Renault şi Nissan sunt implicate în discuţii care le-ar putea reconfigura alianţa

Da mai departe!

Renault şi Nissan discută despre viitorul alianţei lor, inclusiv despre participarea producătorului japonez de automobile la un nou proiect de vehicule electrice al partenerului său francez, transmite Reuters.

Discuţiile, care ar putea determina cea mai mare resetare a alianţei de la arestarea în 2018 a fostului directorul Carlos Ghosn, au inclus luarea în considerare a vânzării de către Renault a unei părţi din acţiunile deţinute la Nissan, potrivit unor persoane apropiate situaţiei.

Este de aşteptat ca negocierile să continue înaintea unei prezentări a Renault adresagtă investitorilor, la începutul lunii noiembrie, când producătorul francez de maşini va oferi o actualizare cu privire la noua sa divizie de vehicule electrice, care poartă numele de cod ”Ampere”.

Renault deţine aproximativ 43% din Nissan, care deţine, la rândul său, o participaţie de 15% în partenerul său pe termen lung, la care statul francez are o participaţie de 15%.

Acţiunile Renault au crescut cu până la 6% în urma informaţiei, înregistrând cea mai bună performanţă în cadrul pe indicelui francez de referinţă CAC-40. Ulterior, avansul a încetinit la 3,54%.

Renault şi Nissan au afirmatt într-un comunicat comună că sunt ”angajate în discuţii deschise în jurul mai multor iniţiative”, inclusiv o potenţială investiţie Nissan în compania de vehicule electrice şi ceea ce au numit ”îmbunătăţiri structurale” ale alianţei lor.

CEO-ul Renault, Luca De Meo, care a fost în Japonia în weekend, şi CEO-ul Nissan, Makoto Uchida, au avut un rol esenţial în discuţiile despre remodelarea termenilor, a spus o persoană familiară cu discuţiile.

Un grup de directori ai Nissan, inclusiv directorul operaţional Ashwani Gupta, au fost, de asemenea, implicaţi în dezvoltarea discuţiilor în ultimele luni, a spus persoana.

Renault doreşte să atragă participarea Nissan ca investitor în noul său proiect de vehicule electrice, pe care îl înfiinţează alături de o unitate separată de motoare cu ardere internă, împărţind în esenţă partea cu o creştere mai mare şi cea care necesită investiţii a afacerii sale auto.

În schimbul investiţiei în proiectul de vehicule electrice, Nissan doreşte ca Renault să îşi reducă participaţia la producătorul auto japonez, a spus o persoană familiară cu discuţiile.

Dominaţia franceză a alianţei a fost mult timp un punct de dispută pentru Nissan, care doreşte ca Renault să-şi reducă participaţia la 15% pentru a ajunge la nivelul propriei participaţii la Renault, a declarat pentru Reuters sursa familiarizată cu problema.

Pentru Nissan, discuţiile ar putea reprezenta o şansă de a reseta o structură pe care mulţi directori ai companiei nipone au considerat-o ca dezechilibrată, având în vedere modul în care a progresat în ultimii ani activitatea de dezvoltare a vehiculelor dintre cei doi producători de automobile.

Nissan ar putea lua în considerare o atragere de fonduri pentru a răscumpăra acţiunile deţinute de Renault, a declarat o persoană pentru Reuters.

Renault şi Nissan au refuzat să comenteze dincolo de declaraţia lor.

Related posts