Ministrul Mediului: „Cifrele ne arată că sfârșitul erei diesel este aproape”

Da mai departe!

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, consideră, citând cifrele aferente pieței auto românești după primele șapte luni din 2022, că ne apropiem cu pași repezi de sfârșitul erei diesel”. Ce nu ia oficialul în calcul este faptul că trecerea spre mașini electrificate se face prin subvenții de stat, dacă acestea s-ar opri, probabil ponderea mașinilor termice ar crește din nou.

În primele șapte luni din acest an, autoturismele electrificate (full electric, hybrid plug-in și full hybrid) au înregistrat o creștere de 106,4%, realizând o cotă de piață de 20,7%. În paralel, înmatriculările autoturismelor echipate cu motoare diesel au înregistrat o scădere cu 29,3% față de primele șapte luni din 2021 și dețin acum o cotă de doar 14,1% din total.

Mașinile cu motoare alimentate cu benzină înregistrează o creștere de 10,1% față de perioada similară din 2021, ajungând, astfel, la o pondere de 65,3%. Totodată, mașinile electrice (Full Electric) au ajuns sa reprezinte 7.9% din piața românească în primele șapte luni ale anului 2022, în timp ce, în aceeași perioadă a anului 2021, reprezentau doar 1.9% din piață.

„Cifrele ne arată că ne apropiem cu pași repezi de sfârșitul erei diesel. Este primul an în care, în România, se cumpără mai multe mașini «verzi» decât autoturisme diesel. Este o tendință atât la nivel european cât și la nivel național unde, în ambele cazuri, constatăm o scădere a vânzărilor mașinilor diesel cu aproape 30% în prima parte acestui an. Dacă ne uităm la autoturismele full electrice, vedem o evoluție și mai spectaculoasă, o creștere a cotei de piață cu 300% în primele șapte luni, față de aceeași perioadă a anului trecut. Este un semnal că, pe de o parte, românii încep să înțeleagă din ce în ce mai bine importanța transportului nepoluant, pe de altă parte, este rezultatul clar al programului Rabla Plus. Pentru prima dată avem în România o planificare multianuală, cu accent pe creșterea stimulării pieței de auto verzi în următorii ani”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Totodată, ministrul mediului, apelor și pădurilor a anunțat că se lucrează la un nou program de stimulare a achiziției de automobile electrice, destinat companiilor.

„Este evident că nu doar autoturismele personale poluează, ci și autovehiculele destinate transportului de persoane și marfă. De aceea venim în sprijinul agenților economici din România cu un program destinat automobilelor electrice și hybrid plug-in din sectorul comercial. Lucrăm la studiile de impact și la analiza pieței împreună cu reprezentanții producătorilor și ai importatorilor auto și vom lansa Rabla Plus pentru flote comerciale în 2023”, a subliniat ministrul Barna Tanczos.

Related posts