BMW Motorrad VISION NEXT 100: Marea Evadare

Da mai departe!

În 2016, anul său centenar, BMW Group priveşte mai mult ca niciodată spre viitor şi dezvoltă o serie de vehicule vizionare pentru a răspunde nevoilor oamenilor în următoarele trei decenii. Soluţiile sale sunt bazate pe presupunerea că mobilitatea va deveni tot mai faţetată şi conectată.

După BMW, MINI şi Rolls-Royce Vision Vehicles, BMW Group a dezvăluit acum următoarea sa soluţie progresivă, de această dată pentru lumea motocicletelor: BMW Motorrad VISION NEXT 100. Acesta a fost prezentat pe 11 octombrie în cadrul expoziţiei „Iconic Impulses. The BMW Group Future Experience” de la Los Angeles.

Marea Evadare

„BMW Motorrad VISION NEXT 100 întruchipează viziunea de motocicletă a BMW Group într-o lume conectată – o experienţă analog în era digitală. Motociclismul înseamnă evadarea din cotidian: momentul în care îţi conduci motocicleta, eşti absolut liber. Motocicleta ta este Marea Evadare”, spune Edgar Heinrich, director de design la BMW Motorrad, evidenţiind principiile fundamentale ce stau la baza acestui vehicul vizionar al mărcii.

BMW Motorrad VISION NEXT 100 înseamnă experienţa supremă a pilotajului. Eliberat de nevoia de a purta cască şi echipament de protecţie, pilotul este capabil să se bucure de forţe. Acesta simte acceleraţia, vântul şi natura ca un contact cu mediul înconjurător, savurând fiecare moment. Designul BMW Motorrad VISION NEXT 100 reprezintă esenţa motocicletei: sinteza perfectă între om şi maşină. Fiecare detaliu este de cea mai înaltă calitate, iar designul încorporează cele mai atractive aspecte vizuale ale motocicletelor BMW din toate timpurile. Şi totuşi, aceste elemente au o notă de contemporan, atât vizual, cât şi în ceea ce priveşte funcţia.

Elementele emblematice de la BMW Motorrad VISION NEXT 100 îl fac să fie recunoscut imediat ca un „BMW veritabil” şi includ cadrul triunghiular negru, liniile albe şi formele clasice ale motorului boxer. Motocicleta în sine este propulsată de un sistem cu emisii zero.

BMW Motorrad VISION NEXT 100 reuneşte trecutul mărcii BMW Motorrad cu viitorul acesteia şi este o expresie puternică a celor două.

Cadrul triunghiular – o emblemă clasică reinventată

Cadrul triunghiular negru de la BMW Motorrad VISION NEXT 100 este o referinţă deliberată la prima motocicletă BMW din istorie, R32, lansată în 1923. Cu toate acestea, a fost reinterpretat pentru a forma o sculptură funcţională ce leagă roata din faţă şi cea din spate printr-o oscilaţie dinamică. Rulmenţii şi articulaţiile nu sunt întâlnite acum; în schimb, cadrul apare ca un ansamblu unitar, integrat.

Văzut din lateral, cadrul BMW Motorrad VISION NEXT 100 împrumută caracterul unei motociclete naked, cu ergonomia potrivită şi o şa în poziţia roadster. Aranjamentul inteligent al suprafeţelor protejează pilotul de vânt şi vreme la fel de eficient ca un carenaj complet. Suprafaţa cadrului este acoperită de material textil negru mat, luciul mătăsos şi liniile fine evidenţiind formele caracteristice şi reprezentând o reinterpretare contemporană a acestui detaliu BMW clasic. Logo-ul BMW este afişat optim pe cadrul de culoare închisă. În timpul condusului este iluminat în culorile tradiţionale alb şi albastru.

Flexframe – direcţie asistată de cadru

Flexframe apare ca un ansamblu integrat unitar care se extinde de la roata faţă la cea spate a BMW Motorrad VISION NEXT 100. Fiind flexibil, permite motocicletei să fie direcţionată fără clasicele articulaţii prezente la motocicletele din prezent. Mişcarea ghidonului ajustează întregul cadru, schimbând direcţia motocicletei. Nivelul de forţe necesară pentru direcţionare depinde de situaţie: la staţionare, Flexframe permite o ghidare uşoară, în timp ce la viteze mari rămâne foarte rigid.

Trenul de rulare – inspirat de motorul boxer BMW

În mijlocul cadrului triunghiular se află o caracteristică de stil şi o amintire istorică: motorul. Conceput şi creat în imaginea tradiţională a motorului boxer BMW, în prezentă constă într-un propulsor cu emisii zero. Aspectul său exterior se schimbă în funcţie de circumstanţe: când motocicleta staţionează, propulsorul este compact, extinzându-se spre exterior doar atunci când motocicleta porneşte, pentru a îmbunătăţi aerodinamica şi pentru a proteja pilotul în timpul mersului. Finisajul din aluminiu lustruit confirmă calitatea superioară a acestei componente.

