Un acord cu privire la restructurarea alianței Renault-Nissan ar putea fi anunțat la 1 februarie

Da mai departe!

Un acord între constructorul auto francez Renault SA şi partenerul japonez Nissan Motor Co. privind reformarea alianţei lor, care datează de peste două decenii, ar putea fi anunţat încă din 1 februarie, graţie progreselor înregistrate după mai multe luni de negocieri, a declarat joi pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar.

Acordul prevede că Renault îşi va reduce participaţia pe care o deţine la Nissan până la 15%, astfel încât fiecare din cei doi parteneri să deţină câte 15% din acţiunile celuilalt.

Negocierile au început în luna octombrie, când directorul general de la Renault, Luca de Meo, s-a deplasat în Japonia pentru a se întâlni cu omologul de la Nissan, Makoto Uchida. Renault era interesat să convingă Nissan să investească în divizia sa specializată pe producţia de vehicule electrice, în timp ce Nissan dorea ca Renault să îşi reducă participaţia de 43% pe care o deţine la Nissan pentru a pune alianţa veche de 23 de ani pe picior de egalitate.

Un aspect sensibil în cadrul negocierilor a fost dorinţa Nissan de a-şi proteja proprietatea intelectuală, inclusiv tehnologiile sale în domeniile automobilelor electrice, hibride şi conducere autonomă, pe care le consideră cruciale în competitivitatea sa în viitor, au dezvăluit sursele din apropierea discuţiilor.

Potrivit Reuters, Renault a venit cu propuneri care să răspundă la îngrijorările Nissan, propuneri care au fost aprobate de boardul Nissan la o reuniune care a avut loc luni.

Potenţialul acord ar urma să fie analizat din nou de consiliul de coordonare a alianţei, care se va reuni în Japonia, pe data de 26 ianuarie, unde ar putea fi prezent şi preşedintele Renault, Jean-Dominique Senard precum şi directorul general Luca de Meo.

Ulterior acordul va trebui să fie aprobat de consiliile de administraţie ale celor două companii, cu prilejul unor reuniuni care nu au fost încă programate. Dacă ambele board-uri vor fi de acord, un anunţ oficial ar putea veni după ce Luca de Meo va face primele sale declaraţii în calitate de preşedinte al Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), la un eveniment organizat la Bruxelles, în data de 31 ianuarie, au adăugat sursele.

Chiar dacă este posibil ca acest calendar să sufere modificări, totuşi ambele companii ar prefera un anunţ oficial înainte de publicarea rezultatelor lor anuale, care în cazul Nissan sunt programate pe 9 februarie iar la Renault pe 16 februarie.

Related posts