Cinci companii auto din Japonia împreună cu șapte producători de electronice au fondat o alianță strategică pentru semiconductori

Da mai departe!

Cei mai mari constructori auto din Japonia, în frunte cu Toyota și Nissan, s-au aliat cu Panasonic, Denso și alte șase companii producătoare de semiconductori și anunță investiții în cercetare și dezvoltare de semiconductori de înaltă performanță destinați automobilelor, într-o alianță strategică fără precedent în industria auto.

Toyota, Nissan, Honda, Mazda, Subaru, împreună cu Panasonic, Denso, Cadence, MIRISE, Renesas, Synopsys și Scionext, au creat un parteneriat pentru cercetare și dezvoltare în domeniul semiconductorilor de înaltă performanță pentru automobile, din categoria System on Chip (SoC), așa numitele cipuri electronice. Alianța celor 12 se numește Advanced SoC Research for Automotives (ASRA) și are ca scop principal dezvoltarea de sisteme de semiconductori pentru utilizarea pe automobile după 2030.

Decizia vine după criza majoră de semiconductori pe care a traversat-o în 2021 și 2022 industria auto globală, criză care a condus la pierderi uriașe de producție pentru toți jucătorii din industrie. Japonia devine astfel prima țară din lume cu o strategie foarte clar definită de rezolvare a problemei dependenței de semiconductorii chinezești.

Argumentul înființării acestei asocieri strategice a japonezilor se bazează pe nevoia tot mai acută de componente electronice de înaltă performanță pentru automobilele moderne, care folosesc în prezent peste 1000 de semiconductori într-un singur vehicule, pentru controlul tehnologiilor de conducere și a celor multimedia.

Conform explicațiilor date de cei 12 fondatori ai alianței, vor fi urmărite standarde înalte de siguranță și fiabilitate, prin utilizarea experienței tehnologice a companiilor implicate în această asociere.

Planul strategic al celor 12 urmărește crearea de cipuri până în 2028, astfel încât să poată fi utilizați în producția de serie din 2030, prin colaborarea cu industria, guvernul japonez și cu mediul academic.

Președintele ASRA a fost desemnat Keiji Yamamoto, de la Toyota, iar director executiv (CEO) a fost numit Nobuaki Kawahara, de la Denso. Reprezentanți ai tuturor celor 12 companii vor face parte din consiliul de conducere al asociației.

Related posts