Renault şi Geely vor finaliza luna aceasta societatea mixtă dedicată motoarelor pe combustie

Da mai departe!

Producătorul auto francez Renault şi grupul chinez Geely se aşteaptă să finalizeze spre finalul lunii februarie acordul privind planificata lor societate mixtă pentru dezvoltarea şi furnizarea de motoare pe combustie şi hibride, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

În acelaşi timp, Saudi Aramaco ar urma să anunţe semnarea unui memorandum de înţelegere pentru a investi în societatea mixtă, o decizie care va confirm scrisoarea de intenţie a Aramco din martie 2023, susţin sursele.

În mai 2022, Renault anunţase în mod oficial că ia în considerare opţiunea creării a două entităţi separate, una dedicată dezvoltării, producţiei şi vânzării de vehicule electrice, cu sediul în Franţa, şi cealaltă dedicată dezvoltării şi producţiei de motoare şi cutii de viteze termice şi hibride de nouă generaţie E-TECH, care va include operaţiunile din România, Spania, Portugalia, Turcia şi America Latină. În noiembrie, Renault şi Geely au ajuns la un acord privind lansarea unei societăţi mixte, deţinute în mod egal, care va furniza motoare pe combustie şi tehnologie hibridă brandurilor pe care le deţin, precum şi altor companii auto.

Societatea mixtă va avea numele de cod „Horse” pentru Renault şi „Rubik” pentru Geely.

Horse şi Geely ar putea deţine fiecare 40% din societatea mixtă iar Aramco restul de 20%. Discuţiile privind nivelul exact al investiţiei Aramco sunt încă în derulare, adaugă sursele.

„Proiectele avansează aşa cum era planificat, vom comunica rezultatul la momentul potrivit”, a declarat un purtător de cuvânt al Renault, în timp ce purtătorul de cuvânt al Geely Europe a refuzat să facă comentarii.

Cifra anuală de afaceri a noii societăţi mixte ar urma să se situeze la 15 miliarde de euro. Noua entitate va avea 19.000 de angajaţi la 22 fabrici din întreaga lume, în special în România, Spania, Turcia, America Latină şi China.

Planul a fost eclipsat recent de crearea diviziei Renault dedicată vehiculelor electrice, Ampere, şi abrupta anularea a planificatei sale listări, din cauza condiţiilor nefavorabile de pe piaţă.

Joi, Renault va publica rezultatele financiare din 2023.

Related posts