Compania de baterii ACC, înființată de Mercedes și Stellantis, primește finanțare privată

Da mai departe!

Mercedes și Stellantis vor putea începe construcția altor trei uzine de baterii cu ajutorul unui credit acordat de un consorțiu bancar, bani care vor fi necesari pe lângă subvențiile de stat acordate de Germania și Franța.

Automotive Cells Company (ACC), companie de tip joint-venture înființată de Mercedes-Benz și Stellantis, prin Total Energies, a primit un credit de 4,4 miliarde de euro, din partea unui consorțiu format din BNP Parisbas, Deutsche Bank, ING și Intesa Sanpaolo, pentru finanțarea construcției altor trei uzine planificate de companie în Germania, Franța și în Italia, dintr-un total de patru fabrici. ACC primește și ajutor de stat, în cadrul unor programe de mediu.

Prima uzină ACC a fost construită deja în Franța, în orașul Douvrin, și a început oficial să producă în luna decembrie. Alte două uzine sunt prevăzute să fie construite în Germania, în Kaiserslautern, și în Italia, în Termoli, startul lucrărilor fiind programat în fiecare an până în 2025.

Fabrica din Franța are o capacitate de producție inițială de 13 GWh, dar va crește până la 40 GWh, în următorii 7 ani, și va produce celule litiu – ion de înaltă performanță. În total, primele trei uzine vor avea o capacitate totală de 120 GWh, fiecare având producția dedicată unuia dintre acționari.

Investiția în uzina ACC face parte din planul Stellantis de a ajunge la o capacitate totală de 250 GWh până în 2030, în Europa, și până la 400 GWh furnizată de cinci astfel de gigafabrici în Europa și America de Nord, la care se vor adăuga și contractele suplimentare de furnizare cu parteneri.

ACC a fost înființată de Stellantis, dar în urmă cu aproape trei ani, Mercedes-Benz a cumpărat un pachet de 33% din acțiuni, cu o investiție estimată la momentul startului la „sub un miliard de euro”. Bateriile destinate Mercedes-Benz vor fi produse în Germania, în Kaiserslautern, a doua uzină planificată pentru deschidere. Ambele uzine au primit din partea guvernelor francez și german în cadrul programelor de susținere a electrificării, câte 1,3 miliarde euro.

„De la începutul acestui parteneriat în 2020, am convenit asupra unui calendar global ambițios pentru a dezvolta baterii pentru vehicule electrice capabile să alimenteze planul nostru de electrificare”, a declarat Carlos Tavares, CEO Stellantis.

Related posts