BMW a prezentat noul M3 CS

Da mai departe!

După deputul BMW M4 CS în aprilie, care a deschis acest nou segment de modele M, BMW M3 CS este al doilea model care poartă acest indicativ. Este o ediţie specială exclusivă, care vine cu un plus de putere şi performanţă, dar nu sacrifică caracterul practic pentru care modelele BMW M sunt recunoscute. În acelaşi timp, nou model vine cu o serie de elemente de individualizare speciale, dintre care se remarcă utilizarea extinsă a plasticului ranforsat cu fibră de carbon (CFRP). Noul model va putea fi comandat de la începutul anului viitor, în timp ce producţia este pregătită pentru luna martie 2018.

Utilizarea extensivă a plasticului ranforsat cu fibră de carbon (CFRP), de exemplu, a făcut ca noul BMW M3 CS să fie extrem de uşor – masa proprie este acum de 1585 kilograme (conform UE, fără conducătorul auto). De asemenea, secţiuni mari ale caroseriei sunt realizate din CFRP, inclusiv capota, care este mai uşoară cu aproximativ 25% decât cea de la un BMW M3 obişnuit. Numeroşii ani de experienţă pe care BMW îi are în fabricarea componentelor din fibră de carbon şi a plasticului armat cu fibră de carbon au dat rezultate la noul BMW M3 CS. Numai acoperişul din CFRP este mai uşor cu peste 6 kg faţă de versiunea convenţională din oţel. Un alt avantaj al acestui material compozit extrem de uşor, dar şi foarte robust este coborârea corespunzătoare a centrului de greutate al automobilului, ceea ce conferă BMW M3 CS o manevrabilitate de excepţie.

Spatele automobilului dispune de un spoiler Gurney reproiectat, realizat din fibră de carbon vizibilă. Acest element aerodinamic al spoilerului, aşezat pe toată lungimea muchiei capotei portbagajului, reduce semnificativ portanţa punţii spate. Pentru a menţine caracterul practic în utlizarea zilnică, M3 CS nu face apel la un roll-bar.

Dinamica excelentă a noului BMW M3 CS îşi are originile nu numai în noua revizie a suspensiilor faţă de M3 cu pachet Competition (în ceea ce priveşte reglajele arcurilor/amortizoarelor), ci şi în creşterea puterii pentru motorul cu şase cilindri dispuşi în linie. Versiunea disponibilă la M3 CS dezvoltă 460 CP – cu 10 CP mai mult decât la M3 cu pachet Competition. Cuplul maxim creşte cu 50 Nm, până la 600 Nm. Acustica motorului este asigurată de un sistemului de evacuare sport M care a fost adaptat special pentru CS şi al cărui cvartet de ţevi de eşapament din oţel inoxidabil se integrează perfect în difuzorul spate din CFRP.

Utilizarea generoasă de Alcantara şi piele în două tonuri Silverstone/Black a permis un interior orientat către o imagine sportivă. O notă specială este butonul roşu de start/stop.

Reducerea habitaclului la esenţial şi, prin aceasta, realizarea unor economii semnificative de masă a reprezentat un obiectiv important. Totuşi, în ciuda spiritului sportiv al habitaclului BMW M3 CS, exprimat, de exemplu, prin scaunele M ultrauşoare, pasagerii nu sunt lipsiţi de detalii precum controlul automat al aerului condiţionat şi o versiune special adaptată a sistemului de sonorizare surround Harman Kardon.

Comenzile pentru ediţia specială BMW M3 CS pot fi realizate începând cu ianuarie 2018. Sedanul de înaltă performanţă, care va fi produs într-un număr de aproximativ 1200, va fi construit la fabrica BMW din Regensburg cu începere din martie 2018.

Motorul cu şase cilindri dispuşi în linie – un plus de performanţe Motorul cu şase cilindri dispuşi în linie are o lungă tradiţie la BMW, iar la noul BMW M3 CS este din nou responsabil pentru livrarea performanţelor de vârf. Comparativ cu M3 cu pachetul Competition, puterea maximă a crescut cu 10 CP la 460 CP şi este acum disponibilă la 6.250 rpm. Cuplul maxim de 600 Nm este mai mare cu aproximativ 10% (M3 cu pachetul Competition: 550 Nm) şi poate fi utilizat pe un interval foarte larg de turaţii – de la 4.000 rpm până la 5.380 rpm.

