Renault Group şi Nissan anunţă rezultatul câtorva luni de negocieri: păstrarea alianței în noi condiții

Da mai departe!

După mai multe luni de negocieri constructive cu Nissan Motor Co. Ltd, Renault Group anunță azi că s-a ajuns la o etapă importantă în discuțiile privind definirea unor noi baze ale parteneriatului dintre cele două grupuri. Acordurile sunt în curs de finalizare iar tranzacția va fi supusă aprobării consiliilor de administrație ale Renault Group și Nissan. Membrii Alianţei vor publica un anunț imediat după aprobarea de către consiliile de administrație.

Astfel, Renault Group şi Nissan şi-ar menţine fiecare o cotă de 15% din capitalul celuilalt, cu obligaţia de a o păstra şi de a o menţine la acest nivel. De asemenea, Nissan ar investi în Ampere, entitatea Renault Group dedicată integral vehiculelor electrice şi domeniului software, cu scopul de a deveni un acţionar strategic. Companiile anunţă proiecte cheie în America Latină, în India şi în Europa, care vor acoperi trei domenii: pieţe, vehicule şi tehnologii. În plus, Renault Group ar transfera 28,4% din acţiunile sale la Nissan într-un trust francez.

”După mai multe luni de negocieri constructive cu Nissan Motor Co. Ltd, Renault Group anunţă azi (sub rezerva aprobării de către Consiliul de administraţie) că s-a ajuns la o etapă importantă în discuţiile privind definirea unor noi baze ale parteneriatului dintre cele două grupuri. Ambiţia comună este de a strânge legăturile în cadrul Alianţei şi de a maximiza crearea de valoare pentru toate părţile implicate, printr-o abordare în trei etape:

  • Relansarea parteneriatului cu proiecte operaţionale creatoare de valoare ridicată. Proiecte cheie în America Latină, în India şi în Europa, care vor acoperi trei domenii: pieţe, vehicule şi tehnologii.
  • Consolidarea agilităţii strategice prin noi iniţiative la care partenerii se vor putea alătura. Nissan ar investi în Ampere, entitatea Renault Group dedicată integral vehiculelor electrice şi domeniului software, cu scopul de a deveni un acţionar strategic. 
  • O guvernanţă echilibrată şi participări reciproce în capitalul partenerului, pentru a accelera creşterea eficienţei operaţionale. Renault Group şi Nissan şi-ar menţine fiecare o cotă de 15% din capitalul celuilalt, cu obligaţia de a o păstra şi de a o menţine la acest nivel. Ambii parteneri ar fi în măsură să îşi exercite liber drepturile de vot asociate participării directe de 15%, cu un plafon de 15%. Renault Group ar transfera 28,4% din acţiunile sale la Nissan într-un trust francez, în care drepturile de vot ar fi „neutralizate” pentru majoritatea deciziilor, dar în care drepturile economice (dividende şi produse de vânzare a acţiunilor) ar continua să rămână în întregime ale Renault Group până la vânzarea acestor acţiuni. Renault Group ar da instrucţiuni mandatarului să vândă acţiunile Nissan încredinţate dacă acest lucru este rezonabil din punct de vedere comercial pentru Renault Group, în cadrul unui proces organizat şi ordonat, dar nu ar avea obligaţia de vânzare a acestor acţiuni într-o anumită perioadă de timp predeterminată. Forul de coordonare la nivelul Alianţei va continua să fie actualul Alliance Operating Board”, anunţă companiile într-un comunicat trimis redacției noastre.

Related posts