Formă minimalistă, calitate maximă a detaliilor

Cu aspect zvelt, BMW Motorrad VISION NEXT 100 afișează în mod clar calităţile sale de motocicletă. Partea frontală este minimalistă ca design şi îmbunătăţită prin detaliile de înaltă calitate. Integrat în cadru, deasupra roţii faţă, este un reflector metalic mare, care încorporează două elemente de forma literei U, poziţionate vertical, care au rolul de lumini pentru zi. Acţionează şi ca deflector de vânt şi, în combinaţie cu parbrizul mic integrat, contribuie la optimizarea debitului de aer.

Elementele caroseriei, precum şaua, capacul cadrului superior şi aripile, sunt realizate din carbon.

Sub învelişul şeii, două benzi iluminate fine, de culoare roşie, formează stopurile şi semnalizatoarele – preluând forma specifică „dublu C” a stopurilor de la motocicletele BMW din prezent, dar cu o notă nouă, futuristă.

Suspensia este asigurată de anvelope, a căror bandă de rulare variabilă se ajustează activ pentru a se potrivi condiţiilor de drum şi pentru a asigura cea mai bună aderenţă posibilă în orice situaţie.

Elemente analog în era digitală

Per total, afişajele, cablurile şi butoanele sunt o raritate la BMW Motorrad VISION NEXT 100. Dar, în ciuda formelor clare ale părţii frontale, există un element care se evidenţiază imediat: un comutator roşu în extremitatea dreaptă a ghidonului. Acest element mecanic blochează/eliberează mânerul acceleraţiei şi este un omagiu adus zilelor analogice ale motocicletei originale.

Pârghiile cu articulaţii dispuse în sens invers sunt şi ele o amintire a vremurilor de odinioară.

BMW Motorrad VISION NEXT 100:

Ce fel de lume va fi casa motocicletei viitorului?

„În mod normal, când dezvoltăm o motocicletă, avem obiceiul să gândim 5-10 ani înainte. De această dată, am privit spre un viitorul mai lung şi am găsit experienţa ca fiind foarte interesantă. Sunt câteva perspective foarte atractive. Cred cu tărie că BMW Motorrad VISION NEXT 100 stabileşte un scenariu coerent al viitorului pentru marca BMW Motorrad”, explică Edgar Heinrich.

Când a creat BMW Motorrad VISION NEXT 100, echipa a gândit decenii în viitor. În lumea de mâine, conectivitatea şi digitalizarea vor fi atotcuprinzătoare. Cele mai multe vehicule vor fi autonome, iar viaţa va fi organizată în mare parte de serviciile digitale. O parte din ce în ce mai mare a populaţiei globului va trăi în zone urbane.

Tehnologii digitale pentru o experienţă analog

Bazându-se pe beneficiile lumii digitale, BMW Motorrad VISION NEXT 100 duce experienţa pilotajului autonom la un nivel complet nou. Senzaţia unică de libertate este posibilă datorită conectivităţii inteligente între pilot, motocicletă şi mediul exterior – o combinaţie care va permite şi anticiparea situaţiilor critice de pe drum. În combinaţie cu sistemele de asistenţă activă, aceste elemente conectate ajută ca piloţii BMW Motorrad VISION NEXT 100 să păstreze control deplin asupra călătoriei lor. Asemenea anticipării a ceea ce se află înainte şi alertării utilizatorului când este necesară o acţiune, ele oferă protecţie activă pilotului şi vor trimite căştile şi protecţiile corporale din prezent în cărţile de istorie.

„Autoechilibrarea” – sisteme inteligente de asistare activă

În anumite situaţii, sistemele de asistenţă activă ale viitorului vor îmbunătăţi şi stabilitatea şi siguranţa prin echilibrarea automată a motocicletei – atât pe drum, cât şi atunci când staţionează. Piloţii începători vor beneficia de orientare suplimentară în toate condiţiile de condus şi de la o motocicletă care nu se va răsturna niciodată.

BMW Motorrad VISION NEXT 100 se îndreaptă chiar şi atunci când staţionează, rămânând în poziţie verticală atunci când pilotul coboară din şa. Sistemele de echilibrare funcţionează şi pe şosea pentru a asigura o experienţă foarte agilă şi dinamică a călătoriei, cu o manevrabilitate şi mai uşoară, pe care piloţii experimentaţi o vor aprecia – precum şi toate beneficiile sistemelor de asistenţă pentru a-şi îmbunătăţi suplimentar calităţile. BMW Motorrad VISION NEXT 100 ajută fiecare pilot să devină mai competent şi să se bucure de o experienţă pozitivă a condusului. Fiecare drum devine o călătorie a libertăţii, de la început până la final.

Companionul Digital – Conectat. Omniprezent. Discret

Când sunt combinate, motocicleta BMW Motorrad VISION NEXT 100 şi echipamentul special al pilotului, care a fost conceput să-l însoţească, formează o singură unitate funcţională: un Companion Digital, care oferă informaţia situaţională şi susţinerea activă de care pilotul are nevoie. Dar, pentru că motociclismul este în esenţă despre experienţă, Companionul Digital rămâne în plan secund: deşi este constant în mod activ, funcţionează discret până când este necesar să emită o alertă prin intermediul interfeţei de utilizator sau să ofere asistenţă activă. Dacă pilotul sau circumstanţele nu o impun, Companionul Digital rămâne tăcut.