Aceste rezerve de putere conferă noului BMW M3 CS performanţe demne de un automobil supersport. Sprintul de la 0 la 100 km/h durează doar 3,9 secunde, în timp ce viteza maximă disponibilă la BMW M3 CS, care este echipat standard cu M Driver Package, este limitată electronic la 280 km/h.

Puterea mare a motorului de 3,0 litri este obţinută prin funcţionarea la un regim de turaţii mari pentru un propulsor turbo, prin includerea a două turbocompresoare şi a unei răciri foarte eficiente a aerului de admisie. Tehnologia M TwinPower Turbo disponibilă la BMW M3 CS utilizează două turbocompresoare mono-scroll foarte receptive, care sunt combinate cu High Precision Injection, sincronizarea variabilă a supapelor VALVETRONIC şi controlul complet variabil al arborelui cu came Double-VANOS pentru a asigura un control perfect al funcţionării motorului cu şase cilindri în linie. Presiunea de admisie este mărită continuu chiar de la turaţia de ralanti, în timp ce gestiunea complet variabilă a supapelor şi a arborelui cu came ajută la menţinerea unui factor de eficienţă ridicat. Acest lucru nu numai că permite motorului să-şi genereze puterea în mod liniar pe un interval foarte larg al turaţiilor, dar o face şi într-un mod foarte economic. Toate acestea înseamnă menţinerea la un nivel scăzut a consumului de combustibil şi, prin urmare, a emisiilor. Capacitatea de urcare în turaţii a acestui motor cu şase cilindri excepţional beneficiază, de asemenea, de tehnologiile VALVETRONIC şi Double-VANOS. Prin urmare, propulsorul cu şase cilindri dispuşi în linie aflat sub capota noului BMW M3 CS are un regim de turaţie maximă impresionant de mare pentru un motor cu două turbocompresoare (7.600 rpm).

Designul „closed-deck” al carterului motorului cu şase cilindri dispuşi în linie asigură o rigiditate remarcabilă, deschizând drumul pentru presiune ridicată în cilindri şi o livrare foarte eficientă a puterii. Pereţii fără manşoane ai cilindrilor, cu strat pulverizat voltaic twin-wire, contribuie la reducerea masei. O altă particularitate concepută pentru performanţe de top este arborele cotit forjat care prezintă un design ultrauşor, dar şi rezistenţă ridicată la torsiune. Acest lucru menţine masele rotative la un nivel redus şi astfel oferă o reacţie mai rapidă motorului twin-turbo.

Sistemul de alimentare cu ulei a motorului este o altă particularitate tehnică bazată pe experienţa vastă în motorsport a mărcii. Acesta a fost proiectat ţinându-se cont de cerinţele deosebite a funcţionării pe circuit şi asigurându-se alimentarea motorului cu şase cilindri dispuşi în linie cu lubrifiant sub forţe longitudinale şi laterale de până la 1,4 g. Baia de ulei din magneziu ultrauşor este prevăzută cu un capac suplimentar pentru a limita mişcările ascendente ale lubrifiantului, chiar şi la manevre extreme de condus, cum ar fi schimbările bruşte de direcţie pe un circuit. O pompă suplimentară de aspiraţie este combinată cu un sistem foarte eficient de retur pentru a asigura alimentarea neîntreruptă cu ulei, chiar şi atunci când se execută manevre de frânare extreme.

Noul M3 CS se exprimă acustic printr-un sistem de evacuare sport, cu două ramificaţii, cu patru ţevi de eşapament, care sunt încorporate în designul difuzorului spate. Presiunea de evacuare, gestionată de un sistem de clapete, este cât mai scăzută posibil, contribuind la creşterea puterii. Poziţionate chiar înaintea amortizoarele din spate, clapetele sunt controlate electric şi au fost concepute pentru a oferi un feedback optim privind sarcina motorului pe întreaga gamă de turaţii, precum şi pentru a genera sunetul M inconfundabil. Conducătorul auto poate modifica modul în care funcţionează sistemul de clapete prin selectarea unui mod de condus. Ţevile de eşapament sunt fabricate din oţel inoxidabil şi poartă sigla M.

Puterea este transmisă către roţile spate ale noului BMW M3 CS prin intermediul transmisiei M cu dublu ambreiaj (M DCT), cu şapte trepte şi Drivelogic. Schimbările foarte rapide ale vitezelor înseamnă că nu există nici o întrerupere a fluxului de putere, în timp ce funcţia M Launch Control asigură o acceleraţie perfectă la demaraj. Unitatea M DCT funcţionează complet automat, dar sunt disponibile şi clapete de schimbare pe volan, în cazul în care se doreşte schimbarea manuală a treptei de viteză. Pentru a gestiona confortabil chiar şi cele mai solicitante condiţii de funcţionare, transmisia cu şapte trepte dispune de un răcitor de ulei dedicat.

