Contribuţia Nissan la profitul Renault a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

Da mai departe!

Grupul auto francez Renault, care este în plin proces de revizuire a alianţei vechi de 24 de ani cu Nissan, a anunţat joi că producătorul auto nipon a contribuit cu 174 milioane de euro la profitul net înregistrat de grupul Renault în trimestrul patru din 2022, transmite Reuters.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, conform căruia Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez.

Contribuţia totală a Nissan la profitul net înregistrat de Renault în anul 2022 se ridică la 526 milioane de euro, cel mai ridicat nivel de după 2018 şi în creştere semnificativă faţă de contribuţia de 352 milioane de euro pe care a avut-o în 2021.

În anul 2018, Nissan a contribuit cu 1,5 miliarde de euro la profitul Renault, însă acel an a fost şi unul de cotitură pentru alianţa Renault-Nissan, în condiţiile în care arhitectul alianţei Carlos Ghosn a fost arestat în Japonia pentru nereguli financiare.

Anterior, Nissan Motor Co a raportat joi o creştere de 155% a profitului operaţional în trimestrul octombrie-decembrie 202, graţie deprecierii yenului şi managementului costurilor. Pe ansamblul anului financiar 2022-2023, care se va încheia la 31 martie, constructorul auto nipon se aşteaptă la un profit net de 155 miliarde de yeni (1,2 miliarde de dolari).

Renault va da publicităţii propriile sale rezultate finale pentru anul 2022 în data de 16 februarie.

Conform termenilor acordului anunţat în data de 6 februarie, Renault îşi reduce participaţia la Nissan la 15%, de la aproximativ 43%, transferându-şi participaţia rămasă, de 28%, într-un trust francez. Renault va avea flexibilitatea deplină de a vinde acţiunile Nissan păstrate în trust dar „nu are obligaţia de a vinde acţiunile într-un interval de timp prestabilit”, se precizează în comunicatul de presă difuzat luni. Atunci când îşi va vinde acţiunile „Nissan va beneficia de dreptul de a face prima ofertă, în numele său sau pentru o terţă parte”, se mai arată în comunicat.

Related posts