Tesla Model Y a devenit cel mai vândut SUV mediu din clasa premium din Europa

Da mai departe!

Tesla continuă să fure leadershipul de la marii constructori tradiționali de automobile. Al doilea SUV electric al americanilor, Model Y, a reușit să depășească în Europa vânzările modelelor premium similare ale celor de la Audi, BMW și Mercedes.

Tesla Model Y este în acest an cel mai vândut SUV premium din Europa, în clasa medie, acolo unde concurează alături de nume importante: Mercedes GLC, BMW X3, Volvo XC60 sau Audi Q5. Tot în acest segment, producătorii au deja în ofertă modele electrice, cum este iX de la BMW sau e-tron de la Audi, însă volumele acestora au fost mult mai reduse decât cele ale americanilor.

După șase luni, într-un an dificil pentru industria auto, marcat criza de semiconductori, care ține pe loc producția în toate uzinele de automobile, Tesla Model Y a reușit să vândă 41.851 de unități, potrivit datelor Dataforce, publicate de Automotive News. Model Y depășește cu puțin peste 1000 de unități modelul Mercedes-Benz GLC, care oferă o gamă extinsă de propulsoare, pe benzină, diesel și hibrid. Mai mult, celebrul BMW X3 a vândut cu circa 10.000 de unități mai puțin decât Model Y, fiind în scădere cu 7,5% față de anul trecut. Tesla produce în acest moment Model Y în Europa, în Berlin, dar nu a reușit să ajungă la volumul preconizat la momentul deschiderii fabricii, astfel că cele mai multe exemplare livrate europenilor vin din China. Singura marcă din segmentul SUV-urilor premium medii care înregistrează volume mai mari pe zona de propulsie electrice este Audi, cu cele două modele, e-tron și Q4 e-tron, care împreună însumează circa 20.500 de unități vândute. Și celelalte mărci europene produc și vând SUV-uri electrice, BMW iX, Mercedes EQC și Jaguar i-Pace, însă volumele acestora sunt mult mai mici, astfel că nu urcă până la nivelul de Top 10. Lansarea Tesla Model Y în urmă cu un an a fost soluția salvatoare pentru marca condusă de Elon Musk, deoarece popularul Model 3 a a început deja să piardă clienți, atât din cauza vechimii sale, cât și din cauza concurenței foarte mari.

Tesla Model Y ar putea să devină în acest an cel mai vândut automobil premium din Europa, dacă va depăși vânzările modelelor cu o popularitate mult mai mare, dar din segmente mai mici, mai accesibile, precum Audi A3 sau BMW Serie 3 sau X1. O a doua condiție ar fi creșterea ritmului de producție din Grunheide, Germania, astfel încât să poată fi livrate mai multe mașini clienților care le-au rezervat.

Related posts