Automobilele create de BMW M GmbH s-au remarcat întotdeauna prin agilitatea superioară, precizia direcţiei şi stabilitatea manevrabilităţii. Noul BMW M3 CS continuă această tradiţie, oferind, de asemenea, conducătorului orientat spre sportivitate o varietate de opţiuni de reglare a suspensiei, direcţiei electromecanice M Servotronic, sistemului de control al stabilităţii DSC şi transmisiei M cu dublu ambreiaj.

Noul BMW M3 CS este echipat standard cu suspensia M adaptivă, care oferă conducătorului posibilitatea de a alege între modurile Comfort, Sport şi Sport+, inclusiv setări ale amortizoarelor pentru fiecare dintre cele trei moduri. De asemenea, prin simpla apăsare a unui buton poate fi selectată una dintre cele trei setări diferite pentru direcţia electromecanică.

Pachetul high-tech de tehnologie a şasiului pentru noul BMW M3 CS include, de asemenea, diferenţialul M activ. Comanda de blocare, controlată electronic, a diferenţialului cu patinare limitată îmbunătăţeşte suplimentar stabilitatea şi tracţiunea în viraje. Sistemul de comandă comunică cu sistemul DSC (Dynamic Stability Control), luând în calcul o serie extinsă de parametrii precum poziţia acceleraţiei, viteza de rotaţie a roţilor, unghiul volanului şi direcţia de deplasare, precum şi adaptarea cu maximă precizie şi viteză la schimbarea situaţiei de condus.

Atunci când modelul M3 CS rulează pe un circuit, dotările de stabilitate asigură o tracţiune optimă în toate situaţiile, cum ar fi la accelerare la ieşirea din virajele strânse sau pe suprafeţe cu niveluri diferite de aderenţă.

Pentru sistemul DSC, activarea modul M Dynamic (MDM) permite un grad mai mare de patinare a roţilor, ceea ce face posibilă efectuarea unor derapaje controlate uşoare. Acesta este tipul de manevre de care se bucură, în special pe circuit, conducătorii aflaţi în căutarea unor reacţii sportive şi dinamice. În acest mod, ei sunt pe deplin responsabili pentru stabilizarea automobilului.

Noul şasiu al BMW M3 CS este în mare parte identic cu cel al modelului BMW M3 cu pachet Competition, dar include şi modificări exclusive care oferă o configuraţie şi mai sportivă. Caracteristicile notabile includ masa redusa – rezultatul construcţiei cu aluminiu ultrauşor – şi rigiditatea extraordinară a sistemului de axe. Suspensia include punte faţă cu dublu braţ transversal şi punte spate cu suspensie multibraţ. Braţele şi suporturile roţilor sunt realizate din aluminiu forjat.

Suspensia elastică dublă a diferenţialului spate şi racordul rigid al subcadrului punţii spate cu structura caroseriei demonstrează cât de multă tehnologie din motorsport a fost inclusă în automobil.

BMW M3 CS este echipată standard cu jante din aliaj uşor în nuanţă Orbit Gray mat. Designul cu zece spiţe este inspirat de cel al roţilor de la modelele M4 care concurează cu succes în Campionatul German de Turisme (DTM). Inginerii BMW M GmbH au aplicat şi la jante un design ultrauşor. Fiecare din jantele spate – 10 J x 20″ – nu cântăreşte mai mult de zece kilograme, iar cele faţă – 9 J x 19″ – aproximativ nouă kilograme. Acest lucru menţine reduse masele nesuspendate, ceea ce reprezintă un alt factor în manevrabilitatea foarte dinamică a M3 CS. M3 CS este echipat standard cu anvelope Michelin Pilot Sport Cup 2 de dimensiuni diferite (265/35 R 19 în faţă şi 285/30 R 20 în spate). Anvelopele pentru cupă sunt proiectate să transfere forţele de direcţie pe suprafaţa drumului cu o precizie incredibilă, oferind în acelaşi timp conducătorului un feedback cât mai bun posibil. Acestea sunt extrem de potrivite pentru utilizarea pe circuit şi oferă o aderenţă maximă. Conducătorii care doresc să utilizeze zi de zi M3 CS pot opta pentru anvelopele Michelin Pilot Super Sport, care generează mai multă aderenţă pe drumurile ude decât pneurile de cupă.

