Tesla, investigată în SUA din cauza unei funcţii de jocuri disponibilă pe ecranele tactile a 580.000 de vehicule

Da mai departe!

Autorităţile americane de reglementare în materie de siguranţă auto au anunţat miercuri că au deschis o investigaţie oficială privind siguranţa a 580.000 de vehicule Tesla vândute din 2017, din cauza deciziei producătorului auto de a oferi funcţia de jocuri video pe ecranele tactile centrale ale acestora, transmite Reuters.

Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi (NHTSA) a declarat că evaluarea sa preliminară acoperă diverse modele de vehicule Tesla Model 3, S, X şi Y din perioada 2017-2022.

Această funcţie, denumită ”Pasenger Play”, ”poate distrage atenţia şoferului şi creşte riscul de accident”, a spus agenţia.

NHTSA a declarat că ”a confirmat că această funcţie este disponibilă din decembrie 2020 pe vehiculele echipate cu sistemul Tesla ”Passenger Play”.

Anterior, funcţia jocului ”era activată doar când vehiculul era în parcare”.

NHTSA a declarat într-un comunicat de miercuri că ”s-a angajat să asigure cele mai înalte standarde de siguranţă pe drumurile naţionale”.

Agenţia a spus că decizia de a deschide investigaţia s-a bazat pe rapoartele că funcţia de jocuri a Tesla este vizibilă de pe scaunul şoferului şi poate fi activată în timp ce este condus vehiculul”.

Asociaţia pentru Siguranţa Autostrăzilor a Guvernatorilor a declarat miercuri că este mulţumită de investigaţia privind siguranţa Tesla deschisă de NHTSA ”şi că doreşte să reamintească tuturor şoferilor să fie atenţi şi concentraţi asupra drumului atunci când sunt la volan”.

Tesla nu a comentat imediat.

NHTSA a spus că ”va evalua aspecte ale caracteristicii, inclusiv frecvenţa şi scenariile de utilizare ale Tesla ”Passenger Play””.

La începutul acestei luni, New York Times a scris despre funcţia de jocuri, determinând NHTSA să spună că este în discuţii cu Tesla cu privire la preocupările sale.

Agenţia a observat la începutul lunii decembrie că neatenţia la volan reprezintă cauza unui număr semnificativ de decese rutiere în SUA – 3.142 numai în 2019.

Susţinătorii siguranţei au spus că cifrele oficiale subestimează problema, deoarece nu toţi şoferii implicaţi în accidente recunosc ulterior că au fost distraşi.

The Times a scris că actualizarea funcţiei de către Tesla a adăugat trei jocuri – Solitaire, unul cu avioane de luptă şi un scenariu de strategie de cucerire – şi a spus că vehiculele au avertismente pe care scrie: ”Joaca în timp ce maşina este în mişcare este doar pentru pasageri”.

Ziarul spune că funcţia jocului cere confirmarea faptului că jucătorul este un pasager, deşi şoferul poate juca în continuare apăsând un buton.

În 2013, NHTSA a emis recomandări pentru a încuraja producătorii de automobile ”să ia în considerare siguranţa şi prevenirea distragerii atenţiei şoferului în designul lor şi adoptarea de dispozitive de infotainment în vehicule”.

Orientările ”recomandă ca dispozitivele din vehicule să fie proiectate astfel încât să nu poată fi folosite de şofer pentru a îndeplini sarcini secundare inerente, care distrag atenţia în timpul conducerii”, a spus agenţia.

În august, agenţia a deschis o investigaţie privind siguranţa a 765.000 de vehicule Tesla prin intermediul sistemului său de asistenţă pentru şofer Autopilot, după o serie de accidente care au implicat sistemul şi vehicule parcate pe banda de urgenţă.

Related posts