Porsche a prezentat conceptul Mission X

Da mai departe!

La Porsche, mașinile concept inovatoare au pus întotdeauna bazele viitorului. Producătorul de mașini sport continuă această tradiție cu cel mai recent studiu de concept. Mission X este o reinterpretare spectaculoasă a unui hypercar, cu uși în stil Le Mans, care se deschid în sus, și spre în față și cu un grup motopropulsor electric de înaltă performanță și eficiență.

Mission X este un automobil cu două locuri cu aspect dramatic care și-a sărbătorit premiera pe 8 iunie 2023 – în ajunul vernisajului expoziției „75 de ani de mașini sport Porsche”, care se deschide la Muzeul Porsche din Stuttgart-Zuffenhausen. O dată specială: cu 75 de ani în urmă, pe 8 iunie 1948, 356 „Nr. 1” Roadster a devenit primul automobil care purta numele Porsche care a primit autorizația generală de funcționare. Această dată a devenit data de naștere a celebrei mărci de mașini sport.

„Porsche Mission X este un etalon tehnologic pentru mașina sport a viitorului. Preia ștafeta de la mașinile sport emblematice din deceniile trecute: la fel ca 959, Carrera GT și 918 Spyder înaintea lui, Mission X oferă un impuls critic pentru dezvoltarea viitoarelor concepte de automobile”, spune Oliver Blume, Președintele Comitetului executiv al Porsche AG. „A îndrăzni să visăm și a construi mașini de vis sunt două fețe ale aceleiași monede pentru noi: Porsche a rămas Porsche doar prin schimbare constantă.”

Michael Mauer, Head of Style Porsche, spune: „Mission X este un angajament clar față de nucleul mărcii. Expresia continuă și îmbunătățită a identității mărcii noastre și a produsului este un reper important pentru noi pentru dezvoltarea modelelor noastre de serie. Studiul conceptual simbolizează o simbioză a ADN-ului inconfundabil de motorsport, cu o impresie generală de lux.”

Măsurând aproximativ 4,5 metri lungime și doi metri lățime, conceptul Mission X este un hypercar relativ compact. Cu un ampatament de 2,73 metri, are dimensiunile unui Carrera GT sau 918 Spyder. În scopuri aerodinamice, are anvelope de dimensiuni mixte, cu roți de 20 de inci în față și roți de 21 de inci în spate.

Design: elemente clasice ale mărcii, reinterpretate
Mission X reprezintă apogeul performanței și al luxului modern. În același timp, forma sa sculptată și liniile musculoase demonstrează că hipercarurile nu trebuie să arate agresiv. Caroseria joasă, care are mai puțin de 1,2 metri înălțime, este finisată în Rocket Metallic – o culoare elegantă de vopsea, special concepută pentru acest concept. Elementele de design cu finisaj din țesătură de carbon se găsesc sub linia centurii. Aceste componente sunt lăcuite într-un finisaj satinat și, prin urmare, sunt ușor colorate, dar structura lor materială rămâne recognoscibilă.

Roțile prezintă detalii elaborate: puntea spate este echipată cu aeroblades aproape transparente, proiectate ca niște turbine, pentru o răcire mai bună a frânelor. O cupolă de sticlă ușoară, cu un exoschelet din plastic armat cu fibră de carbon, se extinde peste ambii ocupanți. Ușile în stil Le Mans sunt atașate la stâlpul A și la acoperiș; se deschid înainte și în sus. Acest tip de ușă a fost folosit anterior pe legendara mașină de curse Porsche 917. Un alt punct de atracție este semnătura luminoasă: pentru Mission X , designerii au reinterpretat caracteristica Porsche – luminile în patru puncte. Forma de bază, verticală, a farurilor a fost inspirată de mașinile de curse istorice, cum ar fi Porsche 906 și 908 și trasă bine în jos, aproape de șosea. O structură de susținere de înaltă tehnologie încadrează modulele de lumini cu LED-uri și prezintă elemente înguste expuse pentru luminile de zi și ale indicatoarelor. Când este activată, lumina se deschide ca un ochi care clipește. Complet aprinse, farurile dau o senzație de putere și încredere.

Un bloc luminos întins pe toată lățimea mașinii, care pare să plutească, caracterizează partea din spate a Mission X . Inscripția Porsche transparentă și iluminată este o caracteristică remarcabilă. Lumina spate sculpturală iese, parcă suspendată în aer, dintr-o structură de susținere modernă și se extinde pe toată lățimea vehiculului, în patru segmente. În timpul încărcării, „E”-ul din numele Porsche pulsează, adăugând un plus de mister.

Un detaliu deosebit este emblema Porsche modernizată, care își face debutul pe Mission X . Metal prețios periat, o structură tridimensională de tip fagure, o siluetă cabalină redesenată și o culoare aurie mai subtilă – la o inspecție atentă, acestea sunt diferențele dintre modelul modernizat al emblemei Porsche și precursorul său imediat. Cu o execuție mai curată și mai modernă, blazonul rafinat simbolizează caracterul Porsche. La Mission X, se găsește pe capotă și volan, precum și sub formă monocromă, pe centrele roților.

Orientarea către șofer poate fi văzută în asimetria interiorului și în conceptul său de culoare. Cele două scaune sunt colorate diferit. În afară de plăcuțele din piele în Andalusia Brown, scaunul șoferului este Kalahari Grey și formează o singură unitate de culoare cu consola centrală și tabloul de bord. Scaunul pasagerului este în nuanța contrastantă Andalusia Brown. Dincolo de carcasele scaunelor CFRP și centurile lor de siguranță în șase puncte integrate în monococă, alte paralele cu motorsport-ul includ volanul deschis, care are comutatoare de mod și padele pentru schimbarea vitezelor. Există mai multe camere la bord. Înregistrarea începe imediat ce șoferul apasă butonul Înregistrare (REC) de pe controlerul multifuncțional.

Un alt element important se găsește pe partea pasagerului, unde există un sistem de prindere de tip baionetă încorporat în tabloul de bord la care poate fi atașat un modul de cronometru. Pentru Mission X , Porsche Design a creat un modul special de cronometru cu afișaj analogic și digital. Ceasurile sunt proiectate atât pentru circuitele de curse, cât și pentru raliuri și pot afișa, printre alte informații, timpii pe tur sau datele vitale ale șoferului.

Viziune tehnică: note maxime în privința raportului putere-greutate, forța deportantă și viteza de încărcare
Porsche exemplifică e-performanța, dar este și un pionier în mobilitatea durabilă. Noul concept îndeplinește ambele obiective pe deplin. Bateria este instalată central, în spatele scaunelor. Acest „aspect e-core” concentrează masa în centrul mașinii. Ca în cazul unei mașini cu motor central și propulsie convențională, aceasta oferă baza pentru o agilitate excelentă.

Related posts