„Un punct important cu BMW Motorrad VISION NEXT 100 a fost să fim siguri că prezenţa digitală constantă nu subminează experienţa analogică a pilotajului. Conceptul de afişare şi control funcţionează atât de subtil încât pilotul se poate bucura de o experienţă complet naturală a motociclismului, având încredere deplină în motocicletă şi bucurându-se de libertate şi uşurinţă. Ca designeri de interfaţă, misiunea noastră este să furnizăm nivelul potrivit de informaţie corectă în cel mai bun loc şi moment posibile”, explică Holger Hampf, director pentru experienţa utilizatorului la BMW Group.

Viziera – informaţia potrivită la momentul potrivit

Schimburile de informaţie dintre pilot şi motocicletă au loc în mare parte prin vizieră. În principal, aceasta constă dintr-o pereche de ochelari de date care se extinde în tot câmpul vizual al purtătorului. Pe lângă faptul că oferă protecţie împotriva vântului, prezintă datele relevante într-una dintre cele patru zone de afişare desemnate. Acestea sunt controlate de mişcarea ochilor pilotului: privitul în sus sau jos schimbă conţinutul care apare, iar privitul înainte dezactivează complet informaţiile, lăsând pilotul să se concentreze şi mai mult asupra experienţei condusului. Informaţia este proiectată pe vizieră la cerere sau pentru a alerta pilotul asupra faptului că este necesară o acţiune.

„Motocicleta are gama completă de date preluate din mediul înconjurător şi un set de sisteme inteligente lucrează în fundal, astfel încât ştie exact ce urmează. Prin coroborarea datelor acumulate, poate sugera liniile ideale şi unghiurile de înclinare sau poate avertiza piloţii cu privire la pericolele din faţă”, continuă Hampf. Când sugerează linii şi unghiuri, Companionul Digital apare în treimea inferioară a câmpului vizual, reprezentat de un triunghi răsturnat din care două linii orizontale se extind spre exterior. Asemenea afişajului din cockpitul unui avion, acest simbol indică unghiul de înclinare şi liniile ideale actuale. În cazul în care poziţia actuală a motocicletei nu se potriveşte cu ceea ce este sugerat, pilotul poate corecta după cum este necesar. Dacă el sau ea reacţionează prea târziu sau deloc, motocicleta va corecta ea însăşi. Sfaturile Companionului Digital nu doar că ajută începătorii să înveţe mai multe despre ceea ce ei şi motocicletelor lor pot face. De asemenea, susţine motocicliştii experimentaţi prin faptul că le permite să se provoace şi să-şi îmbunătăţească aptitudinile în mod continuu.

Privitul în sus activează funcţia de imagine din spate, ceea ce permite pilotului să vadă ce se întâmplă pe drum în spatele său. Coborârea privirii la nivelul normal deschide un meniu din care pilotul poate selecta o opţiune arătând cu degetul. Privitul şi mai jos deschide harta, care arată traseul ales de pilot.

Inteligent. Activ. Flexibil – echipamentul pilotului

Echipamentul pilotului, care acompaniază BMW Motorrad VISION NEXT 100, este parte integrantă a experienţei generale unice. În nuanţele clasice de negru şi alb, costumul aerisit îmbunătăţeşte sentimentul de libertate şi este atât o declaraţie de modă, cât şi o protecţie împotriva intemperiilor vremii. În funcţie de condiţii, costumul încălzeşte sau răcoreşte utilizatorul. În timp ce fermoarul dispus în diagonală pe piept este o amintire a echipamentului tradiţional de motociclism, structura flexibilă şi în dungi a costumului şi a ghetelor este inspirată de zonele musculare ale corpului uman şi oferă susţinere şi asistenţă corpului ori de câte ori este necesar.

La viteze mari, secţiunea gâtului se umflă pentru a oferi suport suplimentar pentru vertebrele superioare şi pentru a îmbunătăţi confortul general. Deschiderile variabile oferă ventilare suplimentară. Spre deosebire de echipamentul din prezent, costumul futurist pentru piloţii BMW Motorrad VISION NEXT 100 nu oferă caracteristici de siguranţă, pentru că sistemele inteligente de asistenţă ale motocicletei au ca responsabilitate siguranţa motociclistului. În schimb, senzorii din costum ţine evidenţa pulsului şi temperaturii corpului celui care îl poartă şi oferă nivelul potrivit de căldură sau răcoare. De asemenea, costumul oferă instrucţiuni de navigaţie prin intermediul elementelor vibrante din mâini şi picioare şi avertizează pilotul când unghiul de înclinare devine critic. Pilotul şi motocicleta formează o singură unitate funcţională pentru a oferi o plăcere a pilotajului mai intensă ca niciodată. Edgar Heinrich concluzionează: „BMW Motorrad VISION NEXT 100 unifică ce este mai bun din ambele universuri – digital şi analog – pentru experienţa emoţională supremă: Marea Evadare”.

Related posts