Chinezii de la Nio au în plan instalarea a 120 de stații de schimb al bateriilor în acest an pe continentul european

Da mai departe!

Sistemul celor de la Nio, de schimbare a bateriilor pentru mașini electrice în loc ca acestea să stea ore bune la încărcat, ia avânt în China, iar în Europa, chinezii au planuri mari.

Chinezii de la Nio și-au pus deja amprenta pe piața auto europeană prin intrarea pe piețele din Norvegia, Germania, Olanda, Suedia și Danemarca. Deși nu au făcut publice dare clare despre vânzările lor de anul trecut pe continentul european, sistemul pe care îl propune compania pare cât se poate de interesant și atractiv pentru utilizatorii de mașini electrice.

Ca și Renault cu ani în urmă, când a încercat impunerea proiectului Better Place în Israel, Nio mizează pe un sistem unic care presupune schimbarea bateriilor pentru mașini electrice în loc ca acestea să stea ore bune la încărcat odată cu mașina pe care ar trebui să o alimenteze. Mai exact, ideea Nio este aceea de a schimba întregul pachet de baterii, de fiecare dată când șoferul consideră necesar, în stații special amenajate care pot realiza întregul proces în doar câteva minute.

Avantajul e limpede. În loc ca șoferii să stea cu mașina la încărcat ore bune pentru o încărcare completă sau măcar câteva zeci de minute pentru una parțială, un braț robotizat schimbă pachetul de baterii descărcat cu unul încărcat. Nio susține că operațiunea poate fi făcută în doar cinci minute, iar testele realizate de entități independente arată că aceasta durează între cinci și zece minute. Desigur, utilizatorii mașinilor Nio au în continuare posibilitatea de a le încărca „normal”, la stațiile de încărcare „clasice”.

Având în vedere că Renault a dat greș cu un sistem similar, propunerea Nio este întâmpinată de mulți cu neîncredere, însă evoluția de pe piața chineză dezvăluie o imagine cel puți interesantă.

Conform celor de la Nio, compania a livrat anul trecut 122.486, majoritatea pe piața din China. Tot acolo producătorul auto a instalat deja 1.313 stații de schimb al bateriilor și susține că anul trecut au fost realizate circa 60.000 de operațiuni în acestea. Prin urmare, asta ar însemna aproximativ 45 de schimburi de baterii per stație per zi.

În acest context, după extinderea pe piețele europene menționate și instalarea unor stații de schimb în Norvegia și Germania, Nio intenționează să instaleze 120 de astfel de stații în statele din Europa în care este deja prezentă compania. Asta până la finalul lui 2023. În plus, planurile de viitor ale chinezilor implică debutul comercializării mașinilor proprii pe piețe precum Franța, Elveția, Italia, Ungaria, Spania, Austria și Regatul Unit.

Pentru a susține vânzările Nio pe aceste piețe compania promite instalarea a nu mai puțin de 1.000 de stații de schimb al bateriilor până în 2025. Pentru a atinge acest deziderat chinezii au inițiat negocieri și cu alți producători auto care ar putea fi interesați de tehnologie, dar și cu furnizori de energie. Deocamdată, Nio a semnat cu furnizorul german de energie EnBW un acord care presupune instalarea unor stații de schimb alături de cele de încărcare „clasică” a mașinilor electrice.

Related posts