La fel ca M3, noul M3 CS vine echipat standard cu frânele compozite BMW M. Etrierele faţă cu patru pistoane şi cele spate cu două pistoane sunt utilizate pentru a oferi o putere de frânare remarcabilă, rezistenţă ridicată la fading şi un control excelent. Frânele compozite sunt mult mai uşoare decât echivalentele convenţionale, ceea ce înseamnă o reducere suplimentară a masei nesuspendate. Opţional, BMW M3 CS este disponibil cu frânele BMW M din carbon ceramic. Acestea dispun de etriere cu şase pistoane pe puntea faţă, respectiv cu patru pistoane pe cea spate, sunt şi mai uşoare, pot rezista unor sarcini extreme pe circuit şi sunt şi mai durabile.

Partea frontală, cu conturul său tridimensional pronunţat, are o prezenţă foarte sportivă. Caracteristicile distinctive includ blocurile optice duble, cu tehnologie LED de ultimă generaţie, şi grila subţire a radiatorului. Spoilerul faţă este împărţit în trei părţi şi, în paralel cu îndeplinirea funcţiilor sale tehnice, evidenţiază şi mai bine caracterul dinamic al noului BMW M3 CS. Prizele de aer largi asigură o răcire eficientă atât pentru motorul twin-turbo cu şase cilindri, cât şi pentru sistemul de frânare puternic. Spliterul frontal este produs din fibră de carbon expusă şi reduce portanţa punţii faţă. Plasticul ranforsat cu fibră de carbon (CFRP) a fost utilizat şi pentru spoilerul Gurney restilizat din spate. Difuzorul spate din CFRP este preluat de la BMW M4 GTS. Acesta adaugă un detaliu vizual sportiv în partea spate şi încorporează perfect cele patru ţevi de eşapament, din oţel inoxidabil, ale sistemului de evacuare sport M, cu două ramificaţii, specifice pentru CS. De asemenea, difuzorul şi spliterul frontal optimizează fluxul de aer de-a lungul caroseriei automobilului şi se combină cu spilerul Gurney pentru a menţine maşina în contact mai ferm cu şoseaua. Utilizarea mai multor componente fabricate din CFRP arată preocupare BMW pentru soluţii de construcţie ultra-uşoară.

BMW M3 CS dispune de ornamente BMW Individual High-gloss Shadow Line şi blocuri optice spate întunecate. BMW M GmbH oferă cinci culori exterioare pentru sedanul de înaltă performanţă. Modelul M3 CS este vopsit standard în Alpine White, în timp ce clienţii pot opta şi pentru San Marino Blue metalizat, Lime Rock Grey metalizat, Frozen Dark Blue II metalizat sau Black Sapphire metalizat.

Habitaclul noului BMW M3 CS este tapiţat cu piele (într-un finisaj exclusiv pe două nuanţe Silverstone/Black) şi Alcantara. Atât conducătorul, cât şi pasagerul din faţă iau loc în scaunele sport M, cu design ultrauşor, disponibile şi la M3 cu pachet Competition. Scaunele din spate sunt tapiţate şi ele cu în piele Merino într-o combinaţie exclusivă în două tonuri Silverstone/Black, cu cusături contrastante gri. Scaunele sport de la noul BMW M3 CS garantează sprijin lateral optim, chiar şi atunci când se rulează pe circuit, dar sunt foarte confortabile şi în călătoriile lungi. Benzile BMW M familiare au fost încorporate în centurile de siguranţă din faţă.

Cel mai important accesoriu pentru conducătorii noului BMW M3 CS este volanul sport M. Înfăşurată în Alcantara exclusivă, de culoare antracit, şi cu un marcaj argintiu la ora 12, această opţiune oferă aderenţă excelentă în toate situaţiile de condus. Alcantara cu cusături contrastante gri decorează şi manşonul manetei frânei de mână.

Benzile decorative exclusive de interior sunt acoperite cu Alcantara şi dispun de identificatori CS proeminenţi. Alcantara – un material de tapiţerie elegant şi rezistent – acoperă şi consola centrală cu design ultrauşor. Totodată, pragurile uşilor au benzi speciale inscripţionate cu M3 CS.

În ciuda orientării pronunţate către sportivitate a noului BMW M3 CS, conducătorii nu trebuie să renunţe la dotările de confort, precum controlul aerului condiţionat. De asemenea, există un sistem de sonorizare surround Harman Kardon de înaltă calitate, în timp ce sistemul de navigaţie BMW Professional face şi el parte din specificaţiile standard ale noului BMW M3 CS.

Related posts