Mazda 3 – revoluție în clasa compactă

Da mai departe!

Mazda 3 surprinde clasa compactă cu o nouă generație care vrea să rescrie complet regulile jocului în segment. Frumosul model a venit la testele AutoReport.ro pentru prima dată într-o variantă diesel.

Noua Mazda3 reprezintă viitorul Mazda și aduce îmbunătățiri majore la toate nivelurile: design, performanțe, confort și calitate, tehnologie și siguranță, consum și emisii. Filosofia de design KODO, sufletul mișcării – a evoluat spre un nou nivel, iar noua ne place foarte mult ce vedem. Modelul de test are un design sportiv, seducător și dinamic. Diferențele față de Mazda 3 și restul mașinilor din clasa compactă se observă atât în designul spoilerului frontal, cât și al stopurilor. Acestea au pur și simplu noi forme, mai ascuțite și futuriste, ele vor face ca această mașină să pară foarte actuală chiar și peste 10 ani.
Sub capotă mașina de test are un motor diesel Skyactiv-D de 1.8l și 116 CP. Cuplat la o cutie automată cu 6 trepte, acest motor este economic, silențios și cu emisii reduse.
Comportamentul dinamic al noii compacte Mazda a fost îmbunătățit, Mazda 3 fiind undeva spre vârful clasei compacte din acest punct de vedere. Pe autostradă pare că se lipește de asfalt, fiind foarte aproape de dinamica unei mașini cu pretenții sportive.
Interiorul este gândit conform temei minimaliste „less is more”, iar accentul a fost pus pe confort și pe calitatea materialelor. Este drept, la fel ca la noile Mazda6 sau CX-5, avem un iz puternic de clasă premium și în Mazda3. Apoi, mai avem ceva de spus despre ergonomie: elementele care înconjoară șoferul sunt dispuse simetric pe două axe, una transversală, de-a lungul bordului, pentru a păstra cât mai aproape de linia ochilor elementele importante, și una longitudinală, care asigură poziționarea ergonomică a persoanei care stă în fața volanului. Modelul este echipat standard cu proiecție laser pe parbriz și un display central color de 8,8 inchi, acționabil prin intermediul comenzilor de pe volan sau al centrului de comandă HMI de pe consola centrală. Sistemul audio a fost, de asemenea, regândit pe baza studiilor Mazda și asigură o calitate ridicată a sunetului. Acesta oferă conectivitate USB și Bluetooth, Apple Carplay și Android Auto, are sistem de navigație integrat și recepție radio digitală (ADB).
La nivel de spațiu interior, noua generație Mazda3 este mai generoasă decât precedenta. 4 persoane au spațiu suficient aici, dar și loc pentru bagaje. În plus, avem tot felul de inovații: cotiera centrală a fost mutată mai în față iar suporturile de pahare poziționate în fața schimbătorului. Volanul a fost, la rândul său, redesenat și este și mai ergonomic.
Noua Mazda3 este echipată cu sisteme avansate de siguranță, cum este FCTA (Front Cross Traffic Alert) care folosește radare instalate pe lateralele mașinii pentru a detecta vehicule care se apropie din unghiurile moarte în intersecții în T și avertizează șoferul. Un alt sistem nou monitorizează șoferul prin intermediul unei camere și a unui LED cu infraroșu instalate în lateralele ecranului central. Echipamentele analizează mișcările ochilor și fizionomia șoferului pentru a determina nivelul de oboseală și de atenție și îl avertizează sonor dacă este nevoie. Totodată, sistemul funcționează în tandem cu asistentul inteligent de frânare și scurtează timpul de atenționare la frânare. Al treilea nou sistem care contribuie la creșterea nivelului de siguranță a noii Mazda3 este Cruising & Traffic Support care asistă accelerarea, frânarea și direcția în ambuteiaje pe autostradă pentru a menține o distanță corespunzătoare față de vehiculul din față.

Mazda3 1.8 Skyactiv-D
Viteza maximă: 192 km/h
Acceleratie 0-100 km/h s: 10,3
L/l/î: 4.460/1.795/1.435
Masă proprie: 1.406 kg
Cilindree (cmc): 1.759
Putere (CP): 116 la 4.000 rpm
Cuplu maxim (Nm): 270 la 1.600 rpm
Consum mediu: 5 l/100 km
Cutie viteze: automată, 6 trepte

Related posts