Studiu: Tinerii conduc riscant atunci când se află în mașinile părinților

Da mai departe!

Un nou sondaj realizat de Ford subliniază riscurile la care se supun șoferii tineri atunci când conduc mașina unuia dintre părinți. Marea majoritate a celor care au participat la sondaj conduc mașinile părinților, iar mulți depășesc viteza legală și folosesc smartphone-ul la volan. Lipsa locurilor de muncă și costurile ridicate ale caselor înseamnă că tinerii stau un timp mai îndelungat cu părinții. Părinții sunt nevoiți să acopere cheltuielile de acasă și cele legate de mașină.

Șoferii tineri conduc riscant atunci când se află în mașinile părinților, mașini pe care mulți dintre ei le împrumută fără să ceară voie. Între riscurile la care se supun aceștia se numără depășirea vitezei legale, utilizarea telefonului mobil la volan și șofatul sub influența băuturilor alcoolice.

Acestea sunt concluziile unui studiu comandat de Ford și care întărește nevoia unor cursuri de instruire dedicate în Europa în condițiile în care accidentele reprezintă principala cauză a deceselor printre șoferii tineri și în situația în care din ce în ce mai mulți adulți tineri locuiesc cu părinții din cauza presiunilor financiare.

Nu mai puțin de 82% dintre cei care au participat la sondaj au declarat că obișnuiesc să conducă mașina sau mașinile familiei, 39% au încălcat limitele de viteză, 35% iau cheile mașinii fără să aibă acordul părinților, iar 27% folosesc telefoanele mobile pentru a vorbi, pentru a trikite mesaje sau pentru a-și face selfie-uri. Mai mult, 6% recunosc că au șofat sub influența băuturilor alcoolice.

„Întoarcerea în casa părinților sau pur și simplu amânarea momentului mutării sunt circumstanțe care pot duce la escaladarea unor conflicte între părinți și tinerii care au trecut peste vârsta copilăriei”, spune Jim Graham, manager al proiectului Ford Driving Skills for Life. „Tinerii adulți privesc mașinile părinților ca pe scurtături spre propria libertate, ca baze pentru activitățile sociale. Dar, pentru siguranța acestora și a celorlalți participanți la trafic, tinerii trebuie să se asigure că șofează responsabil, mai ales dacă se află la volanul unei mașini mai puternice decât cele cu care sunt obișnuiți”.

În Europa, în jur de jumătate dintre tinerii aflați în segmentul de vârstă 18-29 de ani locuiesc împreună cu părinții. Rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor, costurile din ce în ce mai ridicate ale chiriilor și dificultățile care apar la încercarea de achiziție a unei case contribuie la acest fenomen. Mulți dintre studenți se întorc acasă după terminarea studiilor, fenomen numit de sociologi „generația bumerang”.

Între tinerii chestionați, 74% dețin de fapt un autovehicul, dar conduc în continuare mașina părinților pentru a economisi bani sau pentru a-și impresiona prietenii. Pentru părinți, acesta poate fi un adevărat test financiar. Cercetările arată că un tânăr care sta acasă îi poate costa pe părinți până la 4300 de euro pe an, costurile legate de mașina incluzând sume suplimentare pentru asigurare, carburant și eventuale reparații.

Related posts