Porsche Cayenne Turbo GT – campion sportiv în gama de SUV-uri

Da mai departe!

Porsche completează gama de modele Cayenne cu un campion sportiv: configurat pentru performanțe și manevrabilitate maximă, noul Cayenne Turbo GT combină o dinamică de conducere remarcabilă cu un grad ridicat de utilizare zilnică.

V8-ul său de patru litri biturbo de 471 kW (640 CP) oferă baza pentru caracteristici de conducere superbe. Cu 67 kW (90 CP) mai mult decât Cayenne Turbo Coupé și cuplul maxim de 850 Nm (o creștere de 80 Nm), sprintul 0-100 km/h este redus la 3,3 secunde (cu 0,6 s mai puțin), iar viteza maximă este acum 300 km/h (o creștere de 14 km/h). Cu linii și mai sportive și disponibil exclusiv în configurația Coupé cu patru locuri, Cayenne Turbo GT vine cu toate sistemele de șasiu disponibile montate standard, precum și cu anvelope de performanță create special pentru acest model. Propulsia și șasiul au, de asemenea, o configurație unică, reglată special pentru Cayenne Turbo GT. Rezultatul este un concept general armonios, cu superbe capabilități de curse. Acest lucru a fost dovedit de Lars Kern, șoferul de teste Porsche care a parcurs Nürburgring Nordschleife de 20,832 km cu un Cayenne Turbo GT într-un timp de 7:38,9 minute, stabilind un nou record SUV oficial.

Comparativ cu modelul Cayenne Turbo Coupé, Turbo GT este cu până la 17 milimetri mai coborât. Din acest motiv, atât componentele pasive ale șasiului, cât și sistemele de control activ au fost reproiectate și optimizate pentru manevrabilitate și performanță. De asemenea, dispun de calibrare specifică pentru a garanta o interacțiune perfectă între ele. De exemplu, rigiditatea suspensiei pneumatice cu trei camere a fost mărită cu până la 15%, iar caracteristicile amortizoarelor Porsche Active Suspension Management (PASM), precum și comportamentul servodirecției Plus și al direcției de pe puntea spate au fost, de asemenea, adaptate. Sistemul activ de stabilizare a ruliului Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) funcționează acum cu un software de control orientat spre performanță. Rezultatul este o stabilitate și o rulare chiar mai bune, precum și un comportament mai precis la virare la viteze mai mari. Pentru a răspunde acestor performanțe, sistemul Porsche Torque Vectoring permite raporturi mai mari de polarizare a cuplului. Axa față complet optimizată îmbunătățește, de asemenea, manevrabilitatea. Comparativ cu Turbo Coupé, roțile față sunt cu un centimetru mai late, iar înclinația negativă a fost mărită cu 0,45 grade pentru a oferi noilor anvelope de performanță Pirelli P Zero Corsa de 22 inch, special dezvoltate pentru Turbo GT, o suprafață de contact mai mare. Frânarea e realizată de sistemul de frânare Porsche cu discuri de ceramică compozită (PCCB).

Schimbare mai rapidă a vitezelor cu Tiptronic S și evacuare sport din titan
Motorul biturbo Cayenne Turbo GT este în prezent cea mai puternică unitate cu opt cilindri a Porsche. Cele mai extinse modernizări au fost efectuate în zonele de acționare a arborelui cotit, turbocompresorului, injecției directe de combustibil, sistemului de inducție și intercoolerului. V8-ul Turbo GT diferă de cel al Turbo Coupé printr-o serie de elemente fundamentale, cum ar fi arborele cotit, bielele, pistoanele, antrenarea lanțului de distribuție și amortizoarele de vibrații torsionale. Având în vedere creșterea puterii la 471 kW (640 CP), aceste componente au fost reproiectate pentru sarcini de vârf mai ridicate și o dinamică de conducere îmbunătățită. Tiptronic S cu opt trepte cu schimbare mai rapidă și sistemul Porsche Traction Management (PTM) au fost, de asemenea, modificate. Există, de asemenea, un sistem de răcire suplimentară cu apă pentru carcasa de transfer. Sistemul de evacuare sport montat standard, cu țevile sale centrale de evacuare, este unic pe Cayenne Turbo GT. De la mijlocul vehiculului, sistemul de evacuare, inclusiv toba de eșapament spate, este fabricat din titan ușor și deosebit de rezistent la căldură. O reducere suplimentară a greutății se realizează prin omiterea amortizorului de zgomot.

Echipament sportiv: mai mult carbon la exterior, mai multă Alcantara la interior
Disponibil opțional cu vopsea în noua culoare Arctic Grey, Cayenne Turbo GT își subliniază excepționalele trăsături atletice prin caracteristicile remarcabile ale designului său progresiv. Acestea includ un șorț frontal GT specific cu buza spoilerului frapantă și prize de aer laterale mărite, care creează un aspect frontal unic. Plafonul din carbon profilat și extensiile negre ale aripilor, împreună cu roțile de 22 inci GT Design finisate Neodyme, domină aspectul lateral. Plăcile laterale din carbon montate longitudinal pe spoilerul de acoperiș sunt specifice GT, la fel ca și buza spoilerului extensibil adaptabil, care este cu 25 mm mai lată decât cea montată pe Turbo. Acest lucru mărește forța deportantă a mașinii la viteză maximă cu până la 40 de kilograme. Vederea din spate este completată de un panou difuzor frapant, din carbon.

Debut în Turbo GT: nou sistem de infotainment pentru Cayenne
Caracterul sportiv al Cayenne Turbo GT este evidențiat de echiparea standard de înaltă calitate și de suprafețele extinse acoperite cu Alcantara ale interiorului său. Scaunele sport din față, cu reglaj pe opt direcții și un sistem de scaune sport spate cu două locuri vin ca echipare standard. Fiecare dintre ele este specific GT, cu panouri centrale perforate, din Alcantara, accente de contrast în Neodyme sau Arctic Grey și inscripții „turbo GT” pe tetiere. Așa cum este de așteptat la mașinile sport Porsche, volanul sport multifuncțional are un marcaj galben în dreptul orei 12. În funcție de ornamentele alese, unele dintre accente sunt finisate în negru mat.
Cu Turbo GT, este lansată pe piață și noua generație Porsche Communication Management (PCM) pentru Cayenne, cu performanțe îmbunătățite, o nouă interfață cu utilizatorul și o nouă logică de operare. La fel ca până acum, sistemul PCM 6.0 este pe deplin compatibil cu Apple CarPlay, dar acum prezintă, de asemenea, o integrare în profunzime a Apple Music și Apple Podcasts. În plus, sistemul de infotainment include acum și Android Auto, ceea ce înseamnă că toate smartphone-urile populare pot fi acum integrate.

Cayenne Turbo GT este disponibil la comandă acum și va ajunge la rețeaua dealeri la mijlocul lunii septembrie 2021. Prețurile din România încep de la 200.318,65 euro, inclusiv TVA și echipamente specifice țării.

Related posts