Guvern: Înghețăm tarifele RCA, pentru 3 luni, cu posibilitate de prelungire

Da mai departe!

Guvernul anunță că a decis, în final, să înghețe tarifele RCA pentru încă 3 luni, până la finele lunii martie 2024, cu posibilitate de prelungire pe încă 3 luni, dacă va fi necesar.

Premierul Ciolacu confirmase ieri că Guvernul îngheață pentru încă 6 luni prețurile RCA, la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023.

„În ședința de astăzi vom decide și prelungirea plafonării cu încă șase luni a polițelor RCA la nivelul din februarie 2023, la care se va adăuga doar rata inflației de maximum 6,8%. Este o măsură necesară pentru a preveni o creștere excesivă a prețurilor cu impact semnificativ asupra economiei”, a spus Ciolacu.

Prin aplicarea acestei măsuri se combate creșterea excesivă a prețurilor ce poate avea loc brusc pe fondul dezechilibrelor anterior descrise și stabilizarea graduală a pieței de asigurări RCA în vederea evitării propagării efectelor negative în alte sectoare ale economiei naționale.

Situația actuală poate fi încadrată ca situație de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței așa cum acestea sunt stipulate în prevederile art. 4 alin. (3) din Legea concurenței nr. 21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Mai mult decât atât, pentru a veni în sprijinul consumatorilor, comisionul de distribuție ce se reflectă în costul final al poliței RCA pe care aceștia urmează să îl plătească se va limita la un maximum de 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție”, este acum argumentul Guvernului.

În luna decembrie 2023 au încetat de drept un număr de aproximativ 900.000 de contracte RCA, fapt ce a determinat o presiune asupra pieței de asigurări RCA, mecanismul de cerere și ofertă a fost afectat și se estimează că această situație de criză, dezechilibru între cerere și ofertă și disfuncționalitate a pieței vor persista și se vor manifesta inerțial și ulterior datei de 1 ianuarie 2024 în condițiile în care doar 6 societăți autorizate în România și două sucursale înființate în baza dreptului de stabilire desfășoară în prezent activitate de asigurare RCA, iar datele arată că numai în primele 6 luni din anul 2024 circa 50% (aproximativ 3,5 milioane) din contractele RCA în vigoare își vor înceta valabilitatea.

Această situație este generată de faptul că asigurătorii RCA au fost nevoiți în această perioadă să preia în asigurare un număr mai mare de asigurați decât în mod normal într-un an obișnuit în care nu se manifestă situația descrisă anterior, astfel încât se estimează că va exista în continuare o situație de dezechilibru între cerere și ofertă la nivel de piață.

Astfel, tarifele de primă maxime vor fi înghețate la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate doar cu maximum 6,8%, reprezentând prognoza ratei anuale a inflației la sfârșitul trimestrului II 2024 publicată de către Banca Națională a României, și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni.

Tarifele înghețate se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a acestei hotărâri.

Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA vor fi limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 6 luni.

În perioada înghețării, la despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA, pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeași clasă sau dintr-o clasă inferioară, calculul despăgubirii va avea în vedere un tarif ce nu poate depăși tariful mediu practicat de reprezentanțele rent a car ce oferă servicii de închiriere de autoturisme fără conducător auto. 

Mai multe detalii despre tarifele de referință pentru decembrie 2023 AICI. Pentru februarie 2023, august 2022 și februarie 2022, cifrele sunt disponibile AICIAICI și AICI.

Related posts