CEO-ul Stellantis consideră fără sens normele Euro 7

Da mai departe!

Directorul executiv al grupului Stellantis, Carlos Tavares, consideră că noile standarde EURO 7 obligă producătorii să devieze resurse importante de la electrificare fără a aduce beneficii majore.

Într-o întâlnire cu jurnaliștii, generată de anunțul rezultatelor financiare ale grupului Stellantis, șeful acestuia, Carlos Tavares, a declarat că limitele mai stricte de emisii pentru poluanți precum oxizii de azot și monoxidul de carbon în standardele Euro 7 sunt „inutile” și contraproductive într-un moment în care industria auto investește enorm pentru a produce mașini electrice la prețuri cât mai accesibile.

Normele Euro 7 „nu sunt utile, sunt costisitoare, nu aduc beneficii clienților, nu aduc beneficii pentru mediu”, a spus Tavares adăugând și că „partea de emisii ICE (motor cu ardere internă) este ceva care pur și simplu nu are sens”.

Este interesant de observat însă că, în timp ce condamnă noile standarde impuse emisiilor provenite de la motoare – domeniu în care investițiile aparțin producătorului de mașini – Tavares laudă segmentul normelor Euro 7 care se referă la reducerea emisiilor de particulele rezultate din plăcuțele de frână și anvelope – domeniu în care investițiile necesare trebuie făcute, în mare parte, de furnizori.

Nu este prima dată când Carlos Tavares critică normele Euro 7, considerându-le o pierdere de timp și bani, deoarece ar impune producătorilor de automobile să investească în convertoare catalitice și filtre de particule, precum și în sisteme electronice de control pentru a reduce emisiile mașinilor cu motoare termice pe care Uniunea Europeană oricum intenționează să le interzică din 2035.

Intrarea în vigoare a standardelor Euro 7 este programată pentru luna iulie a anului 2025, iar intervalul scurt rămas până atunci a revoltat mulți producători auto care consideră nu li se oferă suficient timp pentru a dezvolta și omologa sisteme de propulsie conforme.

Related posts