simpla apăsare a unui buton. Ratele de accelerație crescute sunt, în general, rezultatul unei puteri mai mari a sistemului. De exemplu, Taycan de bază oferă cu 60 kW mai mult decât înainte. În cazul modelului Taycan Turbo S, este vorba de 140 kW suplimentari, cu Launch Control. Acest aspect crește puterea sistemului modelului de top la 700 kW/952 CP.

Autonomie cu peste 35 % mai mare față de predecesorul său
În funcție de varianta de caroserie și de motorizare, autonomia WLTP a crescut până la 678 km, ceea ce reprezintă o creștere de 175 km sau 35%. Taycan actualizat nu numai că necesită mai puține opriri pentru încărcare în timpul călătoriilor lungi, în comparație cu predecesorul său, dar se și reîncarcă mai repede: la stațiile de încărcare de 800 de volți DC, de exemplu, poate fi încărcat cu până la 320 kW. Aceasta înseamnă cu 50 kW mai mult decât înainte. Fereastra de încărcare rapidă a noii baterii de performanță a fost extinsă în mod semnificativ. Acest lucru înseamnă că pot fi menținute capacități de încărcare de peste 300 kW, timp de până la cinci minute, iar capacitățile de încărcare foarte mari pot fi atinse mai rapid, chiar și la temperaturi scăzute.

În funcție de stilul de condus al unei persoane, printre alte variabile, acest lucru poate reduce la jumătate timpul necesar pentru a trece de la o încărcare de 10 la 80%, comparativ cu mașina anterioară. În cazul primei generații Taycan, timpul de încărcare de la 10 la 80% SOC, la 15 grade Celsius, este de 37 de minute. În aceleași condiții, modelul Taycan actualizat are nevoie de doar 18 minute, în ciuda capacității mai mari a bateriei. Bateria Performance Battery Plus are acum o capacitate brută de 105 kWh, în creștere de la 93 kWh.

Noul șasiu activ
Toate modelele Taycan actualizate sunt dotate standard cu suspensie pneumatică adaptivă. Noua suspensie Porsche Active Ride poate fi comandată ca opțiune, pentru versiunile cu tracțiune integrală. Acest sistem oferă un spectru fără precedent între confortul la volan și dinamica de condus.

Suspensia menține în permanență caroseria modelului Taycan la același nivel, chiar și în timpul manevrelor dinamice de frânare, schimbare de direcție sau accelerare. Cu o rulare lină, sistemul absoarbe aproape complet denivelările. În situații de conducere dinamică, suspensia Porsche Active Ride asigură o legătură aproape perfectă cu drumul, datorită unei distribuții echilibrate a sarcinilor pe roți. Dacă modul corespunzător este activat, suspensia poate compensa mișcările de înclinare și ruliu pentru a reduce forțele de accelerare care acționează asupra ocupanților.

Măsuri de eficiență extinse
Îmbunătățirea simultană a performanțelor și a eficienței se datorează unui număr de factori: un grup motopropulsor avansat, cu un nou motor pe puntea spate cu o putere cu până la 80 kW mai mare decât predecesorul său pe toate modelele, un convertor de putere modificat cu software optimizat, baterii mai puternice, gestionare termică revizuită, o pompă de căldură de ultimă generație și o strategie modificată de recuperare și tracțiune integrală.

Capacitatea maximă de recuperare în timpul decelerării de la viteze mari a crescut cu peste 30 de procente, de la 290 la până la 400 kW. Toate variantele sunt acum echipate standard cu jante optimizate aerodinamic și anvelope cu rezistență redusă la rulare. Noile jante și anvelope de 21 de inch au fost dezvoltate special în acest scop.

Echipare îmbunătățită semnificativ, dar cu o greutate mai mică
Deși modelele cântăresc cu până la 15 kilograme mai puțin**, echiparea standard este chiar mai extinsă decât înainte. Iluminarea ambientală, ParkAssist cu cameră pentru marșarier, oglinzi exterioare rabatabile electric cu iluminare, scaune față încălzite, Porsche Intelligent Range Manager (PIRM), pompă de căldură cu un nou sistem de răcire, suport pentru smartphone pentru încărcare wireless, porturi de încărcare electrică pe partea șoferului și a pasagerului din față, comutator Drive Mode și servodirecție Plus, toate vin în dotarea standard.

De asemenea, modelele de bază Taycan sunt acum echipate standard cu suspensie pneumatică adaptivă și protecții din aluminiu pentru pragurile ușilor. În plus față de dotările îmbunătățite, specificațiile actualizate ale produsului includ o baterie cu o capacitate sporită, dar cu o greutate redusă.

Un design și mai atractiv
Cu un nou aspect frontal și posterior, cu faruri și stopuri noi, experții de la Style Porsche au perfecționat și mai mult stilul curat și purist al Taycan. Noul design al aripilor frontale și farurile mai plate accentuează și mai mult lățimea modelului Taycan.

Noile faruri dispun de tehnologie HD matrix, de înaltă rezoluție, cu optică detaliată și afișează acum grafica specifică mărcii, în patru puncte, pe timp de noapte. Logo-ul Porsche din banda luminoasă din spate are un design tridimensional, cu aspect de sticlă. Pentru prima dată este disponibilă o versiune iluminată a acestuia, care prezintă animații de întâmpinare/plecare.

Printre alte caracteristici notabile, accentele în culoarea Turbonite fac ca modelele Turbo și Turbo S să iasă mai mult în evidență față de celelalte versiuni, atât la exterior, cât și la interior.

Concept actualizat de control și afișaj
Instrumentarul de bord, afișajul central și afișajul opțional pentru pasager dispun de o interfață de utilizator optimizată, cu funcții suplimentare. Comutatorul de moduri de pe volan este acum o dotare standard. Pentru modelele Taycan echipate cu pachetul Sport Chrono și cu pachetul Performance Battery Plus, există un buton special push-to-pass pe comutatorul de mod.

Prin utilizarea noului levier de control situat în partea stângă, în spatele volanului, controlul sistemelor de asistență pentru șofer devine chiar mai intuitiv. Apple CarPlay a fost integrat mai profund în afișajele și funcțiile vehiculului. Noua funcție In-Car Video permite streamingul video pe ecranul central și pe cel al pasagerului.

Related posts