Ford a pierdut trei miliarde de dolari, după perspectivele dezamăgitoare pentru 2020

Da mai departe!

Acţiunile Ford au scăzut semnificativ marţi, după ce grupul american a prezentat estimări pentru 2020 mai slabe decât se aşteptau analiştii, transmite Reuters.

Acţiunile celui de-al doilea producător auto american au scăzut cu 9,4%, ştergând peste trei miliarde de dolari din capitalizarea bursieră. Comparativ, titlurile producătorului de vehicule electrice Tesla au urcat cu aproape 14%, ceea ce a dus la o capitalizare bursieră de 160 de miliarde de dolari, de peste patru ori mai mare decât a Ford – de 36,4 miliarde de dolari.

„Rezultatele din 2019 nu sunt grozave. Dar, uitându-mă către 2020 şi dincolo de acest an, sunt extrem de optimist”, a afirmat directorul financiar al Ford, Tim Stone. Acesta a precizat că estimările în scădere ale companiei nu includ potenţialul impact al epidemiei din China.

Ford se aşteaptă în acest an la câştiguri operaţionale între 0,94 şi 1,20 dolari pe acţiune, în timp ce analiştii previzionau 1,26 dolari per titlu. Estimările dezamăgitoare ale Ford sunt o nouă lovitură pentru directorul general Jim Hackett, care le-a cerut investitorilor să fie răbdători în timpul procesului de restructurare.

În trimestrul patru din 2019, Ford a înregistrat pierderi nete de 1,7 miliarde de dolari, sau 0,42 dolari pe acţiune, faţă de o pierdere de 100 de milioane de dolari, sau 0,03 dolari per titlu, în urmă cu un an. Veniturile au scăzut cu 5% în ultimele trei luni ale anului trecut, la 39,7 miliarde de dolari, dar s-au situat peste estimările analiştilor de pe Wall Street, care se aşteptau la 36,5 miliarde de dolari.

Pierderile operaţionale înregistrate de Ford în China au totalizat 771 milioane de dolari anul trecut, inclusiv o pierdere de 207 milioane de dolari în trimestrul patru din 2019. În 2018, pierderile Ford pe piaţa chineză s-au situat la 1,5 miliarde de dolari.

Vânzările Ford în China au scăzut cu 15% în trimestrul patru din 2019 şi cu 26% pe ansamblul anului trecut.

Ford Motor are aproximativ 200.000 de angajaţi şi 67 de fabrici în întreaga lume. Al doilea mare producător auto din SUA, Ford este prezent şi pe piaţa din România. Ford produce în România modelele Puma și EcoSport.

Related posts